Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

«Drastisk nedgang» for Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk melder om 11 prosent nedgang i forhåndspåmeldte skoleelever. Bildet viser toppen av annonsen som MIFF har hatt i Norges største aviser i forkant av OD-dagen.
Operasjon Dagsverk melder om 11 prosent nedgang i forhåndspåmeldte skoleelever. Bildet viser toppen av annonsen som MIFF har hatt i Norges største aviser i forkant av OD-dagen.
MIFFs advarsler mot årets Operasjon Dagsverk har hatt betydelig effekt, og enda større effekt håper vi de får torsdag 1. november.

I 2017 deltok 488 skoler med 117.000 elever og lærere i Operasjon Dagsverk. I år er 446 skoler med 104.000 elever og lærere påmeldt, ifølge tall som Operasjon Dagsverk gir til Klassekampen 31. oktober.

– Nedgangen har vært drastisk i år. Det har nok med at folk blir usikre og heller velger enklere lokale prosjekter, sier Frida Jøraholmen Andresen, leder for OD, til avisen.

Antall forhåndspåmeldte elever til OD har gått ned med 11 prosent fra 2017 til 2018. I tillegg er det grunn til å tro at mange elever som er kollektivt forhåndspåmeldt via de deltagende skoler tar et individuelt valg om ikke å gi penger til aksjonen.

MIFF har advart mot årets aksjon, som går til inntekt for organisasjoner som boikotter Israel og kjemper for politiske mål som vil gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat. MIFF har kommunisert direkte med skoleelever gjennom Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, helsides avisannonser og titalls artikler. Tidlig i prosessen fastslo vi at en nedgang på ti prosent deltakelse på OD-dagen ville være et svært bra resultat.

 

Full støtte fra Norsk Redaktørforening

I flere aviser klager KFUK-KFUM Global på at MIFF har rykket inn avisannonser med advarsler mot årets kampanje. Men MIFF får full støtte for retten til å annonsere vårt syn av Arne Jensen, leder i Norsk Redaktørforening.

– Dette er en meningsytring, som det selvsagt vil være ulike syn på, men norsk lov er ikke opphevet på annonseplass. Fremmer du ærekrenkende eller hatefulle ytringer kan du bli dømt der som ellers, sier Jensen til avisen Vårt Land 31. oktober.

– Man kan ikke frigjøre seg fra enhver etisk refleksjon rundt annonser, men når man beveger seg inn i et politisk landskap, vil det selvsagt være stor takhøyde for hva man kan hevde uten å si at det bryter med etiske normer. Å tenke seg at man skulle ha samtidig imøtegåelse på politiske annonser ville trolig avvikle all annonsering for politiske budskap, fortsetter han.

De siste dagene har Operasjon Dagsverk og mottakerorganisasjonen KFUK-KFUM Global mobilisert over 46 ulike organisasjoner som gir sin støtte til årets aksjon. I oppropet blir det hevdet at Operasjon Dagsverk ikke har valgt side i konflikten. Det er jo overhodet ikke troverdig, og enda mindre troverdig blir det når du ser at blant de som har undertegnet er en lang rekke organisasjoner som arbeider for boikott av Israel.

Hvis du er elev eller familie/ slektning/ venn av elev i ungdomsskole eller videregående skole er det fortsatt ikke for sent å ta avstand fra årets Operasjon Dagsverk. Hvis din skole skal delta på OD-dagen, er det eneste rette å gjøre torsdag 1. november å møte opp på skolen som vanlig (med mindre du skal delta på et politisk arrangement som gir gyldig fravær). Følg lærernes anvisning, men kom med kritiske spørsmål (se tips!) dersom dere blir utsatt for oppgaver eller undervisning som er ensidig eller feil. Det er helt frivillig å delta på Operasjon Dagsverk.

 

Tar avstand

Jødiske elever forteller til MIFF om mobbing og følelse av ekskludering før Operasjon Dagsverk torsdag 1. november.

Den jødiske menigheten i Oslo har vært tydelig i å ta avstand fra årets Operasjon Dagsverk-prosjekt.

– KFUK-KFUM og deres partnere har valgt mur framfor forsoning, og de støtter boikott framfor dialog. Det er ikke noe Det mosiaske trossamfunn eller jeg kan støtte, skrev rabbiner Joav Melchior allerede i juli.

Det var FØR han visste at Operasjon Dagsverk kom til å bruke Janna Jihad, fra en voldelig palestinsk klan på VestbreddenFør ODs informasjonsmateriell var ute, hvor de fortier arabisk diskriminering og jødene som ble tvunget på flukt fra arabiske landFør ODs propagandafilm viste kart hvor Israel er utslettetFør ODs pengemottakere bekreftet at de støtter politisk krav som vil gjøre slutt på IsraelFør OD fremstilte jente som hyller terrorledere som fredsaktivistFør hun gjentok denne måneden at hun kjemper for at Israel skal bli helt borteFør KFUK-KFUMs leder innrømmet at OD-pengene frigjør penger til boikottarbeidFør ensidigheten i prosjektforedraget var kommet fram i all sin gru (hvis du ikke vil lese MIFFs kritikk, så les kritikken fra fagutvalgsleder i religion og etikk i Norsk Lektorlag). Det var før israelske soldater ble framstilt som «terrorister» og «torturister» i norsk skole.

Hvis noen tror Operasjon Dagsverk og deres partnere har klart å skape tillit hos norske jøder siden i sommer, tar de grundig feil.

 

Hvis du og dine venner får noe tid til selvstudie torsdag 1. november, så bruk gjerne tid på å lese MIFFs artikler (lenker i spørsmålene over) eller se noen av YouTube-filmene om årets Operasjon Dagsverk.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart