Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NRKs reportasje om kristen flukt fra Irak – pluss og minus

kristne flyktninger irak
Kristne flyktninger fra Mosul i Irak. (Foto: Christiaan Trieberg, flickr)
De siste 30 årene har 6 av 7 kristne blitt borte fra Irak.

Søndag 28. februar overrasket NRK Dagsrevyen med å sette syv minutters positivt fokus på Israels nye fredsavtaler med arabiske land. Mandag 1. mars fulgte NRK Radio opp med et nyhetsinnslag om et tema som også vanligvis er fraværende i NRKs rapportering: Kristnes flukt fra muslimske områder i Midtøsten.

Reportasjen kom i anledning at pave Frans er på besøk i Irak for å oppmuntre kristne i landet. «Svært mange kristne rømte under IS, og ikke alle har lyst til å flytte tilbake,» innledet NRKs programleder.

NRKs korrespondent Sidsel Wold stod for reportasjen. «Det var, og er, ikke mange kirkegjengere igjen i Irak etter IS sitt skrekkregime,» sa Wold. En irakisk kristen fra byen Mosul, hvor det «bodde mange kristne før i tiden», sier til nyhetsbyrået AP: «Jeg er den eneste i dette nabolaget nå, det er ikke noen andre kristne her.»

 «De kristne har flyktet til det kurdiske området, eller ut av landet både før og under IS-terroren,» sa Sidsel Wold.

IS slo for alvor gjennom i Irak i 2014, og det er riktig at kristnes flukt fra Irak begynte lenge før den tid.

Ti år tidligere, i 2004, skrev MIFF: «Kristne har utgjort bare 3 % av befolkningen i Irak de siste årene. Men de utgjør en langt større del av dem som nå forlater landet. Det blir anslått at omkring 40 % av de kristne har forlatt Irak siden 1987, da en folketelling viste 1,4 millioner kristne. Og nå flykter altså en stor del av resten.» Center for the Study of Global Christianity anslår at kun 200.000 kristne er tilbake i Irak i 2020, skriver Alarabiya News.

MIFF skrev også i artikkelen Antallet kristne i arabiske land minker fra 2004:

«I 1920 var det fremdeles ca. 2 millioner kristne i Tyrkia. Det var noen få år etter at hundretusener av kristne armenere ble slaktet ned eller drevet til å sulte eller tørste i hjel. Nå er det noen ganske få tusen kristne igjen i Tyrkia.

I begynnelsen av 1900-tallet utgjorde de kristne omtrent en tredel av befolkningen i Syria. Nå er de mindre enn 10 %.

I Libanon utgjorde de 55 % av befolkningen i 1932. Nå er de under 30 %. En av grunnene er at muslimene har raskere befolkningsvekst. Men hundretusener av kristne libanesere har også forlatt – flyktet fra – landet sitt.

Egypt har hatt en stor, kristen minoritet, kopterne. Men mange års diskriminering og forfølgelse – ofte av pøbelgrupper som får operere mer eller mindre fritt – har ført til at store mengder koptere har forlatt Egypt. Det er også hele tiden et sterkt press for å få kristne til å konvertere til Islam.»

Sterke krefter i en rekke muslimske land i Midtøsten går nå inn for å fordrive de kristne, selv om de kristne har vært der siden like etter Jesu tid. Vi ser mye av de samme mekanismene som førte til at jødene ble fordrevet fra 1948 og utover, skrev MIFF i 2013. Det pågår en omfattende marginalisering av ikke-muslimske grupper, og mange steder direkte forfølgelse. I artikkelen ga vi en rekke eksempler fra ulike land.

NRK har stort sett vist null interesse for kristenforfølgelse i muslimske land. Derfor hilser MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner gårsdagens reportasje velkommen.

– Det var bra at Wold fikk frem at det har vært en flukt av kristne fra Irak også før IS. Dette er noe som har foregått i lang tid, men siden NRK ikke kan gi Israel skylden for det har det ikke vært så interessant å melde, sier Rødner.

Han noterer at det er pavebesøket som får NRK til å sette fokus på saken. Rødner skulle ønske at Den norske kirke også engasjert seg for sine trosfeller i Midtøsten.

– Den norske kirke ser ut til å være interessert bare når de mener de kan påstå at Israel har skylden. Kristne arabere på flukt fra Judea og Samaria skriver og taler de høyt og tydelig om, men de passer alltid på å gi Israel skylden og forklare at det ikke er palestinske myndigheters skyld. Det er nok bare et tidsspørsmål før også innstrammingen av kvinners rettigheter i Gaza blir Israels ansvar, sier Rødner. En Hamas-styrt islamsk domstol på Gazastripen har nylig bestemt at kvinner trenger tillatelse fra en mannlig verge for å kunne reise.

– Det er fint at NRK i denne saken fortalte noe som er viktig og sant. Men de greide ikke å sette det inn i sin rette sammenheng. NRK bør fortelle norske lyttere at det er muslimske antijødiske og antikristne krefter som først og fremst driver kristne på flukt i Midtøsten, også kristne palestinere fra Judea, Samaria og Gaza, kommenterer Rødner.

Odd Myrland, MIFFs daværende redaktør, skrev i 2004:

«Det som skjer med Midtøstens kristne nå, minner sterkt om det som skjedde med jødene på 1900-tallet, særlig etter at staten Israel var opprettet i 1948. I 1948 var det ca. en million jøder i de muslimske landene i Midtøsten. På noen år var nesten alle flyktet.

Jødene har forskjellig historie i de ulike arabiske land, og det var ulike faktorer som fikk dem til å forlate ulike arabiske land. Men det som er felles, er at alle jødene etter hvert forlater landene, og få eller ingen kan tenke seg å flytte tilbake. Forholdene for ikke-muslimer er ganske enkelt slik at det ikke frister å dra tilbake.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart