Pressens Faglige Utvalg. (Skjermdump fra YouTube)

– PFU kan ikke se at en mulig upresishet i begrepsbruken innebærer et overtramp

Pressens Faglige Utvalg ga ikke MIFF medhold i vår klage på NRK Dagsrevyen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I NRK Dagsrevyen søndag 16. oktober hadde Yama Wolasmal et lengre innslag hvor NRKs Midtøsten-korrespondent snakket med ofre for begge parter i Gaza-krigen i mai 2021. På slutten av innslaget sa Wolasmal om befolkningen på Gaza: «Mange av dem får ikke bygd opp igjen husene sine, fordi Israel stadig nekter å slippe inn byggematerialer.»

NRK kunne ha sagt at mange av innbyggerne i Gaza får ikke bygd opp husene sine på grunn av økonomiske begrensninger, eller at gjenoppbygging går sent fordi Hamas har andre prioriteringer etc. Hamas er ikke en politisk gruppe som må ta hensyn til befolkningens velferd og synspunkter og bli holdt ansvarlig ved demokratiske valg. Hamas er en militant, islamistisk gruppe som kjemper for Israels utslettelse. Det stemmer ikke at mangel på leveranser av byggematerialer fra Israel er problemet, fordi Israel tillater byggematerialer og det er også rikelig anledning til å importere byggematerialer via Egypt, anførte MIFF i vår klage og replikk til NRK.

Men journalistene i Pressens Faglige Utvalg (PFU) valgte å være helt ukritiske til NRKs påstand. De støttet PFU-sekretariatets innstilling med en liten justering i én setning. Her er den vedtatte uttalelsen:

«NRK publiserte i oktober 2022 en reportasje i Søndagsrevyen fra Israel og Gaza. Her møtte seerne ofre for begge sider av konflikten. I innslaget sa reporter at mange i Gaza ikke får bygd opp husene sine «fordi Israel stadig slipper å nekte inn byggematerialer». Med Israel for fred (MIFF) mente uttalelsen er feil. Klager anførte at Israels grensemyndighet COGAT ikke gjennomfører blokade av bygningsmateriell, men bare kontrollerer at innført materiell ikke kan brukes til militære formål. MIFF klaget med samtykke fra COGAT og mente at NRK ikke på tilstrekkelig vis har utøvd kildekritikk og kontroll av opplysninger, samt at feilen ikke er rettet og at COGAT ikke er gitt samtidig imøtegåelse.

NRK avviste at de har brutt god presseskikk, og pekte på at reportasjen i liten grad handlet om blokaden. Kanalen anførte at innslaget satte søkelys på vanskene for begge parter i konflikten, og at klagers tolkning av ordlyden ikke er rimelig. Redaksjonen mente det er feil å tolke ordet «stadig» som alltid. Dette må forstås som noe som stadig skjer, en gjentakende situasjon som har vart i 15 år, ifølge NRK.

Pressen ivaretar en viktig samfunnsrolle som arena for informasjon, debatt og samfunnskritikk, og har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk, jfr. punkt 1.2 i Vær Varsom-plakaten. Slik utvalget ser det kommer begge sider i konflikten kommer godt frem med sine synspunkter, inkludert at befolkningen i Gaza opplever at kontrollregimet som utøves av den israelske grensemyndigheten er problematisk. PFU kan ikke se at en mulig upresishet i begrepsbruken innebærer et overtramp av punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten. Dette er etter utvalgets syn ikke en faktisk påstand som utløste en rett til samtidig imøtegåelse, jfr. 4.14. Utvalget kan heller ikke se at det i tilsvarsrunden der NRK og MIFF viser til kilder og rapporter med ulike syn på hvor inngripende grensekontrollen mellom Israel og Gaza faktisk er, kommer fram opplysninger som tilbakeviser at det var berettiget å bruke ordet stadig om mangelen på byggematerialer.

NRK har ikke brutt god presseskikk.»

Etikkvokterne blant norske journalister synes tydeligvis det er helt greit å legge ansvaret på Israel alene for at folk på Gaza ikke får bygd opp boliger, når det strømmer inn byggematerialer både fra Israel og Egypt, og Hamas har helt andre prioriteringer enn å bygge boliger. Resultatet av slik ensidig dekning så vi i HL-senterets undersøkelse som kom i desember 2022. 32,8 prosent av det norske folk sier seg helt eller nokså enig med at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.» I stedet for å rettlede NRK valgte PFU å stikke hodet i sanden.

Se hvordan NRK snudde opp ned på målet til islamistene i Hamas. I 2021 kom en NRK-programleder med en antisemittisk tirade uten at det har fått noen konsekvenser for ham.

En rekke ganger har MIFF fått norske medier til å korrigere sin dekning, her kan du se noen eksempler.

Behandlingen i PFU kan du se her (behandlingen av MIFFs sak, begynner omlag 23 minutter ut i innslaget:

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart