Israelske stridsvogner inne på Gazastripen. Gitteret er for å stanse granater som slippes over dem med droner. (Foto: IDF)

IDF gjør stor fremgang på Gaza, men Hamas ser ikke ut til å ha planer om å overgi seg

Det israelske forsvaret er klar for å kjempe til Hamas er utslettet, men vil de få lov til det?

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I den sørvestlige delen av Gaza by ligger et kvartal som regnes som kjernen av Hamas sine militære baser. I tidligere Gaza-kriger har ikke det israelske forsvaret (IDF) vært i nærheten av dette området. Nå er det blitt en parkeringsplass for israelske stridsvogner, sier en israelsk offiser.

Det er vanskelig å få en komplett oversikt over hvordan de israelske kamphandlingene på Gazastripen går, men alt tyder på at IDF har stor militær fremgang med sine tre divisjoner. Likevel er Israel fortsatt et stykke unna å beseire Hamas, skriver Amos Harel i avisen Ha’aretz.

Hamas sin leder på Gaza, Yahya Sinwar, befinner seg antageligvis på et trygt sted under bakken og han har ingen planer om å beordre sine menn til å slutte å krige.

Likevel har Hamas sine bataljoner i den vestlige delen av Gaza by og de nordlige forstedene store problemer med å stå imot den militære fremgangen til Israel. IDFs fremrykking har ført til israelske tap, og noen plasser har de møtt på kraftig motstand fra Hamas, men foreløpig ser det ut til at Hamas ikke er i stand til å stoppe eller bremse israelske divisjoner som går inn i et militært anlegg eller nabolag på Gaza.

De pågående kamphandlingene i den nordlige delen av Gazastripen gjør at området vil være uegnet for mennesker i flere måneder fremover, om ikke år. Hele nabolag i Gaza by og byens forsteder er ødelagt. I tillegg vil det ligge store mengder ammunisjon igjen i området.

Hamas, som har brukt 15 år på å bygge tuneller og et underjordisk militært anlegg under husene til to millioner innbyggere, burde tenkt på dette. De burde også tenkt på hvordan det ville påvirke deres eget folk da de beordret en massakre av israelske sivile i samfunnene nær Gaza. I begge tilfeller ser det ut til at Hamas-lederne har ignorert de forutsigbare konsekvensene – eller så har de bare ikke brydd seg.

Blodspor etter massakren 7. oktober. Her er et blodig soverom i en israelsk kibbutz. (Foto: Flash90)

Da over 3000 Hamas-terrorister stormet inn i Israel 7. oktober og gjennomførte den største massakren mot jøder siden holocaust, så gjorde de det med en ufattelig brutalitet. Av de over 1200 drepte var flesteparten sivile. Barn, kvinner og eldre ble drept. Ingen ble skånet.

Fem og en halv uke senere er det fortsatt denne grusomme massakren som styrer Israels besluttsomhet. Harel, som er en av Israels mest anerkjente militære korrespondenter, skriver at han aldri noen gang har sett israelske offiserer og soldater så besluttsomme som nå.

Med tanke på det internasjonale presset Israel opplever er det mulig de ikke vil rekke å knuse Hamas. Men spør du offiserene som er inne på Gaza, så bør ikke operasjonen slutte før Hamas er beseiret for godt.

Det har de siste to tiårene vært flere kriger mellom Israel og Hamas på Gazastripen, men aldri i et omfang som nå. En større bakkeoperasjon fikk denne gangen grønt lys, til tross for politikernes frykt for store tap av israelske soldater og at operasjonen ikke ville bli en suksess. Så langt har ikke denne frykten gått i oppfyllelse, skriver Harel.

Antallet terrorister drept i kamper med israelske soldater anslås til å være minst 4100. Av disse ble 1100 drept i kamper inne i Israel den 7. oktober. I tillegg er flere tusen Hamas-terrorister skadet i kampene.

Israelske soldater i aksjon på Gazastripen. De er innstilt på å fjerne Hamas for godt. (Foto: IDF)

Sett fra et militærtfaglig ståsted har krigføringen på Gaza så langt gått bra. Det har vært et godt samarbeid mellom luftforsvaret, etterretningen og soldatene på bakken. Likevel gjenstår det tre hovedproblemer:

For det første har ikke Israels militære overtak ført til at Hamas har overgitt seg – og det ser ikke ut til å skje med det første heller.

For det andre gjennomfører IDF nesten ingen operasjoner sør på Gaza, hvor sivilbefolkningen er bedt om å flykte. Etter hvert må de tenke på deres tilstedeværelse der, spesielt siden den humanitære situasjonen forventes å bli verre når vinteren kommer og det blir en økning i smittsomme sykdommer.

For det tredje begynte Hamas med en stor fordel i denne krigen, med at de har rundt 240 gisler i fangenskap inne på Gazastripen. Hamas vil prøve å utnytte gislene til å presse frem avtaler om å løslate terrorister fra fengsel i Israel. Dette vil de i så fall bruke som en strategisk seier.

Det har den siste tiden kommet flere meldinger om gisselforhandlinger, med snakk om at rundt 80 gisler vil bli løslatt – kvinner, barn, syke og tilsynelatende noen utenlandske borgere – i bytte mot de tre tingene Hamas krever: En midlertidig våpenhvile, løslatelse av palestinske fanger i Israel og forsyninger med drivstoff.

Det er spesielt lengden på våpenhvilen det strides om. Hamas ønsker en lengre våpenhvile med forhandlinger om resten av gislene. Israels forsvarsminister Yoav Gallant og høytstående IDF-offiserer ønsker å fortsette presset mot Hamas og mener det vil gi best resultater.

Likevel, hvis et seriøst forslag til slutt legges på bordet og Hamas er i stand til å gjennomføre det, så vil regjeringen trolig godkjenne det. Israels moralske gjeld til innbyggerne som ble kidnappet fra sine hjem 7. oktober er rett og slett for stor, skriver Harel avslutningsvis.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart