Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NRK Her og nå ble NRK Fortid og forsnakkelser

Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)
Odd Karsten Tveit rapporterer på NRK 15. november 2012. (Skjermdump NRK)
Radioprogrammet NRK Her og nå presenterte Odd Karsten Tveit som NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent. Han bør selvsagt alltid introduseres som anti-Israel aktivist.

Torsdag 15. november ble Odd Karsten Tveit hentet tilbake fra pensjonist- og forfattertilværelsen til NRKs radioprogram Her og nå.

Det var den samme gamle leksa: Israel har skyld i at det ikke er fred. Israelske bosettere er hovedgrunnen. Israelerne vil ikke gi fra seg land.

Men det var også en sår innrømmelse av at en stor del av det gamle Tveit-narrativet – om at avslutningen på Israels okkupasjon vil løse problemene i Midtøsten – er blitt smadret.

I tillegg var det forsnakkelser, minst fire i løpet av det mindre enn fire minutter lange innslaget. Tveit vet det nok når han får tenkt seg om, men det er ikke Clinton, verken Bill eller Hillary, som er president i USA.

 

Her følger transkripsjon av hele innslaget med Odd Karsten Tveit i Her og nå torsdag 15. november 2018, med MIFFs kommentarer innrykket.

Programleder: Det ble ikke fred slik president Clinton hadde håpet. Hva gikk galt?

Odd Karsten Tveit: Det var mye som gikk galt. Det viktigste er jo at israelerne ikke ville gi tilbake det landet som de hadde okkupert, slik som FN krevde i sine resolusjoner, og slik som de var enige om gjennom Oslo-avtalen 1994 og året etter. Da skulle israelerne trekke seg gradvis tilbake, og overlate området til de palestinske selvstyremyndighetene. Den planen ble ikke fulgt.

MIFF: Israel har gitt tilbake hele Sinai i bytte mot fredsavtale med Egypt. Israel har trukket seg helt ut av Gaza. Israel har forhandlet om å trekke seg ut av Golan, men Syria ble ikke med på avtale. Israel har gjentatte ganger kommet med tilbud om å trekke seg nesten helt ut av Vestbredden. FNs resolusjon 242 krevde aldri en full tilbaketrekning, og den krevde av Israels motpart at det ble sikre og anerkjente grenser. Det har ikke palestinerne vært villig til å gi.

Tveit: I tillegg gjennomførte Israel en kraftig utbygging, en videre kolonisering av Vestbredden. Da Oslo-avtalen ble inngått var det 150 israelske jøder [Tveit mener åpenbart 150.000] som var kolonister på Vestbredden, i dag er det på Vestbredden 400.000. Det er vel en av hovedgrunnene til at det har gått så galt.

MIFF: Når en minoritet som har levd under muslimsk undertrykkelse og diskriminering i flere århundrer vinner tilbake kontroll over et lite landområde hvor deres religion og kultur ble født, er det ikke kolonisering. Etter 50 år med bygging dekker arealet av bosetningene 2,7 prosent (Kilde: NTB og NRK) eller 3 prosent (Kilde: Fagforbundet og Norsk Folkehjelp) av arealet på Vestbredden.

Programleder: Partene skylder på hverandre, vil de egentlig ha en løsning?

Tveit: Det er klart at folk vil ha fred og løsning. Men israelerne vil ikke gi fra seg land. Palestinerne vil ha sin egen stat, og får ikke det. Og vil selvfølgelig ikke gå inn på en avtale som ikke gir dem de rettighetene som FN har gitt dem og som de har etter folkeretten.

MIFF: Palestinerne vil ha sin egen arabiske og muslimske stat på bekostning av verdens eneste jødiske stat. Milliarder av kroner, euro og dollar er investert i «tostatsløsningen», men et stort flertall av palestinerne er ganske enkelt ikke interessert.

Programleder: Hvor mye selvstyre har egentlig palestinerne i dag da?

Tveit: Ja Oslo-avtalen skulle jo da først gi palestinerne kontroll over de store byene, de såkalte A-områdene, og der har de de palestinske selvstyremyndighetene både militær, eller politi- og sivilkontroll. De såkalte B-områdene har israelerne militær kontroll, og israelerne [Tveit mener åpenbart palestinerne] står for søppeltømming og undervisning og slike ting. Og de såkalte C-områdene, 60 prosent av Vestbredden, har Israel både sivil kontroll og militær kontroll. Slik at israelerne [Tveit mener åpenbart palestinerne] har i teorien kontroll over byene, men de israelske styrker rykker inn og arresterer folk og de palestinske selvstyremyndighetene, militæret, samarbeider med israelerne fordi de undertrykker enhver opposisjon, både på Vestbredden og i Gaza, men der er det Hamas som undertrykker opposisjonen. Så det palestinske folket er i en veldig vanskelig stilling.

MIFF: Når palestinerne undertrykker sine egne muslimske brødre, hvordan tror Tveit de vil behandle jødene dersom Israel skulle miste sikkerhetskontrollen?

Programleder: Hva har denne konflikten ført til i Midtøsten?

Tveit: Før var det jo snakk om at fred i Midtøsten gikk gjennom Jerusalem. At en løsning på israelsk okkupasjon av Vestbredden og Gaza, hvis det ble en løsning der, så ville hele Midtøstens problemer falle sammen, gå liksom inn i en løsning. Nå er det omvendt. De store problemene, Iran, Saudi-Arabia, det er borgerkrig i Syria, Irak, det er slike ting som verden er opptatt av. Palestinernes ulykkelige situasjon ligger da nærmest i bagasjerommet. Og i tillegg har USA med president Clinton [Tveit mener åpenbart Donald Trump] ført en politikk som er helt på linje med de ytterliggående israelske okkupantene og kolonistene.

MIFF: Andre konflikter i Midtøsten var alltid større og mer dødelige enn konflikten mellom israelere og palestinere, det er bare NRKs snevre og ensidige narrativ som har slått sprekker de siste årene.

Programleder: Jeg må spørre deg til slutt: Finnes det noen mulighet til varig fred?

Tveit: Jeg spår jo aldri om framtiden. Det sies at de som velger en pessimistisk linje, pleier å ha rett i 90 prosent av tilfellene. Og det vi har sett til nå, er veldig nedslående for dem som ønsker fred.

MIFF: Dem som ønsker en «fred» der det ikke lenger finnes en jødisk stat, er nedslått i disse dager. Israel blir stadig sterkere og får nye alliansepartnere både i regionen og i verden. Fred kunne det blitt på dagen, dersom palestinske ledere hadde akseptert at Israel var kommet for å forbli som en jødisk stat.

 

Les flere MIFF-saker om Odd Karsten Tveit:

Alf R. Jacobsen: – Odd Karsten Tveit fører leserne sine bak lyset

NRK begraver sin egen troverdighet

Tveit: – Hamas roser ikke angrep på jøder

”Israel okkuperer, brenner hjem og dreper barn på Vestbredden”

Faktasjekk på Odd Karsten Tveit

Tveits bok frikjenner Hamas

Folket gjennomskuer den selvbestaltede dommer

Facebook-protest mot NRK: Stans bruken av Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit glemte balanse for lenge siden

NRK må slutte å bruke Odd Karsten Tveit!

NRK faller mest på omdømmemåling, og det med god grunn

Propagandaspråket og nøkternheten lever side om side i NRK

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart