Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Norske mediers perverse dekning av Israel

Yama Wolasmal på NRK 22. april 2022. (Skjermdump fra NRK)
Pervers betyr, ifølge Store Norske Leksikon, «sykelig abnorm, stridende mot naturen, unaturlig, abnormt, hysterisk overdrevet, forvridd, fordreid eller forskrudd». Det er av og til den beste beskrivelsen av norske mediers Israel-dekning.

Omtalen av kampene i Jenin

3. juli rykket israelske styrker inn i Jenin på Vestbredden. Anti-terror operasjonen i det som feilaktig ble framstilt som «flyktningleiren i Jenin» tok mindre enn 48 timer og kostet 12 militante palestinere livet. Ifølge israelske myndigheter ble ingen sivile palestinere drept. Dette bekreftes også av meldinger fra palestinske terrororganisasjoner.

Hvilken oppmerksomhet skapte dette i Norge? Den første dagen ble Jenin nevnt i 56 artikler i redaksjonsstyrte medier, ifølge søkeresultater i Atekst. Dag nummer to økte oppmerksomheten til 77 artikler. Dag 3, da operasjonen allerede var avsluttet, ble Jenin nevnt i 57 artikler. De neste 7 dagene ble Jenin nevnt i 96 artikler. Totalt ble Jenin nevnt i 313 artikler fra 1. juli til 3. august. 

I tillegg kommer en massiv dekning av hendelsen på NRK, som tilsynelatende ikke er registrert i Atekst-søket.

Slik fordelte artikler om Jenin seg i søkeperioden:

Omtalen av kampene i Ain el-Hilweh

29. juli brøt det ut innbyrdes kamper mellom palestinske grupper i «flyktningleiren» Ain el-Hilweh i Libanon. Minst 11 mennesker ble drept. Som i Jenin var det tusener av innbyggere som kortvarig flyktet fra området for å komme unna kamphandlingene.

Hvilken oppmerksomhet skapte dette i Norge? Det første dagen ble det ikke nevnt i det hele tatt. Den andre dagen ble det nevnt i tre artikler. Den tredje dagen ble det nevnt i tre artikler, men da med en annen skrivemåte. 30. juli publiserte NTB en sak hvor de skrev Ain al-Hilweh, dagen etter brukte de skrivemåten Ain el-Hilweh. Så vidt vi kan se har ikke noen av de norske mediene laget egne saker om hendelsen, men Adresseavisen, Aftenposten, Vårt Land, TV2, NRK og Radio Haugaland har publisert minst én av de korte nyhetsmeldingene fra NTB på sine nettsider.

I perioden fra 1. juli til 3. august er Jenin er omtalt i 64 artikler på papir, Ain el-Hilweh er omtalt i 0 artikler på papir.

Slik fordelte artikler om Ain el-Hilweh seg i søkeperioden:

Fra 1. juli til 3. august er Libanon nevnt i 209 artikler, Vestbredden er omtalt i 394 artikler, og Israel i 1365 artikler.

Ser du hvordan Israel-dekningen er hysterisk overdrevet?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart