17. november vedtok bystyret i Trondheim boikott av alle varer og tjenester fra israelske bosetninger på Vestbredden. De oppfordret også alle innbyggere i Trondheim til å gjøre det samme.
Vedtaket i Trondheim er ulovlig, diskriminerende og fullstendig ensidig, skrev MIFF.
Nå varsler utenriksminister Børge Brende at vedtaket vil bli gransket.
– Regjeringen legger vekt på at Norge skal respektere sine internasjonale forpliktelser, herunder på handelsrettens område. På bakgrunn av foreliggende informasjon, vil Utenriksdepartementet se nærmere på hvorvidt vedtaket fra Trondheim kommunes bystyre vil være i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, skriver Brende i et svar til stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).
Samtidig tar utenriksministeren avstand fra boikott.
– Regjeringen har ikke tro på at boikott vil fungere som politisk virkemiddel i konflikten mellom israelerne og palestinerne. Boikott skaper avstand, og regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten. Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelerne og palestinerne, og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter.
I sitt spørsmål til utenriksministeren påpekte Syversen at et mer generelt boikottvedtak i Sør-Trøndelag fylkeskommune ble avvist som lovstridig av Stoltenberg-regjeringen.
– Jeg er tilfreds med utenriksministerens klare avvisning av Trondheims boikottvedtak og at han vil vurdere lovligheten av vedtaket nærmere. Det er spesielt at flertallet i Trondheim bystyre har fattet et slikt vedtak uten å ha vurdert lovligheten av det. Antipatien mot Israel hindrer tydeligvis forsvarlig saksbehandling i landets tredje største kommune, sier Syversen i en kommentar til utenriksministerens svar.