Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Svært fornøyd med at MIFF fikk til korreksjoner om Jerusalem og Palestina på UDs nettside

MIFFs nestleder Jan Benjamin Rødner. (Foto: Bjarte Bjellås)
- Dette er en viktig seier for MIFF som har fått gjennomslag for at UD bør og må være korrekt i hvordan de beskriver Israel. Det gir håp for at vi kanskje kan komme igjennom også med andre viktige korreksjoner, sier Jan Benjamin Rødner.

Denne uken ble en langvarig kampanje fra MIFF side kronet med suksess.

Høsten 2022 tok MIFFs nestleder og advokat Jan Benjamin Rødner initiativ til å utfordre Utenriksdepartementet på en åpenbar forskjellsbehandling av Israel. UD skrev på sin nettside at Jerusalem «ikke er anerkjent» som hovedstad i Israel.

I første omgang fikk MIFF UD med på å innrømme at «et lands valg av hovedstad er i seg selv ikke gjenstand for anerkjennelse av andre land».

Deretter sendte vi et brev hvor MIFF påpekte at UD på sin egen oversikt om statsnavn og hovedsteder feilinformerte. Der skrev de, som nevnt, at Jerusalem «ikke er anerkjent», og de unnlot samtidig å nevne at Palestina ikke er anerkjent av Norge. Disse feilene kan ha stått på UDs nettside i over 20 år, ut fra detaljene i nettadressen ser det ut som det ble publisert i 2001.

Men denne uken ble altså begge disse feilene rettet opp. Nå blir det opplyst: «Norge har ikke anerkjent Palestina som stat» og Jerusalem ble «proklamert som hovedstad i 1949».

– Dette synes jeg at MIFF kan ta som en klar seier, kommenterer Rødner.

– Om Palestina fremkommer det nå at Norge ikke har anerkjent Palestina som stat. Det er nytt, korrekt og veldig bra, legger han til.

Advokaten synes det er bra at Utenriksdepartementet viser evne og vilje til å korrigere.

Også tidligere har Utenriksdepartementet rettet opp etter kritikk fra MIFF. I 2013 sendte UD ut en pressemelding hvor de hevdet det hadde vært en sterk økning i antall bosetninger siden sommeren 2013. Det stemte ikke i det hele tatt, og etter MIFF tok kontakt ble feilen rettet.

I 2019 påpekte MIFF at UDs informasjonsartikkel om FN-systemet inneholdt feil om sikkerhetsrådets vedtak og at informasjonsartikkelen om Norges politikk for Israel/Palestina siterte FN-resolusjon 242 feil. Det hadde vi også påpekt i 2014, og fem år senere kom korreksjonen. Utenriksdepartementets nye ord var en klar forbedring.

MIFF har også gjentatte ganger fått norske medier og andre aktører som omtaler Israel til å korrigere seg selv.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart