I mars 2021 hadde den palestinske terrorgruppen Hamas sitt siste valg av ledelse. Etter valget samlet de nye medlemmene av terrororganisasjonens politiske byrå, som er deres øverste organ, seg til et sjeldent felles bilde på Gazastripen. Fire år senere er de fleste på bildet enten drept eller har flyktet.
Nå er det kun noen få av dem igjen på Gazastripen, skriver Yedioth Ahronot.
Ved valget i 2021 ble 17 valgt til medlemmer av det politiske byrået til Hamas, i tillegg til tre ikke-regulære medlemmer. Totalt var det to kvinner blant dem, en ble valgt som medlem og en som ikke-regulert medlem. Andre prominente medlemmer, som Ismail Haniyeh og Saleh al-Arouri, er ikke med på bildet.
Etter massakren 7. oktober 2023, da 1200 mennesker ble drept, tusenvis ble skadet og 251 ble tatt som gisler, lovet Israels daværende forsvarsminister Yoav Gallant at de kom til å ta ut hele ledelsen i Hamas. «De lever på lånt tid».
Siden har mange av dem som havnet på «dødslisten» blitt drept i israelske angrep. Her er en oversikt over personene på bildet som er blitt drept:
Yahya Sinwar, leder for Hamas på Gazastripen, ble drept av israelske styrker på Gazastripen i fjor. Han var en av hovedarkitektene bak 7. oktober-angrepet.
Essam al-Da’alis, tidligere statsminister for Hamas, ble drept i et israelsk luftangrep på den første dagen etter at våpenhvilen brøt sammen. Han hadde lenge vært tett på den øverste ledelsen i Hamas.
Ismail Barhoum, ansvarlig for Hamas sine finanser, ble i mars 2025 drept i et presisjonsangrep ved Nasser-sykehuset i Khan Younis. Han overtok jobben som statsminister etter al-Da’alis, men ble drept etter bare fem dager i jobben.
Salah al-Bardawil, leder for den strategiske og militære planleggingen, ble drept i et luftangrep. Han var også redaktør for Hamas-avisen «Al-Risalah».
Jawad Abu Shamala, Hamas sin økonomiminister, ble drept i et luftangrep få dager etter 7. oktober-massakren. Han skal ha styrt terrorgruppens finanser både på Gazastripen og i utlandet. Har hatt flere posisjoner innad i Hamas.
Zakaria Abu Maamar, leder for Hamas sine internasjonale relasjoner, ble drept samme dag som Abu Shamala.
Osama Mazini, leder av Hamas sitt juridiske råd og tidligere utdanningsminister, ble drept i et israelsk luftangrep ti dager etter 7. oktober-angrepet. Han hadde tidligere vært involvert i forhandlingene rundt løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit.
Jamila Abdallah Taha al-Shanti, den første kvinnen i Hamas sitt politiske byrå, ble drept kort tid etter 7. oktober-angrepet. Al-Shanti var enken etter Abdel Aziz Rantisi, en av grunnleggerne av Hamas. Han ble drept i et luftangrep i 2004, kort tid etter at han hadde erstattet Ahmed Yassin som Hamas-leder.
Sameh al-Siraj, som skal ha ledet Hamas sin etterretning og cyberenhet, ble drept i fjor sommer i et luftangrep mot et underjordisk Hamas-anlegg. Al-Siraj var en av nærmeste støttespillerne til Hamas-leder Yahya Sinwar.
Rawhi Mushtaha, leder av Hamas-regjeringen på Gazastripen, ble drept i samme luftangrep som al-Siraj. Mushtaha var regnet som Hamas-leder Yahya Sinwar sin høyre hånd. Han var en del av de mest radikale fraksjonene i Hamas.
Marwan Issa, en av grunnleggerne av Hamas, ble regnet som nummer tre i Hamas. Han ble drept i et luftangrep i mars 2024. Issa var stedfortreder for Muhammed Deif, som var Hamas sin militære leder. I årevis fantes det ingen bilder av Issa. På bildet fra 2021 står han med munnbind.
Utenom personene på bildet har også Hamas-leder Ismail Haniyeh og hans stedfortreder Saleh al-Arouri blitt drept. De ble drept i henholdsvis Teheran i Iran og i Beirut i Libanon.
Dette er dem på bildet som fortsatt er i live:
Khalil al-Hayya, regnes nå som de facto leder av Hamas. Flytter mellom land, men bor hovedsaklig i Qatar. Al-Hayya forlot Gazastripen like før 7. oktober-angrepet.
Nizar Awadallah bor også hovedsaklig i Qatar. Var aktuell som Hamas-leder ved valget i 2021, men tapte til slutt knepent for Yahya Sinwar. Er en av grunnleggerne av terrorgruppen og var en nær venn av Hamas sin mangeårige leder Ahmed Yassin.
Ghazi Hamad bor også hovedsaklig i Qatar. Forlot Gazastripen rundt to måneder før 7. oktober-angrepet. Har tidligere vært viseutenriksminister og talsperson for Hamas. Han har sverget at Hamas vil fortsette med massakrer som 7. oktober om igjen og om igjen frem til Israel er utslettet.
Fathi Hamad bor trolig i Tyrkia. Regnes for å tilhøre den mest radikale delen av Hamas. Etablerte en privat milits til å gjennomføre terrorangrep og har flere ganger oppfordret palestinere på Vestbredden til å drepe israelere. Har vært Hamas sin innenriksminister. Etter 7. oktober sa han at «palestinerne forbereder seg på å etablere et kalifat med Jerusalem som sin hovedstad».
Suhail al-Hindi bor trolig i Tyrkia eller Qatar. Har lenge vært aktiv i Hamas og var leder for UNRWAs fagforening på Gazastripen fra 2012 til 2017. Måtte trekke seg fra UNRWA på grunn av mediestyret som fulgte etter at han ble valgt inn til Hamas sitt politiske byrå i 2017. Hadde ansvaret for opptøyene langs grensen mot Israel i 2018.
Kamal Abu Awn bor trolig i Qatar. Var tidligere generalsekretær i Hamas sitt politiske byrå på Gaza. Har mistet flere familiemedlemmer i løpet av krigen.
Mahmoud al-Zahar er en av de få gjenlevende Hamas-lederne igjen på Gazastripen. Var med og grunnla terrororganisasjonen og har tidligere vært deres utenriksminister. Han har overlevd en rekke israelske attentatforsøk og er kjent for sitt radikale syn og holocaust-fornektelse. 79-åringen lider angivelig av demens og skal ikke lenger være involvert i Hamas sine beslutninger.
Maher Sabra skal fortsatt befinne seg på Gazastripen. Er assistent til Hamas sitt politiske lederskap, men ikke et fullverdig medlem av det politiske byrået.
Fatima Sharab befinner seg også fortsatt på Gazastripen. Hun er leder for kvinneseksjonen i Hamas. Sharab har aldri vist ansiktet sitt offentlig og er alltid avbildet med slør. Deler synspunkter med det Muslimske brorskapet.