Onsdag 30. september melder VG om talen som PA-president Mahmoud Abbas holdt i FN. I den sammenheng har de intervjuet historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.
– Jeg har selv vært i Israel nylig, og det er fremdeles det samme som forgår der. Det er stadige konfrontasjoner mellom palestinsk ungdom og israelsk politi. Ungdommene kaster fyrverkeri og steiner, og politiet skyter tilbake. Det skytes og drepes hver dag, men verdens oppmerksomhet er nå på andre konflikter i Midt-Østen, for eksempel på Syria og Iran, sier Waage til VG.
Faktasjekk
Ifølge B’Tselem ble 19 palestinere drept av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden mellom januar og august 2015. Den Israel-kritiske menneskerettighetsgruppen lister opp navn og detaljer ved hver enkelt episode. Årsgjennomsnittet for drepte palestinere på Vestbredden i perioden 2009 til 2014 er 20, med laveste nivå på 8 i 2012 og høyeste 47 i 2014. Ifølge det Israel-kritiske nettstedet Mondoweiss hadde dødstallet for palestinere drept av israelske styrker i 2015 nådd 25 onsdag 23. september.
Vi overlater til leseren å regne ut hvor grovt professoren overdriver når hun anklager israelske styrker for daglige drap.
Men feilen slutter ikke der. Palestinerne som konfronterer israelske styrker kaster ikke bare «fyrverkeri og steiner». Også her kommer B’Tselem til hjelp. Av de 19 drepte er det bare fem som kastet steiner mot israelske styrker.
Seks ble drept etter at de angrep eller forsøkte å angripe med kniv. I følge en rapport fra den norske Marinejegerkommandoen er ethvert angrep med kniv innenfor en radius av 6-8 meter å betrakte som et dødelig angrep. Kommandoen viser også til at det svenske politiets livvaktsavsnitt betrakter ethvert angrep med kniv innenfor 10 meter som et dødelig angrep. Konklusjonen i rapporten er: “Angrep med kniv er et av de angrep som det er vanskeligst å forsvare seg mot. Dette da et slikt angrep medfører stor fare og ofte skaper et høyt stressnivå hos den som blir angrepet.
Fire ble drept etter at de kastet brannbomber (molotov cocktails).
Én ble drept etter at han skjøt mot israelske styrker.
To ble drept da de forsøkte å flukte under arrestasjon og én ble drept i forbindelse med en konfrontasjon under en demonstrasjon.
Professorens historie
Professorens overdrivelser og unøyaktigheter føyer seg inn i et mønster. I 2009 skrev MIFFs avisredaktør Odd Myrland:
«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.» Les hele artikkelen.
– Israel «teppebombet» Gaza i januar 2009, sa Hilde Henriksen Waage ifølge Nettavisen i november 2012. Da et MIFF-medlem konfronterte henne med dette, svarte hun at hun «nok er feilsitert eller misforstått». Professorens sitat ligger der ennå.
I 2012 gjorde MIFF en grundig faktasjekk på en artikkel Hilde Henriksen Waage skrev for NRK Ytring. Vi fant feil på feil. Året etter var hun fullstendig på bærtur i sin kritikk av KrFs nye Israel-politikk.
Hvor lenge skal norske medier fortsette med å bruke henne ukritisk?