Etter den islamistiske massakren på jøder i Israel 7. oktober har statsminister Jonas Gahr Støre ledet Norge inn i et enda mer nedkjølt forhold til Israel enn da han selv var utenriksminister. Sammen med utenriksminister Espen Barth Eide har han valgt en tilnærming til Israels forsvarskrig som kommer til å sette Norge og norske organisasjoner fullstendig på sidelinjen når en ny hverdag vokser fram etter krigen.
Støre er ikke bare ekstremt ensidig i sin egen retorikk og i Norges stemmegivning i FN. Han har også kommet med overdrivelser som ikke er faktabasert. I oktober hevdet Støre på NRK Dagsrevyen at «nær halvparten av bygningene [på Gaza-stripen] er ødelagt». MIFF påpekte at Hamas-tall og FN-tall fra samme uke indikerte at rundt 7 prosent av boenhetene var ødelagt. Svar fra Statsministerens kontor bekreftet at Støre sa feil. (FN-tall fra 29. desember indikerer at andelen ødelagte boenheter nå har øket til om lag 16 prosent, fortsatt langt unna Støres overdrivelse for to måneder siden.)
I november snakket Støre med Irans president Ebrahim Raisi. Statsminister Jonas Gahr Støres telefonsamtaler med Hamas bidro ingenting til å stanse terrororganisasjonene i å starte en serie kriger mot Israel. Hva er det som får ham til å tro at samtale med Irans president vil hjelpe? skrev MIFF. «Statsministeren understreket at en opptrapping av konflikten må unngås og henstilte til Iran om å bidra til at det ikke skjer,» meldte statsministerens kontor. Men siden den gang har Iran hjulpet houthiene til å angripe internasjonal skipsfart i Rødehavet (inkludert norske skip) og fått sine allierte terrorgrupper til å trappe opp krigen mot Israel fra Libanon og Vestbredden. MIFF skrev: «Støre ser ut til å være blind for at det er Iran som har trappet opp denne konflikten, og Iran er innstilt på videre opptrapping.»
Støres juleangrep
Like før juleferien, var Støre på banen igjen. I en NRK-sak publisert 23. desember er han totalt ensidig i sin kritikk mot Israel, ikke et eneste kritisk ord mot terrororganisasjonen Hamas (eller Iran).
Det stemmer, som Støre sier, at «krigen i Gaza er dramatisk for sivile», men det er ikke riktig å gi Israel skylden alene.
– Den måten Israels krigføring rammer helsevesenet og hele det humanitære systemet på er totalt uakseptabelt, og må stoppe, sier Støre. «Han påpeker at Gaza nå i realiteten står uten sykehus,» siterer NRK.
Men dette er en ny overdrivelse. En rapport fra Verdens helseorganisasjon samme dag opplyser at 9 av 36 sykehus på Gaza-stripen er «delvis fungerende» (faktisk fungerende i så stor grad at de har 252 % av sengene i bruk), 4 sykehus har «ekstremt begrenset kapasitet» og 2 feltsykehus er fullt fungerende.
NRK skrev: «FNs sikkerhetsråd vedtok fredag en resolusjon som krever en økning i nødhjelpen til Gaza.»
Dagen før ble 165 lastebiler med nødhjelp kontrollert og sluppet inn på Gaza-stripen av israelske myndigheter. 128 av disse var med mat. Gjennomsnittlige daglig leveranser av mat til Gaza fra januar til september 2023 har vært 102 lastebiler, ifølge statistikken til OCHA. Israel er interessert i å øke nødhjelpen, men kritiserer UNRWA for forsinkelser med leveransene til Gaza. «Hundrevis av lastebiler som allerede er kontrollert venter på egyptisk side,» skrev COGAT 25. desember. Fire dager senere er situasjonen den samme – det er FN som forsinker nødhjelpleveranser til Gaza. «Øk kapasiteten, send, motta og fordel mer hjelp. Hundrevis av lastebiler venter ved grensestasjonen,» skrev COGAT 29. desember.
Men tilbake til Støre. «En forutsetning er at de som jobber med helsehjelp i sykehus, og de som skal hjelpe de mest sårbare, blir beskyttet, ikke angrepet,» sier Støre. Han unnlater helt å nevne hvordan Hamas har misbrukt sykehus i sin terrorkrig mot Israel. Det er Hamas som har ansvaret for at sykehus er blitt involvert i krigshandlingene.
– Hva er din oppfordring til Israel denne helgen? spør NRK, som om formaninger fra Norges statsminister har noe mer betydning i julehelgen enn ellers.
– Det er å tenke grundig gjennom dette. De kan miste sin sympati, som de har hatt etter det grusomme terrorangrepet 7. oktober, om dette fortsetter, sier Støre.
NRK, som på sin side vokter seg vel for å ta med noen fakta som kan gi mer sympati for Israel, avslutter artikkelen slik:
På spørsmål om Støre nå har mindre sympati med Israel, svarer han:
– Vi tok avstand fra terrorangrepet, og det var det grunn til å gjøre. Det var en fryktelig hendelse som rammet sivile i Israel. Men krigføringen i Gaza har utviklet seg på en måte vi ikke kan akseptere. Helsevesenet skal beskyttes. Sivile skal beskyttes.
Dette må Støre si til Hamas, før han formaner Israel.
NRK og Støre bør vite hvordan slike meldinger tas imot blant norske antisemitter. «Veldig bra, og på tide å fordømme jødejævlene,» skrev en mann til MIFF da han sendte oss lenke til NRK-artikkelen. Når jødehatere blir oppmuntret av statsministeren på vei inn i julehelgen, vet man at noe har gått veldig galt.