Den libanesiske terrorgruppen Hizbollah prøver stadig å finne nye måter å smugle inn våpen og penger til Libanon på. På grunn av israelske luftangrep, fallet til Assad-regimet i Syria og motstand fra den libanesiske regjeringen har den iransk-støttede terrorgruppen mistet flere av sine tidligere smuglerruter.
Da Assad-regimet styrte Syria var det mer eller mindre fritt frem for Hizbollah å smugle iranske våpen gjennom landet. Men etter at Assad-regimet falt har det kommet et nytt regime som ikke er like vennlige til Hizbollah. Tvert imot er de fiender etter å ha kjempet på hver sin side i den syriske borgerkrigen.
Flere av Hizbollahs forsøk på å smugle våpen gjennom Syria har blitt stanset av det nye regimet. Tidligere har Hizbollah også fått våpen flydd inn gjennom flyplassen i Beirut. Dette har libanesiske myndigheter slått ned på, etter trusler fra Israel om at flyplassen kan bli bombet om våpensmuglingen fortsetter.
Den saudiarabiske avisen al-Hadath, med kilder i vestlig etterretning, skriver at Hizbollah nå har begynt å ta kontroll over havnen i Beirut. Store deler av havnen ble ødelagt i 2020, da nesten 3000 tonn med ammoniumnitrat lagret i havnen eksploderte. Hundrevis ble drept og de materielle skadene var enorme.
Flere forsøk på å etterforske Hizbollahs rolle i oppbevaringen av det eksplosive stoffet i den sivile havnen har blitt stanset av politikere og andre personer med tilknytningen til terrororganisasjonen. Nå settes havnen igjen i fare med å bli den nye porten for Hizbollahs våpensmugling, skriver al-Hadath.

Avisen skriver at Hizbollah har fått kontroll over havnen gjennom et nettverk av samarbeidspartnere, blant annet havnearbeidere og ansatte i tollen. Det har gjort at de har klart å unngå myndighetenes tilsyn, slik at de kan smugle penger og våpen uten å bli kontrollert.
Det er Iran som forsyner Hizbollah med mesteparten av deres våpen og midler. Siden de andre smuglerrutene har blitt stengt av, har nå Iran blitt helt avhengig av å smugle våpnene gjennom sjøveien.
I november ble det inngått en våpenhvile mellom Israel og Hizbollah etter over ett år med kamphandlinger. Da hadde flere titalls israelere blitt drept, over 60.000 var evakuert og de materielle skadene var store etter flere tusen rakett- og droneangrep. Våpen som Iran hadde forsynt Hizbollah med.
Israel svarte tilbake med luftangrep og i september i fjor brøt det ut full krig da Israel rykket inn med styrker i det sørlige Libanon. Israel bombet og drepte også mesteparten av terrorgruppens ledelse, inkludert den mangeårige lederen Hassan Nasrallah. Også store deler av Hizbollahs våpenlager ble ødelagt i de israelske angrepene. Lager de nå ønsker å bygge opp igjen.
Etter våpenhvilen trakk Israel seg ut av Libanon igjen, men har blitt ved noen få strategiske posisjoner frem til Hizbollah viser at de oppfyller sine forpliktelser. Israel har krevd at Hizbollah trekker seg bort fra grenseområdet mot Israel.
Våpenhvilen har foreløpig holdt, selv om det i mars var flere rakettangrep.