Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

– Før ble jødene fordrevet, nå jages de kristne

Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
- Når man ser på hva som skjer i de arabiske landene, er det meningsløst å forsøke å utrope Israel til det største problemet i Midtøsten, sier den danske journalisten Klaus Wivel. Han har på nært hold sett en av katastrofene som i stor grad blir oversett av mediene.

Mandag 21. til torsdag 24. september har Klaus Wivel vært på foredragsturné i regi av MIFF. Han har trukket mye folk til MIFF-møter i Oslo, Bergen, Trondheim og Sarpsborg. Temaet hans har vært ”Hvordan kristne blir presset ut av Midtøsten”. Foredraget som han holdt i MIFF Oslo er tilgjengelig på YouTube.

– Denne uken har vært en stor opplevelse. Jeg har møtt mange kunnskapsrike mennesker, som er levende opptatt av Midtøsten og hva som foregår der. I tillegg har jeg fått besøke steder i Norge jeg ikke har vært før, sier Wivel til Miff.no etter rundreisen.

Det har gått 19 år siden han som 25 år gammel student satte sine føtter i Jerusalem og begynte sine to studieår ved Hebrew University, som siste del av utdannelsen sin. Der begynte interessen for Midtøsten, og underveis i studieløpet begynte også journalistkarrieren. Da han vendte hjem til Danmark i 1998, begynte han som journalist i Weekendavisen, som har vært hans arbeidsplass siden. Fra 2000 til 2009 var han kulturredaktør, og siden 2013 har han vært USA-korrespondent. Gjennom mange år handlet mye av arbeidet hans om å dekke konflikten mellom Israel og palestinerne.

 

– Palestina-konflikten ble ”islamifisert”

Under den andre intifadaen, terrorbølgen som varte fra høsten 2000 til 2005, ble han oppmerksom på at den kristne minoriteten i de palestinske områdene gikk en ny tid i møte.

– Det ble tydelig at de kristne plutselig sto i en meget utsatt situasjon. ”Som en lus mellom to negler”, sier man i et uttrykk på dansk. Det var noe nytt, for de kristne palestinerne var tidligere alltid en meget aktiv del av den palestinske nasjonalistiske bevegelsen. Men i 2000 ble konflikten islamifisert. Å være palestiner ble likestilt med å være muslim. De kristne ble marginalisert og distansert. Tusenvis emigrerte på den tiden fra byer som Betlehem. Jeg var der og lagde reportasjer. ”Betlehem blør kristne”, fortalte de meg. Både den gangen og nå synes jeg dette er en stor historie, og jeg kan ikke forstå hvorfor vi ikke har skrevet mer om det i den vestlige pressen, sier Wivel.

Snart ble han vitne til hvordan den samme utviklingen spredte seg i en rekke andre arabiske og muslimske land.

– Fra 2003 kom det meldinger fra Irak om at de kristne ble angrepet i landet. Kirker ble brent ned, kristne kidnappet og prester likvidert. To tredeler av de kristne i Irak har nå forlatt landet. Dette er meget historisk, men likevel er det ikke mange i pressen som beskjeftiger seg med det.

For 100 år siden var ca. 20 prosent av den totale befolkningen i Midtøsten kristne. Nå er prosenten sunket til mindre enn fem.

 

Besvarte taushet med bokprosjekt

I 2011 skrev Wivel et åpent brev i Weekendavisen til den nyutnevnte utenriksministeren i Danmark, Villy Søvndal. ”En skandale utfolder seg like for øynene våre: Massefordrivelsen av den kristne befolkningen i Midtøsten”, skrev han. Han utfordret utenriksministeren til å svare på hva regjeringen ville gjøre med det, men fikk ikke noe svar. Da dro han på reportasjereiser til Israel, Gaza, Egypt, Libanon og Irak for å forstå ved selvsyn hva som skjer. Dette resulterte i boken ”Den siste nattverd – En reise blant de etterlatte kristne i den arabiske verden”. Boken kom ut i Danmark i 2013, og ble utgitt på norsk av Hermon Forlag i 2014.

I boken beskriver han møter med prester som har fått kirkene sine brent, og med undertrykte mennesker som lever under stort press fra muslimske omgivelser, men som likevel er stolte og nekter å la seg knekke. Kristelig Dagblads Forlag, som utga boken i Danmark, beskriver den slik: ”I Den siste nattverd forteller Klaus Wivel historien om vår tids paria, de kristne i de muslimske landene. Her betyr gamle stridigheter, religiøse uenigheter, territoriale konflikter og stadig mistro, at hundretusenvis av mennesker gjennom de siste årtier har blitt underkuet og fordrevet. Og omverdenens reaksjon? Den er like taus som utenriksministerens.»

 

Først jødene, nå de kristne

– Hva slags type inntrykk er det som sitter sterkest igjen i deg etter reisene dine?

– Det ryster meg hvor ille tilstandene er i noen land. I Irak er det ikke flere kristne igjen i de områdene der de tradisjonelt har holdt til, etter at store områder er inntatt av IS. Jeg var i de områdene før IS kom, og jeg snakket med de kristne der. Allerede på det tidspunktet var de forfulgt og fordrevet fra andre områder. Deres historier er enormt sterke, og noen er med i boken. Men det de har vært utsatt for etterpå, er enda verre. Enda en gang har de blitt tvunget til å flykte. Det har gjort sterkt inntrykk å ha møtt dem, forteller Wivel.

– Hvilke likhetstrekk ser du mellom hvordan jøder ble jaget fra arabiske land på 1950- og 1960-tallet og det som skjer i dag?

– Jødene ble kastet ut etter andre verdenskrig og Israels opprettelse. Det er helt klare likheter mellom dette og det som skjer med de kristne i dag. Det sier også de kristne i Midtøsten selv. Men det er også noen forskjeller. Jødene ble den gangen kastet ut per dekret. Ordren kom ovenfra. I Irak ble det for eksempel forbudt å være zionist. Jødene fikk inndratt eiendelene sine av myndighetene. Og det å jage dem gikk fortere, fordi de var færre enn de kristne var. Denne gangen kommer ikke ordren fra toppen. Tvert imot sier gjerne myndighetene utad at de kristne er viktige for landet og lignende. Denne gangen kommer utdrivelsen nedenfra, fra ”gatas parlament”.

 

– Still arabiske regimer til ansvar!

– Hva kan myndighetene i et land som Norge best gjøre for å hjelpe kristne i arabiske land?

– Jeg synes man skal la de aktuelle landene få vite at man er oppmerksom på problemet. Norge har en trosfrihetsambassadør, men jeg er ikke sikker på hvor aktivt dette ombudet er. Det er meget sjelden at det for eksempel stilles spørsmål om denne saken i FNs menneskerettighetsråd. Norge og andre land bør stille de arabiske regimene til ansvar. Det er ikke likegyldig for dem hva Vesten tenker om dem.

– På hvilken måte opplever du at Israel skiller seg ut fra landene omkring i behandlingen av den kristne befolkningen?

– Israel bærer også en del av skylden, i den forstand at flyktningleirene etter 1948 og 1967 er noe av grunnen til at de kristne i Betlehem har kommet under press, mener Wivel.

– Men israelerne er ikke hardere med kristne palestinere enn med andre palestinere, fortsetter han.

– Israel og Libanon er de to eneste stedene i Midtøsten der den kristne befolkningen vokser. Samtidig føler de kristne seg ofte diskriminert, sier han, og viser til den pågående streiken blant kristne skoler som et eksempel på dette. Et annet slikt eksempel er at ekstremistiske jøders ”price tag-angrep” noen ganger har rammet kirker.

 

Den manglende oppmerksomheten

Det forundrer Wivel at interessen for de omfattende menneskerettighetsbruddene mot den kristne minoriteten i Midtøsten er så laber.

– Det er en kolossal interesse for Midtøsten. ”Alle” aviser har Midtøsten-korrespondenter. Det skrives meget innsiktsfullt om så mye, men utrolig lite om de kristnes situasjon og deres historie. Hvorfor er vi ikke opptatt av det? Selv er jeg ateist. Jeg er verken døpt eller konfirmert. Men det er av vesentlig historisk betydning at vår kristne sivilisasjon stammer derfra, sier han.

Han har noen teorier om hva svaret kan være. En forklaring er at landskapet ikke er lett å orientere seg i.

– Kirken i Midtøsten er splittet, og taler ikke med én stemme, sier han.

– Og man må ofte bruke anonyme kilder, fordi de ikke kan snakke fritt med en vestlig journalist.

– Hva tenker du om tausheten fra omverdenen?

– Jeg tror det har å gjøre med at vi i Vesten er meget sekulære. Vi har lite blikk for kirken. Vi er ikke vant til å se på kristne som ofre, tenker han.

 

Den skjeve dekningen

Gjennom uken han har tilbrakt i Norge, har det slått ham hvor enorm interessen er her til lands for Israel og konflikten med palestinerne. MIFF har vokst med bratt kurve til mer enn 9.200 medlemmer, og samtidig finnes en massiv motstand mot Israel.

– Det er gåtefullt for meg hvorfor det har blitt slik i Norge, sier han, og poengterer at også mediene prioriterer Israel og palestinerne svært høyt, både i Norge og Danmark.

– Det er mange gode grunner til å være kritisk overfor Israel, men ser man på hva som skjer like ved siden av, er det jo helt meningsløst å prøve å utrope Israel til det store problemet i Midtøsten. Vi skriver for mye om Israel i mediene og altfor lite om de landene som ligger like ved siden av, for der er problemene massivt mye større, sier journalisten.

– Der er du inne på et poeng vi i MIFF er opptatt av i mediekritikken vi bedriver: Når konflikten mellom Israel og palestinerne dekkes mye mer enn andre konflikter, kan selve overdekningen bidra til å gi folk et skjevt bilde av hva som skjer. Hva tenker du om det?

– Ja, det er slik. For mange journalister er Israel et sted man kan bo. Det er litt vanskeligere å bo i Damaskus i disse dager. Og fordi mange korrespondenter bor i Israel, har de fokuset der. Slik kan leserne, lytterne og seerne risikere å få inntrykk av at Israel er roten til alt det onde som skjer, og det er de jo ikke. Ideen om at man løser alle problemer i Midtøsten hvis man løser Palestina-konflikten tror jeg ikke på overhodet. Problemene i de fleste arabiske stater har virkelig ikke særlig mye med Israel å gjøre. Men de problemene har blitt liggende i le av den israelsk-palestinske konflikten. Vi har en oppgave i å kaste lys over hva som foregår, sier Wivel.

Senest denne uken antydet Olav Fykse Tveit, leder for Kirkenes Verdensråd, at en løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne vil «bidra betydelig til å løse andre problem i Midtøsten».

 

– Kritikk er en velsignelse

Han understreker at kritisk journalistikk er en positiv ressurs, og at man slett ikke gjør verken Israel eller palestinerne noen tjeneste ved å slutte å kritisere.

– Israel blir et sterkere land av at de har en kritisk presse. En fri presse er en velsignelse for et land. Israel er velsignet med mye kritikk innenfra, som gjør at Israel kan gjøre det bedre. Det er landene omkring vi svikter, sier han.

– Jeg har skrevet om hvordan de kristne behandles på Vestbredden og i Gaza. Ikke mange gjør det. Man svikter palestinerne ved ikke å kaste lys på de problemene, fordi kritikken ville bare ha bidratt til å gjøre det palestinske samfunnet bedre. Vi gjør ikke palestinernes situasjon noe bedre ved ikke å sette lys på de interne problemene de har med vold, lukkethet og korrupsjon, sier Wivel.

– Det er ingen pressefrihet i de palestinske områdene. Jeg kan ikke forstå at man som journalist bare kan akseptere det. Å kritisere dette handler ikke om å gå Israels ærend, men om å hjelpe palestinerne til å få et bedre samfunn, avslutter Wivel.

Gi MIFFs bøker som julegave til deg selv og andre

  1. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  2. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  3. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart