Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

VG roter det til for seg selv

Skjermdump fra vg.no 2. juni 2020.
MIFFs kommentar til VGs lederartikkel.

«Israel må snu,» formaner VG i en lederartikkel 1. juni. VG er ikke alene om å advare Israel mot annektering. Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener det vil bety «dødsstøtet for en tostatsløsning», og fikk korreks av MIFF. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) likestilte det med sovjetisk anneksjon av de baltiske landene, og fikk korreks av MIFF. Nyhetsbyrået NTB klarte å skrive fem feil i en og samme artikkel og Stavanger Aftenblads kommentator traff ikke spikeren på hodet. Biskopene i Den norske kirke mener anneksjon vil bære «blokkering av fredens mulighet». Fredens mulighet er blitt blokkert i hundre år av palestinsk og arabisk motvilje mot å anerkjenne Israel som en jødisk stat, repliserte MIFF.

Men også i Israel og fra Israel-vennlige kommentatorer kommer det innvendinger. En anneksjon vil skape en ny 260 kilometers grense som Israel må forsvare, advarer den venstreorienterte israeleren Shaul Arieli. De mest høyreorienterte bosetterne er på linje med VG og advarer mot å innlemme 30 prosent av Judea og Samaria som en del av Trump-planen. Det er fordi bosetterne motsetter seg resten av planens innhold, som legger opp til en palestinsk stat på de andre 70 prosentene. Annektering av Vestbredden er bare en handling for egen nytelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer den høyreorienterte amerikaneren og Israel-vennen Daniel Pipes.

VG innleder sin artikkel slik: «For palestinerne er dette en katastrofe. Å annektere 30 prosent av Vestbredden vil ramme hundretusener som kan bli drevet fra sine hjem når Israel eksproprierer palestinsk eiendom. Det vil umuliggjøre en tostatsløsning, slik partene så for seg i Oslo-avtalen for snart 30 år siden. Etter mange bitre tilbakeslag står partene ved et avgjørende veivalg. Men nå snakker de ikke sammen. Israel setter kursen. Palestinerne blir ikke hørt.»

Vi aner ikke hvor VG får sine hundretusener fra. I Jordan-dalen bor det totalt i underkant av 60.000 palestinere, og det er ingenting i dagens planer som tilsier at disse vil bli drevet fra sine hjem. De fleste palestinerne som bor i Jeriko-enklaven vil antakeligvis fortsatt være underlagt palestinske selvstyremyndigheter. Kun 13.500 palestinere bor i tolv palestinske landsbyer som ligger i området Netanyahu sier han vil annektere.

En annektering vil ikke gjøre en tostatsløsning umulig. Det er palestinsk sides insistering på at Israel ikke kan forbli jødisk som har gjort en løsning med to stater for to folk umulig. VG kan ikke gi navn på en eneste palestinsk politiker, samfunnsleder, journalist eller parti etc. som offentlig har tatt til orde med anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk.

Redaktørene i VG beklager at palestinerne ikke blir hørt, men unnlater å fortelle at palestinerne har nektet å forhandle med Israel siden 2008 (med unntak av en kort periode i 2013/2014 da Obama tvang dem til forhandlinger).

VG skriver videre: «Når et flertall av befolkningen vest for Jordanelven blir arabere kan ikke staten Israel i fremtiden være både jødisk og demokratisk. Israel trenger en tostatsløsning for å beholde identitet og folkestyre.» Det er nok kanskje velment fra VGs side, men lite informativt for norske lesere. Det hjelper lite å fortelle hva Israel trenger, når man ikke samtidig forteller at palestinerne har nektet og nekter å gi dem det. Mange israelere håper at en annektering vil være et tydelig signal til palestinerne om at Israel har tiden på sin side.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart