Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Irans underjordiske atomanlegg kan være ugjennomtrengelig for bomber

Dette satellittbildet av det iranske atomanlegget Natanz fra september 2020 viser at det bygges en vei inn mot Zagros-fjellene sør for Natanz. Nyere sattelittbilder fra dette området, publisert av Associated Press, viser stor byggeaktivitet i fjellområdet. Trolig er det bygget et atomanlegg dypt inn i fjellet. (Foto: Planet Labs/CC)
Et slikt anlegg er et marerittscenario, sier ekspert.

Ved en av fjelltoppene ved Zagros-fjellene i det sentrale Iran jobber arbeidere med å bygge et atomanlegg så dypt under jorden at det sannsynligvis er utenfor rekkevidden til USAs nyeste våpen, som er utviklet nettopp for å ødelegge slike underjordiske anlegg.

Associated Press har publisert nye satellittbilder fra området, som viser at Iran graver tuneller inn i fjellet i nærheten av atomanlegget Natanz, som flere ganger er blitt utsatt for sabotasje og ødeleggelser.

Eksperter Associated Press har pratet med anslår ut fra satellittbildene at anlegget er mellom 80 og 100 meter dypt. Andre anslår at tunellene går enda dypere inn i fjellet. Det er så dypt at USAs nye «bunker buster», GBU-72 Advanced 5K Penetrator, ikke vil klare å ødelegge anlegget. Bomben går flere titalls meter ned i bakken før den eksploderer.

Et slikt underjordisk og ugjennomtrengelig anlegg kompliserer vestens forsøk på å forhindre Iran i å utvikle atomvåpen. Samtidig anriker Iran nå uran med en renhet som blir stadig nærmere våpenkvalitet.

Det vil være «et marerittscenario» hvis det underjordiske anlegget blir fullført, sier Kelsey Davenport i Washington-baserte Arms Control Association, som jobber med å forhindre spredning av atomvåpen.

– Med tanke på hvor nærme Iran er atombomben, har de liten mulighet til å utvide sitt atomprogram uten at de krysser USAs og Israels røde linjer. På dette tidspunktet vil enhver ytterligere eskalering øke risikoen for konflikt, sier han.

Jagerfly og tankfly deltar i en øvelse som simulerte et angrep på iranske atomanlegg. (Foto: IDF)

Byggingen på Natanz-anlegget skjer fem år etter at USAs daværende president Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen som Iran hadde inngått med flere verdensmakter. Trump argumenterte med at avtalen ikke adresserte Irans ballistiske missilprogram eller Irans støtte til terrorgrupper og militser over hele Midtøsten.

Siden har Iran anriket uran med en renhet på 60 prosent, som er langt over renheten på 3,67 prosent som var vedtatt i atomavtalen. Nylig ble det også oppdaget partikler med en renhet på 83,7 prosent, som er rett under renheten på 90 prosent som trengs i atomvåpen.

Iran har ansamlet nok spaltbart materiale til fem atombomber, ifølge Israels forsvarsminister Yoav Gallant. De trenger likevel å anrike uran med en renhet på 90 prosent for å ha alt materiale som trengs til å kunne lage atombomber.

Hvis Iran bestemmer seg for å utvikle atomvåpen kan de trolig produsere nok spaltbart materiale i løpet av to uker. Men det vil kreve flere måneder med arbeide for å klargjøre en atombombe til bruk.

USA anslår at Iran foreløpig ikke har all teknologi som trengs for å bygge en atombombe. De tror heller ikke at den islamske republikken har tatt en endelig beslutning om å produsere atomvåpen eller ikke.

Men med et underjordisk anlegg, som er ugjennomtrengelig for amerikanske bomber, vil det kunne bli vanskeligere å stanse Iran i å utvikle atomvåpen hvis de bestemmer seg for å gjøre det.

Både USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at de ikke vil tillate at Iran får atomvåpen.

– Vi tror diplomati er den beste løsningen, men presidenten har også vært klar på at alle muligheter ligget på bordet, sier Det hvite hus.

Iran har hele tiden påstått at atomprogrammet deres bare har fredelige hensikter, men anriker uran med en renhet som ikke har sivile formål.

Iran prøverskyter ballistiske missiler under en øvelse 15. januar 2021. Frykten er at disse skal bære atomvåpen. Iranske ledere har flere ganger truet med å utslette Israel. (Foto: Revolusjonsgarden)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart