Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFF utdanner fremtidens Israel-venner

MIFF-ungdommene på besøk i Independence Hall i Tel Aviv. Reiselederne Lars Nordgård (blå t-skjorte) og Kjetil Ravn Hansen (ytterst til høyre) er også med på dette bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene på besøk i Independence Hall i Tel Aviv. Reiselederne Lars Nordgård (blå t-skjorte) og Kjetil Ravn Hansen (ytterst til høyre) er også med på dette bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFFs tredje opplæringstur til Israel for unge voksne ble nylig gjennomført.

Nå har det gått over tre år siden daværende styreleder i MIFFs hovedstyre, Morten Fjell Rasmussen, og undertegnede begynte å drøfte mulighetene for en ungdomstur til Israel i MIFFs regi. Ord ble til handling og sommeren 2016 gjennomførte vi den første turen. Jeg har siden den gang ledet ytterligere to turer, med ulike medreiseledere. I sommer fant den tredje turen sted og jeg hadde med hovedstyremedlem Lars Nordgård til å lede gruppen sammen med meg. Nordgård var selv deltaker på turen i 2017.

Ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Turen er ikke åpen for alle som ønsker det, siden MIFF sponser en del av reiseutgiftene. Vi ønsker derfor de mest motiverte søkerne og vektlegger kvaliteten på søknadene og søkernes bakgrunn. Av mange søkere er det kun ca. 10 personer som får bli med hvert år.

Konseptet med turen har hele tiden vært å tilby det jeg kaller en totalpakke. Det skal være en teoretisk del med et visst faglig nivå som spesielt fokuserer på viktige årstall i den jødiske statens nyere historie: krigene og kamphandlingene rundt 1948, 1967 og 1973.

Konflikter og diskusjoner i dag har sitt utspring i hva som skjedde rundt disse årstallene. Man må kjenne historien for å kunne imøtegå påstandene og løgnene fra Israels motstandere og kritikere.

Møte med israelske ungdomspolitikere. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Møte med israelske ungdomspolitikere. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

I tillegg til det teoretiske er det viktig å vise ungdommene geografien i landet, når vi for eksempel reiser rundt i Jordan-dalen og vår guide forteller oss hvor viktig den militære sikkerhetssonen er for at israelske innbyggere kan sove trygt i Tel Aviv og andre steder, og hvilken enorm sikkerhetsutfordring Israel ville fått om landet hadde gitt fra seg kontrollen over Golan-høyden til Syria.

Fjelltoppen Mount Bental på Golan-høyden. Syria i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
På fjelltoppen Mount Bental på Golan-høyden. Syria i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Preben Dimmen og Moti Paz. Paz bor i Jordandalen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Preben Dimmen med krigshelt og brigadegeneral Moti Paz. Paz bor i Jordandalen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Å bli glad i landet og menneskene er også viktig. Derfor blir omgang med israelere en stadig større del av programmet. Det er rikelig med tid til sosiale aktiviteter på turen. Med totalpakke mener jeg altså at vi har et program som taler til både hodet og hjertet til hver enkelt deltaker. Man reiser ikke hjem med utelukkende teoretisk kunnskap, men også med en enda sterkere kjærlighet til folket og landet. Målet med turen er at den skal sette varige spor og at deltakerne skal engasjere seg for Israel og i MIFF.

Middag på Café Rimon i Jerusalem. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Middag på Café Rimon i Jerusalem. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På turen i sommer hadde vi med en flott bukett med unge voksne fra ulike steder i landet og aldersspredningen var stor – fra 19 til 29 år. Bakgrunnen til deltakerne var også meget variert, både med hensyn til politisk tilhørighet, tro og arbeid/studier.

Vi reiste først til Jerusalem, hvor noe av det første var et besøk på Holocaust-museet Yad Vashem. Noen har foreslått å flytte dette besøket til senere på turen, siden det er en såpass trist opplevelse. For meg har det hele tiden vært en klar tanke bak å besøke museet tidlig på turen, siden det gir en enda dypere forståelse for det jødiske folk, dets historie og behovet for en nødhavn. Jeg vil at dette skal ligge i bunn når vi reiser rundt i verdens eneste jødiske land.

I tillegg til å besøke gamlebyen brukte vi en hel dag på kampene om Jerusalem. Vi besøkte Latrun, Castel og Ammunition Hill og fikk en levende innføring i hva som skjedde i 1948 og 1967.

Ved Castel i Jerusalem. Filmen handler om kampene for Jerusalem i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Ved Castel i Jerusalem. Filmen handler om kampene i Jerusalem i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Før avreise fra Jerusalem besøkte vi Palestinian Media Watch og det israelske parlamentet Knesset.

Hos Palestinian Media Watch fikk vi møte lederen Itamar Marcus, som tok seg god tid med gruppen for å presentere fakta om det anti-israelske hatet som formidles i palestinske medier.

I Knesset hadde vi møter med fire politikere, hvorav tre fra regjeringspartier og én fra et opposisjonsparti. I tillegg fikk vi høre et foredrag av journalist Lahav Harkov fra den engelsk-språklige avisen Jerusalem Post.

På Besøk i Knesset. Aliza Lavie står foran flagget. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene sammen med Knesset-medlem Aliza Lavie, leder for Norges venner i Knesset og representant for opposisjonspartiet Yesh Atid. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Knesset-representant Amir Ohana i gult slips. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Med Knesset-representant Amir Ohana fra regjeringspartiet Likud (i gult slips). (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Underveis til Galilea og Nord-Israel var vi innom Masada, Dødehavet og Jordandalen. På Golan fikk vi en grundig historisk innføring, helt inn mot grensen til Jordan og Syria. Vi fikk også besøke ulike bedrifter, som produserer blant annet olivenolje, kosmetikk, vin og sjokolade.

Med Moti Paz i sikkerhetssonen mot Jordan. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Med Moti Paz i sikkerhetssonen mot Jordan. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Båttur på Genesaretsjøen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Båttur på Genesaretsjøen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På sabbaten gjentok vi suksessen fra i fjor og ble tatt vel imot hjemme hos norske Hanne Martine Stabursvik. Hun er gift i Israel og har bodd der i en årrekke.  Det var mange rundt bordet; både familiemedlemmer, naboer og venner.

Tidligere på dagen tok unge ledere i Misgav kommune oss med på en Jeep-tur i utmarken og til slutt fikk vi møte ordføreren. Alt var kommet i stand via Stabursvik.

En hyggelig stund før sabbatsmiddagen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Gitarmusikk og sang like før sabbaten startet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Klare for sabbatsmiddag . (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Klare for sabbatsmiddag. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Etter Galilea og Nord-Israel gikk turen videre til Tel Aviv, som ble basen for den siste delen av turen. Der fikk vi lære om historien bak Jaffa og Tel Aviv og nåtidens verdensberømte innovasjonskultur.

MIFF-ungdommene hviler seg mot et bomberom på en lekeplass i Sderot, ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene hviler seg mot et bomberom på en lekeplass i Sderot, ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På slutten av turen fikk vi besøke Strategidepartementet, noe deltakerne satte stor pris på. Der fikk vi høre om hvordan Israel forholder seg til den antisemittiske BDS-bevegelsen og fikk flere gode innspill på hvordan vi kan håndtere det i Norge.

Hos Strategidepartementet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Hos Strategidepartementet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Tradisjonen tro ble det til slutt tid til et besøk på den norske ambassaden i Tel Aviv. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer og hans folk tok vennlig imot gruppen og presenterte sitt syn på en del saker relatert til Israel. Det ble også anledning til å stille spørsmål.

På den norske ambassaden. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
På den norske ambassaden. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer med det norske flagget. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Som ansvarlig for turen kan jeg med stor glede si at årets tur var trolig den beste så langt og jeg vil gjerne takke hver enkelt av de flotte deltakerne og min dyktige medreiseleder.
Årets tur ble filmet og til høsten vil vi presentere resultatet. Jeg vil takke filmskaper Spiro for innsatsen under turen, både for det faglige arbeidet med filmen og hans blotte tilstedeværelse som bidro svært positivt til miljøet i gruppen.

Gruppebilde med guide Yoni Zierler på Mitzpeh HaShalom. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Gruppebilde med guide Yoni Zierler på Mitzpeh HaShalom. Genesaretsjøen i bakgrunnen. Reiselederne Kjetil Ravn Hansen og Lars Nordgård til venstre på bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Årets deltakere var Preben Dimmen fra Ålesund, Kassandra Eleni Bredrup Petsa fra Fauske, Ole Martin Johansen fra Rygge, Jon Georg Fiske fra Ålesund/Oslo, Cecilie Helle fra Hønefoss, Harald Tjervåg fra Bergen/Oslo, Lars Bogstad fra Lærdal, Maren Håland fra Naustdal i Sunnfjord og Kristian Skjerve fra Voss.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart