Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ung jødisk jente: – Operasjon Dagsverk minner oss om at vi ikke kan bo i Norge på lang sikt

«Norske skoler skal egentlig være inkluderende, men ved å gjennomføre denne dagen, utestenges en liten del av befolkningen: de som støtter Israel,» skriver jenta. (Illustrasjonsfoto: Noukka Signe, flickr)
«Norske skoler skal egentlig være inkluderende, men ved å gjennomføre denne dagen, utestenges en liten del av befolkningen: de som støtter Israel,» skriver jenta. (Illustrasjonsfoto: Noukka Signe, flickr)
Jødiske elever forteller om mobbing og følelse av ekskludering før Operasjon Dagsverk torsdag 1. november.

MIFF vil presisere at disse kontaktene kommer fra familier og ungdom som MIFF ikke har vært i kontakt med tidligere, og som ikke er oppsøkt fra MIFFs side.

 

Jødisk jente

Mandag 29. oktober mottok MIFF følgende melding fra en jødisk skoleelev i norsk skole. Vi gjengir meldingen i sin helhet, bare anonymisert:

«Hei! Jeg er ei jødisk og halv-israelsk jente på XX år som bor i XX. Først må jeg bare takke dere for det utrolige arbeidet dere gjør. Dere kjemper for alle de rette tingene og viser minst like mye lojalitet til Israel som vi jøder gjør.

Jeg ville skrive dette i forbindelse med…OD-dagen! Tusen takk for at dere har jobbet for at det skal være et alternativt opplegg på skolen. Men, jeg synes opplegget på skolen min (anonymisert av MIFF) er problematisk. For det første ‘oppmuntrer’ de oss hele tida til å være med på OD-dagen, siden man må jo bidra, og de sier at opplegget på skolen kommer til å være veldig kjedelig. Det som skal skje på skolen er at vi blir ‘undervist’ om Israel-Palestina konflikten. Jeg vet at dette blir meget ensidig, og jeg føler jeg må kjempe mot lærerne for å fortelle sannheten, som kan ha en negativ påvirkning på karakterene mine. De aller fleste ungdommene vet egentlig ikke hva de gir pengene til, og anser OD-dagen som en fri dag, som de må betale 400 kroner for. Alle elevene vet hvem som skal jobbe, og hvem de få er som ikke skal være med. Norske skoler skal egentlig være inkluderende, men ved å gjennomføre denne dagen, utestenges en liten del av befolkningen: de som støtter Israel. Heldigvis har jeg sterk israelsk identitet, men jeg vet at det er mange norske jødiske ungdommer som ikke har det. Jeg skriver ikke dette fordi jeg synes dere må gjøre noe med det, men bare for å fortelle om det som skjer på min skole.

Jeg elsker Norge og folkene her, men det er slike ting som minner min familie på at vi rett og slett ikke kan bo i Norge langsiktig. Vi flytter nok om mellom et halvt til tre år. Håper de er fornøyde.»

Jødisk gutt

Fra en helt annen kant av landet har en norsk-israelsk gutt skrevet til MIFF. Vi gjengir noe av meningsinnholdet.

– Representanten fra OD sa at de ikke støtter boikott, men hvorfor har de da en avtale med organisasjoner som vil boikotte Israel?

– Representanten fra OD sa ikke en eneste positiv setning om Israel.

– Under foredraget lo foredragsholderen av Israel. Jeg følte meg så truffet. Da jeg tok opp saken med rektor etterpå spurte han om jeg blir mobbet på skolen. Ja, selvfølgelig blir jeg det, det har jeg blitt i alle år. Men nå kommer mobbingen inn i klasserommet.

– OD-folk kommer på skolen og snakker dritt om Israel, ting som ikke er sant. Det er ikke mange som bryr seg, men de som bryr seg skjønner at dette var helt feil.

Eleven avslutter: «Vær så snill å ikke bruke mitt navn, his du skal bruke det til noe. Fordi jeg orker eller gidder ikke å diskutere om å krangle om at jeg er jøde. Jeg vil bare leve, uten å tenke på religion, jeg vil bare leve og leve med familie, normalt. Jeg har ikke gjort noe som helst! Ikke noe! Også skal jeg få så mye hat og så mye dårlig argumenter. Jeg er jo bare en gutt som vil leve livet. Hvorfor skal ikke få lov til å bare være meg selv for den jeg er, uansett om jeg er jøde eller ikke, hvorfor skal det ha noe å si!?»

 

Tar avstand

Den jødiske menigheten i Oslo har vært tydelig i å ta avstand fra årets Operasjon Dagsverk-prosjekt.

KFUK-KFUM og deres partnere har valgt mur framfor forsoning, og de støtter boikott framfor dialog. Det er ikke noe Det mosiaske trossamfunn eller jeg kan støtte, skrev rabbiner Joav Melchior allerede i juli.

Det var FØR han visste at Operasjon Dagsverk kom til å bruke Janna Jihad, fra en voldelig palestinsk klan på Vestbredden. Før ODs informasjonsmateriell var ute, hvor de fortier arabisk diskriminering og jødene som ble tvunget på flukt fra arabiske land. Før ODs propagandafilm viste kart hvor Israel er utslettet. Før ODs pengemottakere bekreftet at de støtter politisk krav som vil gjøre slutt på Israel. Før OD fremstilte jente som hyller terrorledere som fredsaktivist. Før hun gjentok denne måneden at hun kjemper for at Israel skal bli helt borte. Før KFUK-KFUMs leder innrømmet at OD-pengene frigjør penger til boikottarbeid. Før ensidigheten i prosjektforedraget var kommet fram i all sin gru (hvis du ikke vil lese MIFFs kritikk, så les kritikken fra fagutvalgsleder i religion og etikk i Norsk Lektorlag). Det var før israelske soldater ble framstilt som «terrorister» og «torturister» i norsk skole.

Hvis noen tror Operasjon Dagsverk og deres partnere har klart å skape tillit hos norske jøder siden i sommer, tar de grundig feil.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart