Mandag ble nok en begivenhetsrik dag for deltakerne på MIFFs ungdomstur. Turen startet med omvisning i gamlebyen i Jaffa. Her har det vært sivilisasjon i tusenvis av år, og byen blir nevnt flere ganger i Bibelen. I dag er byen sammenvokst med Tel Aviv og kjent for å ha en stor miks av jødiske og arabiske innbyggere.
– Jaffa er en by som viser at det kan være sameksistens mellom jøder og arabere her i Israel. I tillegg til Haifa er det denne byen som har størst blanding av jøder og arabere, fortalte Yoni Zierler, den israelske guiden som er med på turen.
For at ungdommene skulle oppleve sameksistensen på egenhånd, fikk de i oppgave å gå rundt i byen og spørre jøder og arabere om hva de synes om hverandre.
– Hør med dem hvordan de synes sameksistensen fungerer her i Jaffa, sa Zierler.
MIFF-deltakerne spredte seg rundt i byen for å undersøke. Lars Nordgaard besøkte en jødisk butikkeier som selger suvenirer til turister. Han flyttet til Israel for 20 år siden. Tidligere bodde han i Syria, men kom til Israel via USA.
– Her i området er det et godt forhold mellom jøder og muslimer. Vi ønsker bare å leve sammen. Det er bra for økonomien å samarbeide, sier David Yashar.
Han mener krangling og bråk vil ramme både jødiske og arabiske butikkeiere økonomisk. Er det rolig i Israel, kommer det flere turister til landet, sier han.
– Jeg trenger muslimene og muslimene trenger meg. Vi er avhengig av hverandre. 90 prosent av oss ønsker bare å leve i fred, men så ødelegger noen for alle.
En arabisk kvinne som driver et bakeri rett oppi gaten er enig med Yashar.
– Det er ingen konflikt her i Jaffa. Det er bare i områder hvor det er strengt religiøse mennesker at det er problemer. Vi er alle mennesker tross alt, sier hun.
Det var hennes far som startet bakeriet, men i dag er det hun som driver det. Her har både jøder og arabere jobbet sammen til alle tider.
– Jeg har mange jødiske venner som jeg henger sammen med. Det er bare noen få trangsynte mennesker som skaper problemer, mener den kvinnelige butikkeieren.
Men ikke alle som MIFF-ungdommene kommer i kontakt med er like optimistiske. Noen mener det slett ikke er så godt forhold, mens andre sier de har få eller ingen venner fra «den andre siden». Turguide Zierler synes svarene var spennende.
– Ting kunne helt klart vært bedre også her i Jaffa, men det er ikke så verst å høre dette. Dette er en start i det minste. Det viser at det er mulig å kunne leve sammen.