Fredag 28. mars har Med Israel for fred (MIFF) sendt følgende brev til NRK-ledelsen.
- Gå inn på dette Facebook-bildet og skriv JA! dersom du støtter MIFFs opprop til NRK.
- Vil du støtte MIFFs kamp for en rettferdig mediedekning av Israel? Bli medlem!
—
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen,
Vi vil med dette be om at NRK slutter å bruke Odd Karsten Tveit som reporter eller kommentator i saker som angår Israel.
Odd Karsten Tveit har vært NRKs korrespondent i Midtøsten i tre fireårsperioder. I tillegg har NRK brukt ham til å lage program, innslag og kommentarer for TV, radio og nettsider i årene mellom og etter disse periodene. Tveit har lenge blitt kritisert for å lage saker som med hensikt går i Israels disfavør. Hittil har ikke NRK sluttet å bruke hans tjenester selv om den akkumulerte mengden av kritikkverdige reportasjer og kommentarer, nå har blitt svært stor.
Vi – og mange andre observatører (f.eks. Jan Arild Snoen i artikkelen «Ingenting å frykte«) – har mange ganger kritisert Tveit for tendensiøse, mangelfulle og ukorrekte reportasjer og kommentarer. Vi mener at det ikke lenger kan være noen tvil om at Odd Karsten Tveit har fungert – og fortsatt fungerer – som en pro-palestinsk aktivist, og ikke en journalist. Vi vil begrunne vår konklusjon med seks forholdsvis ferske momenter eller eksempler:
1. Facebook: Innleggene han skriver, artiklene han lenker til, hvilke venner han har, nylige aktiviteter, hvilke filmer og utvalget av bilder på Tveits Facebook-side beviser at han har sterk sympati, varme følelser og stor interesse for arabere generelt og palestinere spesielt. Aktiviteten hans på Facebook viser at han aldri har tilsvarende engasjement for noen slags israelere. Han legger aldri ut lenker eller kommentarer som forsvarer israelske perspektiver eller forklarer det syn de store gruppene av israelere har. Vi er kjent med at han til og med sletter kommentarer som stiller relevante og kritiske spørsmål til artiklene han lenker til. Det er bare når israelere fra den ekstreme venstresiden kritiserer sin egen regjering at Tveit vil lenke til deres syn.
2. Privat relasjon: Tveit er gift med Berit Mortensen. Hun arbeider som jordmor i de palestinske områdene. Lørdag 21. desember 2013 trykket VG en artikkel som over ti sider angriper Israel. Det er Berit Mortensen som er kilde til de fleste av påstandene som presenteres i artikkelen. Facebook-siden til Berit Mortensen avslører også at hun er en pro-palestinsk aktivist.
3. Sharons død og begravelse: Tveits reportasjer og kommentarer i forbindelse med Israels tidligere statsminister Ariel Sharons død og begravelse i midten av januar 2014.
Vi reagerte med forferdelse da NRK valgte å hente inn Tveits stemme til å kommentere Ariel Sharons begravelse. Vi siterer ordrett og i sin helhet fra Tveits innslag på NRK radios morgensending 13. januar 2014. Våre kommentarer følger etter sitatene i egne kulepunkt, avsnitt for avsnitt.
[NRKs programleder i studio presenterte først noen fakta om Ariel Sharons bortgang og minneseremoniene, før hun ga ordet til Odd Karsten Tveit i Jerusalem.]
«Det er ventet mange prominente utenlandske deltakere i denne begravelsen. Forteller deltakelsen noe om Sharons posisjon i verden i dag?» innleder programlederen.
OKT: «Ja, akkurat nå så snakker statsminister Benjamin Netanyahu for dem som deltar i seremonien utenfor Knesset, og da snakker han til omkring 20 representanter for utenlandske stater med visepresident Joe Biden fra USA i spissen. [Det er] et par utenriksministre, men ellers er det ikke så mange som har kommet.»
- OKT minimerer den overraskende store internasjonale deltakelsen i begravelsen, som ble avholdt mindre enn 48 timer etter at Sharons død ble kjent. Visepresident Joe Biden, Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair, Nederlands tidligere statsminister Wim Kok, Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, Tsjekkias statsminister Jiri Rusnok, Australias utenriksminister Julie Bishop, Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, Romanias visestatsminister Liviu Dragnea og regjeringsmedlemmer fra Østerrike, Kypros, Hellas, Polen, Canada deltok. I tillegg var det kransenedleggelse av statssekretærer, parlamentarikere, tidligere topp-politikere eller diplomater fra Belgia, Singapore, Bulgaria, Frankrike, Italia, Ungarn, Sveits og Kina. OKT unnlot også å nevne at Norge var representert med ambassadør Svein Sevje og tidligere USA-ambassadør Wegger Strømmen.
OKT fortsatte: «En israelsk diplomat sa det slik: Hvis noen i 1985 hadde trodd at noen utenlandske ledere overhodet ville ha kommet til Sharons begravelse, så ville de trodd han var gal. For Sharon var en mann som var persona non grata i mange år, og som hele verden – nærmest – fordømte for sin deltakelse i massakrene på palestinere tidlig på 50-tallet og for sitt ansvar for drapet på tusenvis av palestinere i Sabra og Shatilla, flyktningeleirene i Beirut, i 1982.»
- Trolig refererer Tveit til en hendelse om kvelden og natten 14. oktober 1953, der Ariel Sharon ledet en militær gjengjeldelsesaksjon mot landsbyen Kibya. Denne aksjonen kom som en følge av mange angrep over våpenhvilelinjen utført av væpnede arabere mot israelske sivile innbyggere, med mange døde israelere som resultat. To dager før gjengjeldelsaksjonen hadde arabiske terrorister krysset inn på israelsk område, og drepte en jødisk mor og hennes to barn i landsbyen Yehud. Sporene til drapsmennene ledet til landsbyen Kibya. Etter å ha nedkjempet jordanske soldater og væpnede palestina-arabere, gikk Sharons soldater gjennom gatene og oppfordret alle innbyggerne om å evakuere sine hjem. «De kom ut, og vi rørte ikke et hår på hodene deres», forteller Sharon. Deretter ble et 40-talls bygninger sprengt av ingeniørsoldater. Neste dag kom meldinger om at ca. 60 innbyggere i landsbyen var døde. «Jeg kunne ikke tro det», sa Sharon i ettertid. Det viste seg at de hadde skjult seg i kjellerne i de sprengte husene. Sharon beklaget tragedien mange ganger i tiden etter. Etter denne operasjonelle feilen ble reglene for gjengjeldelsesaksjoner drastisk endret, skriver David Landau, tidligere sjefsredaktør for den venstreorienterte avisen Ha’aretz i sin nye biografi om Ariel Sharon (Arik, The Life of Ariel Sharon). Les også artikkelen Noen glimt fra et personlig portrett av Ariel Sharon.
- «Sitt ansvar for drapet på tusenvis av palestinere i Sabra og Shatilla», hevder Tveit. Siden skal vi se at han forsterker denne anklagen ytterligere.
Her er Landau klinkende klar i sin biografi: «Ingen på den israelske siden ble funnet skyldig i direkte ansvar for massakren, bare for indirekte ansvar. Den eneste direkte ansvarlige for den forferdelige forbrytelsen var falangistene.»
Ifølge den israelske «Kahan-kommisjonen» var Sharons ansvar at han ignorerte eller ikke var tilstrekkelig oppmerksom på faren for hevn-aksjoner fra falangistenes side. Politiske ledere i Norge og andre land kan risikere en uendelig rekke med represalier dersom det blir vanlig å straffe dem for hendelser som andre personer mener de burde ha forutsett.
Les mer i artikkelen Hvordan massakrer blir utnyttet i jødehatets tjeneste.
Hva mener den israelske befolkningen, ser de på ham som en helt? spør programlederen.
OKT: «De aller fleste ser på Sharon som en helt i de første tiårene i Israels historie. Han deltok i alle krigene og var veldig aggressiv, og gjorde en utmerket jobb sett fra israelsk side. Men i de senere årene, da han ble politiker, så er Israel enda mer delt, for høyresiden var sterkt imot at Sharon trakk bosetterne og de militære ut fra Gaza-stripen, og de fryktet at Sharon også ville trekke ut Israel fra deler av Vestbredden. Så de mest høyreorienterte har sagt at det var godt han døde, før han fikk gjort mer skade for Israel.»
- I årene som Israels statsminister fra 2001, gikk Sharon inn for å dele landområdet mellom Middelhavet og Jordan-elven i en israelsk og en palestinsk stat. De aller fleste israelere støtter en slik løsning med to stater for to folk.
Tveit forteller heller ikke hvem de er disse «høyreorienterte» som ønsket ham død. Dersom noen slike personer virkelig finnes, er det uansett svært merkelig av Tveit å gjøre det til et viktig poeng. Slike stemmer fra mikroskopiske og marginale grupper, burde ikke ha noen interesse for en seriøs journalist. Også i Norge finnes det personer med ekstreme meninger, men de blir sjelden sitert i norske massemedier.
Programleder i studio fortsetter: «Hva med palestinerne? Hvordan oppfatter de ham?»
OKT: «Palestinerne husker selvfølgelig disse massakrene som de har fått opplevd under Sharons kommando. Det er interessant å se at palestinere over hele Midtøsten i dag sender videre en interessant kommentar fra Human Rights Watch, den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen som sier at det var synd Sharon døde før han ble stilt for retten for sin deltakelse i massakrene. Det er det palestinerne og andre arabere vil huske, Sharons deltakelse i massakrer.»
- Igjen kommer Tveit med massakreanklagene. Nå heter det til og med «Sharons deltakelse i massakrer». Vi har vist ovenfor hvor uriktig en slik anklage er, og henviser ellers til artikkelen Ariel Sharon og massakrene i Sabra og Shatilla.
- Human Rights Watch (HRW) skrev ikke 11. januar at «det var synd Sharon døde før han ble stilt for retten for sin deltakelse i massakrene».
Slik er det korrekte sitatet i HRWs rapport: «Ariel Sharon died without facing justice for his role in the massacres of hundreds and perhaps thousands of civilians by Lebanese militias in the Sabra and Shatilla refugee camps in Lebanon in 1982.»
Det er forskjell på deltakelse i og en rolle i. At HRW, Tveit og andre aktivister ivrer mer for å stille Sharon for en krigsforbryterdomstol enn de falangistene som faktisk gjennomførte massakren, sier mer om moralen til anklagerne enn om den avdøde israelske generalen og statsmannen.
4. Propagandaspråk: Søndag 18. november 2012 rapporterte Tveit for Søndagsrevyen direkte fra Jerusalem. «Israel bombarderer 1,7 millioner mennesker på Gaza-stripen», sa Tveit. Dette var noe helt annet enn det NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sa like før Tveit. Mikkelsen sendte sin sak fra nettopp Gaza. «Inntrykket mitt er at Israel prøver å unngå sivile tap», sa Falkenberg Mikkelsen. Slik ble propagandaspråket til Tveit avslørt.
5. Ville kaste dokumentar-bok: I NRKs radioprogram «Radioselskapet» sendt 12. oktober 2010 kalte Tveit boken PLO in Lebanon: Selected Documents for en «propagandabok» som han ville kvitte seg med, samtidig som han snakket varmt om sin egen bok «Libanon farvel. Israels første nederlag». Faktum er at boken PLO in Lebanon svært detaljert og på en overbevisende måte avslører PLOs aktiviteter i Libanon. Hvilken ironi det var å høre ham innrømme følgende i radioprogrammet: «Jeg fikk på mange måter bekreftet at vi som journalister bare forteller halvparten av sannheten».
6. Palestina-Tveit: Som en avslutning vil vi nevne at noen medarbeidere i NRK også har innsett at Tveit ikke er en nøytral nyhetsformidler. I humorprogrammet «Underholdningsavdelingen» fra 13. april 2013 blir han parodiert og har da fått navnet Odd Karsten Palestina Tveit.
Kritikk og gransking av Odd Karsten Tveit
Tveits ensidige rapportering har tidligere vært gransket og kritisert uten at det førte til noen registrert reaksjon fra NRK. I 1982 var Tveit korrespondent i Midtøsten. Etter massiv kritikk av hans – og NRKs dekning – fikk Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) i oppdrag å granske dekningen av den såkalte Libanon-krigen. Rapportens tittel var: «Mediakrigen i Libanon: var NRK balansert?».
I 1982/83 produserte Carl Christian Hauge, leder for Institutt for Kirke og Samfunn, en videofilm han kalte «Mediamakt: NRK manipulerer nyheter fra Libanonkrigen«.
Vurdering av NRKs oppgave og rolle
Det er ikke først og fremst Israel som blir skadelidende av den snevre historiefortellingen til norske utenriksredaksjoner, men det norske folk. Allmennkringkasteren NRK, som finansieres av den obligatoriske tv-lisensen, har et særskilt ansvar i å få fram bredden.
«Vi tar med oss utfordringen om å utvide perspektivet», sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til Kringkastingsrådet 28. april 2011 da NRKs dekning av Midtøsten ble drøftet.
Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit skrev i sin rapport til Kringkastingsrådet følgende: “NRKs dekning representerer og gjenspeiler en klar narrativ av konflikten. Dette er i stor grad en refleks av den norske ‘utenrikspolitiske konsensus’. Denne narrativen rommer på langt nær alle virkelighetsforståelsene som finnes i og om konflikten. Utfordringen for NRK ligger i å være seg bevisst denne narrativen, forsøke å utfordre den, og å slippe til stemmer som ikke hører naturlig hjemme i den.»
Les mer i artikkelen Den snevre Midtøsten-forståelsen ble avslørt.
«NRK faller mest på omdømmemåling, og det med god grunn«. Det skrev vi etter at NTB fortalte om undersøkelsen der mange intervjuobjekter svarer at «NRKs nyhetsjournalistikk må bli bedre og mer nyansert».
NRK-plakaten har flere punkter som er relevante i denne saken:
– 1 D: NRK skal være redaksjonelt uavhengig. NRK skal verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av politiske, ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Virksomheten skal preges av høy etisk standard og over tid være balansert. Saklighet, analytisk tilnærming og nøytralitet skal etterstrebes, jf. bl.a. prinsippene i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.
– 4 F. NRK skal bidra til økt kunnskap om internasjonale forhold.
HL-senterets undersøkelse fra 2012 viste at 4 av 10 nordmenn har den grove misoppfatning at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig». Dette er skremmende høye tall som NRK bør ta på alvor og bidra til å redusere ved å være balansert i sin dekning.
I en annen meningsmåling fra 2012 blant tidligere og nåværende medlemmer av det Mosaiske Trossamfunn sier 95 prosent av norske jøder at norske mediers presentasjon av nyheter om Israel ofte (70 prosent) eller av og til (25 prosent) er fordreid i negativ retning. Kun 3 prosent mener den er nøytral.
Konklusjon
Med bakgrunn i nevnte eksempler mener Med Israel for fred (MIFF) at det ikke kan være noen tvil om at Odd Karsten Tveit nå opptrer som en pro-palestinsk aktivist. Som allmennkringkaster kan ikke NRK være bekjent av en så skjev og ufullstendig nyhetsdekning fra Midtøsten.
Vi ber derfor NRK om å avslutte bruken av Odd Karsten Tveit i saker som angår Israel eller naboland som er i konflikt med Israel.
Med vennlig hilsen,
Morten Fjell Rasmussen, styreleder MIFF
Conrad Myrland, daglig leder MIFF