Natt til onsdag 31. juli ble Hamas-leder Ismail Haniyeh drept i et attentat i den iranske hovedstaden Teheran. Haniyeh var leder for den såkalte politiske delen av Hamas, selv om det ikke er noen reellt skille mellom den politiske delen og militære delen av den islamistiske palestinske terrororganisasjonen.
Han hadde i flere år levd i den qatarske hovestaden Doha, hvor han levde et liv i luksus – langt unna hverdagen til palestinere flest på Gazastripen.
Haniyeh var i Teheran for å delta på innsettelsen av Irans nye president Masoud Pezeshkian, da leiligheten han oppholdt seg i ble truffet av et missil. Også livvakten til Hamas-lederen ble drept i angrepet. Israel blir anklaget for å stå bak angrepet, men det er foreløpig ikke bekreftet.
Attentat har – naturlig nok – også fått stor oppmerksomhet i norske medier. Der tegnes det et bilde av Hamas-lederen som «moderat» og «pragmatisk».
«Det er den mest moderate stemmen i ytterliggående Hamas som nå er død. Det er Ismail Haniyeh som har ledet samtalene med USA og arabiske land for å få til en våpenhvile i Gaza. Når denne stemmen nå er borte, er det grunn til å tro at disse samtalene blir satt tilbake», skriver Dagbladets Morten Strand.
Også Prio-forskar Hilde Henriksen Waage omtaler til NRK den avdøde Hamas-lederen som «moderate krefter».
Å omtale Haniyeh som moderat er et hån mot alle ofrene for Hamas sin terror – også sivilbefolkningen på Gazastripen. 26. oktober 2023, tre uker etter at Hamas-terrorister hadde drept 1200 mennesker i Israel, ba Haniyeh om at blodet til palestinske «barn, kvinner og eldre» skulle flyte i kampen mot Israel.
Høres dette ut som noe en moderat leder ville sagt?
Remember when Ismail Haniyeh went on a rant on the need for dead Palestinian civilians to help spur on the war effort…
— AG (@AGHamilton29) July 31, 2024
"The blood of the women, children, and elderly…we are the ones who need this blood so it awakens within us the revolutionary spirit…” pic.twitter.com/4NXBqABbmY
Mens tusenvis av Hamas-terrorister stormet inn i Israel for å drepe, voldta og massakrere 7. oktober, fulgte Haniyeh massakren fra Qatar. Videoklipp fra denne dagen viser hvordan han smiler og ler mens bildene fra massakren ruller over TV-skjermen. Haniyeh hyllet ikke bare angrepet, han hadde vært med å bygge opp terrorgruppen til å være i stand til å utføre slike angrep.
Strand påstår også at Haniyeh var en viktig brikke i forhandlingene om en våpenhvile og en ny gisselavtale. Det er uklart hvor han tar den påstanden fra. Det finnes ingen bevis for at Haniyeh var en sentral brikke i forhandlingene.
Det er Hamas-lederen på Gazastripen, Yahya Sinwar, som bestemmer om det skal bli en våpenhvile og ny gisselavtale. Lite tyder på at Sinwar er interessert i kompromisser og Haniyeh hadde lite innflytelse til å påvirke Sinwars valg.
Dagbladet fremstiller attentat mot Hamas-lederen som et forsøk fra Israel på å strande våpenhvileforhandlingene. Det er nok en analyse som ikke har rot i virkeligheten. Israel har i månedsvis forsøkt å få til en avtale med Hamas – og har etter rapportene strukket seg lengre enn mange hadde forventet.
Israel har også – slik de har lovet – utført attentat mot flere andre høytstående Hamas-topper. Det har ikke satt en stopper for forhandlingene tidligere.
Det er Hamas som i månedsvis har sagt nei til alle avtaler. Forhandlingene fremstår mer som et spill for galleriet fra Hamas sin side. Hadde Hamas virkelig vært interessert i en våpenhvile hadde det vært på plass for lenge siden.
Det er også viktig å påpeke at det var en våpenhvile mellom Israel og Hamas 6. oktober. Den ble brutt da tusenvis av Hamas-terrorister stormet inn i Israel og utførte det største massedrapet på jøder siden Holocaust. Det førte til en krig mellom Israel og Hamas, en krig som Haniyeh har hyllet og støttet.
Det var ingen moderat Hamas-leder som nå er borte.
Ismail Haniyeh was a jihadi arch-terrorist. The world is better off without him. pic.twitter.com/hieQpQdPxz
— Eylon Levy (@EylonALevy) July 31, 2024