Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFFs ungdommer fikk oppleve ekte sameksistens i Israel

På besøk i nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
For fjerde år på rad har MIFF i sommer gjennomført en ungdomstur til Israel og gitt en ny gruppe med ungdommer en uforglemmelig opplevelse. I år ble det blant annet fokusert på hvor variert bakgrunn innbyggerne i Israel har.

Tanken bak turen er at den skal tale til både hodet og hjertet. Man skal få rikelig med teori, men det er også viktig at man treffer israelere og har det hyggelig underveis.

Turens hovedfokus er på viktige årstall som 1948, 1967 og 1973 og hendelser som preger også dagens debatter og konflikter. Det jødiske folks historiske tilknytning til landet er også en del av programmet.

Hovedstyremedlem Jan Benjamin Rødner holder foredrag for deltakerne i Jerusalem. (Foto: Spiro)

Mishor Adumim er en industripark som ligger i Ma’ale Adumim, rett utenfor Jerusalem. Den mest kjente bedriften i dette området var Sodastream, men de valgte å flytte derfra i 2015 på grunn av presset fra boikottbevegelsen. Konsekvensen av kampanjen til Palestinavennene var at over 500 palestinere mistet jobben.
Vi dro innom et klesrenseri i Mishor Adumim, hvor vi fikk møte jøder og arabere som arbeidet sammen. Gjennomgangstonen er at denne formen for sameksistens er fredsskapende. Her treffer jøder og arabere hverandre på jobb og blir venner.

Fra stranden like før solnedgang. (Foto: Spiro)

Senere på turen dro vi til Sodastreams nye fabrikk, som ligger i Lehavim i Negev. Her fikk vi også se hvordan sameksistens fungerer i praksis, med jøder, kristne, muslimer og andre som arbeider sammen. En av dem som møtte oss var en palestiner som pendler hele veien fra Ramallah. En kjøretur på en og en halv time.  Han kunne fortelle om det nære personlige vennskapet han har fått med jøder og at det er ganske paradoksalt med palestinavenner som ønsker å ødelegge for denne muligheten. Palestinernes såkalte venner var ikke der for dem da de høstet fruktene av boikottkampanjene og ble arbeidsledige i Mishor Adumim, kunne denne palestineren fortelle.

Tre ansatte på SodaStream-fabrikken. (Foto: Spiro)

Norske Hanne Martine Stabursvik bor i Misgav i Israel og har de siste 3 årene vært en viktig bidragsyter til ungdomsturen. Hun er gift med en israeler og jobber som veterinær. Gruppen feirer alltid sabbat hjemme hos henne og familien og hvert år har vi et interessant program der i området før sabbatsroen senker seg.
I år hadde hun samlet jøder med bakgrunn fra blant annet Kurdistan, Etiopia og Jemen. De fortalte sine personlige og gripende historier fra disse ganske ulike landene, men samtidig var det også tydelig at det er noe som binder det jødiske folk sammen.

De første dagene på turen tok vi utgangspunkt i Jerusalem. Vi begynte med et besøk rådhuset i Jerusalem, hvor fikk vi et flott møte med viseborgermester Fleur Hassan-Nahoum. Resten av den første dagen var satt av til foredrag for deltakerne, for å legge et grunnlag for turen. MIFFs grunnlegger og hovedstyremedlem Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre Lars Nordgård og Shaun Sacks fra NGO Monitor holdt foredragene. Lokalet for dagen var hos smått legendariske Tmol Shilshom i sentrum av Jerusalem.

Båttur på Genesaretsjøen. (Foto: Lars Nordgård)

Første dag ute i felten begynte med en runde i Gamlebyen og endte med et besøk på Holocaust-museet Yad Vashem. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på gruppen å få en gjennomgang av nazistens grusomheter mot det jødiske folk. Neste dag var temaet staten Israels opprettelse i 1948 og kampene som fulgte, blant annet kampene for Jerusalem (1947/48). Vi tok også for oss den såkalte seksdagers-krigen i 1967 og Jom Kippur-krigen i 1973 da vi besøkte Castel, Latrun og Ammunition Hill i Jerusalem.

Våre gode venner i Israeli Jewish Congress hjalp oss med å tilrettelegge besøk i Israels nasjonalforsamling Knesset, Utenriksdepartementet, Strategidepartementet, rådhuset i Jerusalem   og den nasjonale hovedredningssentralen til Magen David Adom (Israels Røde Kors).
I Knesset møtte vi blant annet Gil Hoffman, som er ledende politisk korrespondent og analytiker for den velrenommerte avisen Jerusalem Post.

Turen gikk så videre til Dødehavsområdet og til Masada, hvor de fikk lære om den viktige og symboltunge historien knyttet til dette festningsverket i ørkenen. Deretter gikk turen videre gjennom Jordandalen hvor vi fikk høre om historien og sikkerhetssituasjonen i området.

Lår og legger måtte tildekkes før vi kunne besøke Tempelhøyden. (Foto: Spiro)

Så reiste vi til Galilea og nærmere bestemt Tiberias ved Genesaretsjøen. Med utgangspunkt i Tiberias besøkte vi flere strategisk og historisk viktige steder i nord, på Golanhøydene og i grenseområdene til Syria og Libanon. Et nytt innslag på årets tur var et besøk i nasjonalparken Tel-Dan.

Etter noen dager i nord gikk turen til Tel Aviv, hvor vi hadde vår base de siste dagene. Der fikk vi lære om Tel Aviv og Jaffas historie og om den enorme innovasjonskulturen som er der i dag. Tittelen på en av dagene var “From Sea port to USB port” og sier ganske mye om utviklingen i området. Den lar seg vanskelig oversette til norsk.

Ved «det hengende appelsintre» i Jaffa. (Foto: Spiro)

Vi reiste også til grenseområdet mot Gaza og fikk komme tett inn på den palestinske enklaven, hvor vi fikk en førsteklasses gjennomgang med den pensjonerte oberstløytnanten Grisha Yakubovich.  Gruppen fikk med egne øyne observere bomberom og sikkerhetstiltak for å beskytte lokalbefolkningen fra terroren til Hamas.

Dette var en liten smakebit på turen som er en viktig del av MIFFs strategi med å lære opp og løfte frem en ny generasjon med Israelvenner.

Guide Yoni Zierler viser frem kartet over Israel. (Foto: Spiro)

Vi vil gjerne takke våre givere som gjør det mulig å gjennomføre denne turen hvert år, siden ungdommenes egenandel kun dekker deler av kostnadene.

En spesiell takk gis også til Arsen Ostrovsky og Yael Kasutto-Sharon i Israeli Jewish Congress, som er enormt inspirerende og uvurderlige samarbeidspartnere. Vår guide Yoni Zierler er også av ypperste klasse og en fryd å samarbeide med hvert år.

Turansvarlig og reiseleder var som vanlig Kjetil Ravn Hansen. I år – som i fjor – var Lars Nordgård med som reiseleder.

På Norges ambassade i Israel. Ambassadør Jon Hanssen-Bauer i svart skjorte. (Foto: Lars Nordgård)


Se den flotte filmen vi lagde om fjorårets tur.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart