Tidlig søndag morgen skal det ha skjedd et større strømbrudd ved det iranske underjordiske atomanlegget Natanz. Israelske medier, blant annet Times of Israel, spekulerer i at det dreier seg om et israelsk cyberangrep.
Angrepet skal ikke ha ført til menneskelige skader eller radioaktivt utslipp. Ifølge anonyme etterretningskilder skal Mossad ha vært involvert i angrepet.
Israel har ikke kommentert hendelsen offisielt, men flere tjenestemenn, inkludert statsminister Benjamin Netanyahu, har hintet om at Israel står bak. Slike hint, i tillegg til rapporter om at Mossad er involvert, er uvanlig.
Vanligvis legger Israel lokk på hemmelige operasjoner og den israelske militærsensuren forhindrer mediene i å publisere detaljer fra angrep, som gjør at de må sitere utenlandske kilder. Det skjedde ikke denne gangen.
Angrepet mot det iranske atomanlegget skjedde samtidig som USAs forsvarsminister Lloyd Austin landet i Israel for samtaler med statsminister Netanyahu og forsvarsminister Benny Gantz. USA er interessert i å gjeninntre i atomavtalen med Iran, som de mener vil stanse Irans muligheter for atomvåpen – et skritt som mange i Israel, spesielt Netanyahu, er uenige i. De mener atomavtalen er en katastrofe.
Strømbruddet ved Natanz-anlegget skjedde kun timer etter at Iran startet opp nye sentrifuger for å produsere mer uran, stikk i strid med bestemmelsene i den internasjonale atomavtalen landet har inngått med flere verdensmakter.
Utstyret som ble innviet dagen før angrepet innebærer at Iran kan anrike uran raskere, i større mengder og til nivåer som bryter med atomavtalen.
Skadene på anlegget skal være større enn det Iran selv har rapportert, ifølge israelske etterretningskilder. Det kan ta så mye som ni måneder å gjenopprette driften ved anlegget. Det spekuleres også i at en eksplosjon forårsaket strømbruddet.
Størstedelen av Natanz-anlegget ligger undre bakken, for å kunne motstå luftangrep. Likevel har anlegget flere ganger blitt utsatt for sabotasje.
Også i fjor sommer skjedde det et større mystisk angrep på det iranske atomanlegget. En eksplosjon forårsaket den gangen store skader på anlegget. Også da ble det spekulert i et cyberangrep og at det var Israel som stod bak.
I fjor ble også lederen av det iranske atomvåpenprogrammet drept i et attentat. Det iranske regimet anklaget Israel for å stå bak attentatet.
Konflikten mellom Iran og Israel foregår nå på flere fronter. I tillegg til angrep på det iranske atomprogrammet og iransk tilstedeværelse i Syria foregår det også en maritim skyggekrig mellom Israel og Iran. Nylig ble det iranske skipet Saviz angrepet i Rødehavet. Skipet, som fungerte som et spionskip for den iranske revolusjonsgarden, skal ha blitt angrepet av Israel som en gjengjeldelse for iranske angrep på israelsk-eide skip.