14. desember vedtok kommunestyret i Tromsø boikott av «israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder». Bare noen uker tidligere gjorde Trondheim et lignende vedtak. Utenriksdepartementet har varslet at de vil undersøke om boikottvedtaket i Trondheim er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, og Høyre, Fremskrittspartiet og KrF i Trondheim har bedt om en lovlighetskontroll for vedtaket i Tromsø.
Også på andre siden av Nordsjøen har enkelte kommuner dominert av anti-israelske politikere prøvd seg på ulike boikottvedtak.
17. februar i år sendte Storbritannias regjering ut en klargjøring hvor de understreket at EUs innkjøpsdirektiver og WTO Government Procument Agreement (GPA) nekter offentlige myndigheter å diskriminere ved offentlige innkjøp. Regjeringen understreker at det er anbud som gir størst verdi for pengene som skal velges, ikke hvilket land vare- eller tjenesteleverandøren kommer fra. Israel og Norge er blant landene som har undertegnet GPA. Medlemsstater i GPA kan bli dømt dersom offentlige myndigheter i landene – inkludert kommuner – boikotter på bakgrunn av varen og tjenestens opprinnelsessted. Også den enkelte lokale myndighet som boikotter kan bli erstatningsskyldig.
Storbritannias regjering understreket at lokale boikottaksjoner er ulovlige.
– Offentlige innkjøp skal aldri bli brukt som et verktøy til å boikotte anbud fra leverandører basert i andre land, bortsett fra når formelle juridiske sanksjoner, boikott eller restriksjoner er blitt innført av Storbritannias regjering. Det følger nasjonale og internasjonale konsekvenser av å innføre boikott på lokalt nivå. De kan skade integrering og samfunnets samhold i Storbritannia, hindre britisk eksporthandel og skade utenlandske relasjoner på bekostning av Storbritannias økonomiske og internasjonale sikkerhet. Som understreket tidligere, kan det være ulovlig og føre til alvorlig straff for anbudsmyndigheten og regjeringen, konkluderer det britiske regjeringsnotatet.
Boikott ulovlig også i Norge
Også i Norge er det ulovlig for lokale myndigheter og offentlige institusjoner å boikotte Israel. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. Dermed ble initiativet punktert.
Det samme gjelder for Frankrike. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for diskriminering på nasjonal, rasemessig eller religiøst grunnlag.