Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutter.Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!
Det israelske nyhetsprogrammet Hadashot sendte fredag 5. januar en reportasje som handlet om at flere tusen år gamle kulturminner på Vestbredden blir plyndret og ødelagt av palestinske kriminelle som er på jakt etter antikviteter de kan selge.
Reportasjen starter med en videoanimasjon som forestiller hvordan livet var i oldtidens byer i Israel, og vi hører stemmen til Danny Kushmaro, nyhetsanker og programleder i Hadashot.
– Slik ser det ut i dag, sier han. Samtidig viser videoen hauger med sand, stein, keramikkbiter, knust glass, og oppdelte deler til det som trolig er romerske søyler av stein. – Det er ikke til å tro, fortsetter han.
Reporter Kushamaro sier oldtidsbyen het Archelais og at den jødiske historikeren Josefus skriver om byen i verket Jødisk forhistorie, skrevet rundt år 93.
Byen ble grunnlagt for ca. 2000 år siden av kong Archelaus av Judea, sønn av Herodes, for å gi husrom til arbeidere som jobbet på daddel-plantasjene i området.
Den første delen av reportasjen er spilt inn like ved den arabiske landsbyen Al-Auja, ti kilometer nord for Jeriko. Det er i det palestinsk-administrerte A-området av Jordan-dalen på Vestbredden.
Doktorgradsstudent i arkeologi ved Bar Ilan-universitetet, Assaf Avraham, forteller at det i oldtiden bodde mange mennesker i dette området, og at de var jøder.
– På samme måte som Islamsk Stat ødela flere tusen år gamle fortidsminner i Irak og Syria, skjer det samme her. Vi snakker om en bevisst og systematisk ødeleggelse av et arkeologisk og verdifullt sted av enorm størrelse. Det er en stor tragedie, sier Avraham. Han oppgir arealet av den gamle byen til å være på omlag 340 mål.
– Plyndringen foregår helt åpenlyst med traktorer og bulldosere, og ingen fra De palestinske selvstyremyndighetene gjør noe for å stanse plyndringen, selv om de er forpliktet til det ifølge Oslo-avtalen, fortsetter han.
Haggai Cohen Klonymus, som er doktorgradsstudent ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, sier de har meldt ifra om ødeleggelsene.
– Området der oldtidsbyen Archelais en gang lå var for noen uker siden helt flatt, men i løpet av kort tid har plyndrerne vært her og endevendt stedet med traktorer. De har laget groper og store hull i bakken i jakten på gjenstander av verdi som de kan selge på antikvitetsmarkedet, sier Klonymus.
Vandalene viser ingen hensyn eller interesse for å bevare de historiske stedene, og de palestinske selvstyremyndighetene, som ledes av president Abbas, gjør ikke noe for å stanse plyndringen. I stedet benekter de palestinske lederne at jødene har tilknytning til landet. De er interessert i at bevisene for jødisk tilknytning til landet blir ødelagt eller fjernet. Et ferskt eksempel kom i går, tirsdag 16. januar. Da ble en bombe plassert ved inngangen til den jødiske helligdommen Josefs grav i Nablus. Den ble oppdaget og uskadeliggjort av IDF.
Reporter Danny Kushmaro og de to arkeologene fortsetter nordover til Fasa’il, der oldtidsbyen Phasaelis en gang lå. De tre mennene ser at situasjonen er den samme der. Forfall og søppel preger det som er igjen av den gamle jødiske bosetningen.
Det samme er tilstanden på et tredje sted de er innom. Avraham forteller at bare én person har ansvar for å følge opp de rundt 3000 historiske stedene som finnes på Vestbredden.
Reportasjen fortsetter med et intervju med Benny Har Even, assisterende direktør for arkeologi i Israels sivile administrasjon for Judea og Samaria.
– Vi er klar over det som har skjedd de siste ukene, og vi vet hvem som har gjort det. I samarbeid med politiet vil vi få tak i disse personene og arrestere dem. Men det er en vanskelig oppgave, fordi de palestinske myndighetene gjør alt de kan for å unngå å samarbeide med oss, sier Har Even.
Reporter Danny Kushmaro gjentar at de palestinske selvstyremyndighetene er forpliktet, ifølge Interimsavtalen fra 1995 (Oslo 2-avtalen), å beskytte og ta vare på de 3000 historiske stedene. Han sier også at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og de israelske politikerne har snakket mye om hvor viktig det er å ta vare på den jødiske kulturarven.
Deretter skifter innslaget tilbake til Jordan-dalen. Imad, en beduin bosatt i nærheten, har invitert de tre gjestene på ettermiddagste.
Reporter Kushmaro vil oppsummere innsikten han har fått i løpet av turen og stiller spørsmålet: – Det er en kamp om historien. Hvem var her først?
– Jeg er enig. Det er strid om historien. Palestinerne hevder at disse antikke stedene tilhører dem, og snart vil de påstå at Dødehavsrullene tilhører palestinernes kulturarv, svarer Assaf Avraham.
– Men den israelske staten må ta ansvar og beskytte kulturminnene. De er en viktig del av hele verdens kulturarv, konkluderer Avraham.