Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

MIFF utdanner fremtidens Israel-venner

MIFF-ungdommene på besøk i Independence Hall i Tel Aviv. Reiselederne Lars Nordgård (blå t-skjorte) og Kjetil Ravn Hansen (ytterst til høyre) er også med på dette bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene på besøk i Independence Hall i Tel Aviv. Reiselederne Lars Nordgård (blå t-skjorte) og Kjetil Ravn Hansen (ytterst til høyre) er også med på dette bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFFs tredje opplæringstur til Israel for unge voksne ble nylig gjennomført.

Nå har det gått over tre år siden daværende styreleder i MIFFs hovedstyre, Morten Fjell Rasmussen, og undertegnede begynte å drøfte mulighetene for en ungdomstur til Israel i MIFFs regi. Ord ble til handling og sommeren 2016 gjennomførte vi den første turen. Jeg har siden den gang ledet ytterligere to turer, med ulike medreiseledere. I sommer fant den tredje turen sted og jeg hadde med hovedstyremedlem Lars Nordgård til å lede gruppen sammen med meg. Nordgård var selv deltaker på turen i 2017.

Ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Turen er ikke åpen for alle som ønsker det, siden MIFF sponser en del av reiseutgiftene. Vi ønsker derfor de mest motiverte søkerne og vektlegger kvaliteten på søknadene og søkernes bakgrunn. Av mange søkere er det kun ca. 10 personer som får bli med hvert år.

Konseptet med turen har hele tiden vært å tilby det jeg kaller en totalpakke. Det skal være en teoretisk del med et visst faglig nivå som spesielt fokuserer på viktige årstall i den jødiske statens nyere historie: krigene og kamphandlingene rundt 1948, 1967 og 1973.

Konflikter og diskusjoner i dag har sitt utspring i hva som skjedde rundt disse årstallene. Man må kjenne historien for å kunne imøtegå påstandene og løgnene fra Israels motstandere og kritikere.

Møte med israelske ungdomspolitikere. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Møte med israelske ungdomspolitikere. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

I tillegg til det teoretiske er det viktig å vise ungdommene geografien i landet, når vi for eksempel reiser rundt i Jordan-dalen og vår guide forteller oss hvor viktig den militære sikkerhetssonen er for at israelske innbyggere kan sove trygt i Tel Aviv og andre steder, og hvilken enorm sikkerhetsutfordring Israel ville fått om landet hadde gitt fra seg kontrollen over Golan-høyden til Syria.

Fjelltoppen Mount Bental på Golan-høyden. Syria i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
På fjelltoppen Mount Bental på Golan-høyden. Syria i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Preben Dimmen og Moti Paz. Paz bor i Jordandalen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Preben Dimmen med krigshelt og brigadegeneral Moti Paz. Paz bor i Jordandalen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Å bli glad i landet og menneskene er også viktig. Derfor blir omgang med israelere en stadig større del av programmet. Det er rikelig med tid til sosiale aktiviteter på turen. Med totalpakke mener jeg altså at vi har et program som taler til både hodet og hjertet til hver enkelt deltaker. Man reiser ikke hjem med utelukkende teoretisk kunnskap, men også med en enda sterkere kjærlighet til folket og landet. Målet med turen er at den skal sette varige spor og at deltakerne skal engasjere seg for Israel og i MIFF.

Middag på Café Rimon i Jerusalem. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Middag på Café Rimon i Jerusalem. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På turen i sommer hadde vi med en flott bukett med unge voksne fra ulike steder i landet og aldersspredningen var stor – fra 19 til 29 år. Bakgrunnen til deltakerne var også meget variert, både med hensyn til politisk tilhørighet, tro og arbeid/studier.

Vi reiste først til Jerusalem, hvor noe av det første var et besøk på Holocaust-museet Yad Vashem. Noen har foreslått å flytte dette besøket til senere på turen, siden det er en såpass trist opplevelse. For meg har det hele tiden vært en klar tanke bak å besøke museet tidlig på turen, siden det gir en enda dypere forståelse for det jødiske folk, dets historie og behovet for en nødhavn. Jeg vil at dette skal ligge i bunn når vi reiser rundt i verdens eneste jødiske land.

I tillegg til å besøke gamlebyen brukte vi en hel dag på kampene om Jerusalem. Vi besøkte Latrun, Castel og Ammunition Hill og fikk en levende innføring i hva som skjedde i 1948 og 1967.

Ved Castel i Jerusalem. Filmen handler om kampene for Jerusalem i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Ved Castel i Jerusalem. Filmen handler om kampene i Jerusalem i 1948. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Før avreise fra Jerusalem besøkte vi Palestinian Media Watch og det israelske parlamentet Knesset.

Hos Palestinian Media Watch fikk vi møte lederen Itamar Marcus, som tok seg god tid med gruppen for å presentere fakta om det anti-israelske hatet som formidles i palestinske medier.

I Knesset hadde vi møter med fire politikere, hvorav tre fra regjeringspartier og én fra et opposisjonsparti. I tillegg fikk vi høre et foredrag av journalist Lahav Harkov fra den engelsk-språklige avisen Jerusalem Post.

På Besøk i Knesset. Aliza Lavie står foran flagget. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene sammen med Knesset-medlem Aliza Lavie, leder for Norges venner i Knesset og representant for opposisjonspartiet Yesh Atid. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Knesset-representant Amir Ohana i gult slips. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Med Knesset-representant Amir Ohana fra regjeringspartiet Likud (i gult slips). (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Underveis til Galilea og Nord-Israel var vi innom Masada, Dødehavet og Jordandalen. På Golan fikk vi en grundig historisk innføring, helt inn mot grensen til Jordan og Syria. Vi fikk også besøke ulike bedrifter, som produserer blant annet olivenolje, kosmetikk, vin og sjokolade.

Med Moti Paz i sikkerhetssonen mot Jordan. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Med Moti Paz i sikkerhetssonen mot Jordan. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Båttur på Genesaretsjøen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Båttur på Genesaretsjøen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På sabbaten gjentok vi suksessen fra i fjor og ble tatt vel imot hjemme hos norske Hanne Martine Stabursvik. Hun er gift i Israel og har bodd der i en årrekke.  Det var mange rundt bordet; både familiemedlemmer, naboer og venner.

Tidligere på dagen tok unge ledere i Misgav kommune oss med på en Jeep-tur i utmarken og til slutt fikk vi møte ordføreren. Alt var kommet i stand via Stabursvik.

En hyggelig stund før sabbatsmiddagen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Gitarmusikk og sang like før sabbaten startet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Klare for sabbatsmiddag . (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Klare for sabbatsmiddag. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Etter Galilea og Nord-Israel gikk turen videre til Tel Aviv, som ble basen for den siste delen av turen. Der fikk vi lære om historien bak Jaffa og Tel Aviv og nåtidens verdensberømte innovasjonskultur.

MIFF-ungdommene hviler seg mot et bomberom på en lekeplass i Sderot, ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
MIFF-ungdommene hviler seg mot et bomberom på en lekeplass i Sderot, ved grensen til Gazastripen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

På slutten av turen fikk vi besøke Strategidepartementet, noe deltakerne satte stor pris på. Der fikk vi høre om hvordan Israel forholder seg til den antisemittiske BDS-bevegelsen og fikk flere gode innspill på hvordan vi kan håndtere det i Norge.

Hos Strategidepartementet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Hos Strategidepartementet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Tradisjonen tro ble det til slutt tid til et besøk på den norske ambassaden i Tel Aviv. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer og hans folk tok vennlig imot gruppen og presenterte sitt syn på en del saker relatert til Israel. Det ble også anledning til å stille spørsmål.

På den norske ambassaden. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
På den norske ambassaden. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer med det norske flagget. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Som ansvarlig for turen kan jeg med stor glede si at årets tur var trolig den beste så langt og jeg vil gjerne takke hver enkelt av de flotte deltakerne og min dyktige medreiseleder.
Årets tur ble filmet og til høsten vil vi presentere resultatet. Jeg vil takke filmskaper Spiro for innsatsen under turen, både for det faglige arbeidet med filmen og hans blotte tilstedeværelse som bidro svært positivt til miljøet i gruppen.

Gruppebilde med guide Yoni Zierler på Mitzpeh HaShalom. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Gruppebilde med guide Yoni Zierler på Mitzpeh HaShalom. Genesaretsjøen i bakgrunnen. Reiselederne Kjetil Ravn Hansen og Lars Nordgård til venstre på bildet. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

Årets deltakere var Preben Dimmen fra Ålesund, Kassandra Eleni Bredrup Petsa fra Fauske, Ole Martin Johansen fra Rygge, Jon Georg Fiske fra Ålesund/Oslo, Cecilie Helle fra Hønefoss, Harald Tjervåg fra Bergen/Oslo, Lars Bogstad fra Lærdal, Maren Håland fra Naustdal i Sunnfjord og Kristian Skjerve fra Voss.

 

Gi MIFFs bøker som julegave til deg selv og andre

  1. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  2. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  3. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart