Danmarks statsminister Mette Fredriksen og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz reiser torsdag til Israel for å møte statsminister Benjamin Netanyahu og diskutere et tettere koronasamarbeid. De europeiske lederne ønsker også å lære av Israels oppsiktsvekkende raske vaksinasjonsprogram.
– Vi skal blant annet drøfte hvordan vi kan bli mer selvforsynt med vaksiner. Både på kort sikt i forhold til å få adgang til flere vaksiner mot covid-19. Men også på lengre sikt i forhold til for eksempel gjenvaksinering, sier Mette Fredriksen i en pressemelding.
Israel har som mål å ha vaksinert hele befolkningen over 16 år innen utgangen av mars. Til nå er over 50 prosent av innbyggerne vaksinert.
– Israel er det landet i verden som er absolutt lengst fremme i kampen mot covid-19, når det gjelder utrullingen av vaksiner. Israel er også interessant med tanke på utvikling av vaksiner og behandlingsmetoder. Derfor ser jeg frem til på møtet å få enda mer fart på vårt samarbeid og erfaringsutveksling, slik at vi sammen kan arbeide med å finne løsninger på områder som forskning og utvikling av nye vaksiner, offentlig-privat partnerskap og vaksineproduksjon, sier den danske statsministeren.
Forbundskansler Kurz har siden koronapandemien brøt ut ledet en samarbeidsgruppe hvor flere land har diskutert håndteringen av pandemien. Her har Østerrike, Danmark, Israel og flere andre land hatt en tett dialog. Også statsminister Erna Solberg har deltatt på flere av videomøtene.
På Twitter skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk at statsminister Erna Solberg og helseminister Bernt Høie også burde vært med på studieturen til Israel. Solberg svarer dette på hvorfor hun ikke slår følge med Fredriksen:
«Tror ikke det vil bli forstått å ta 10 dagers karantene for», svarer Solberg.
Den norske statsministeren understreker at reglene for karantene ved innreise fra utlandet også gjelder for norske politikere – selv statsministeren.
«Vet ikke hva danskene gjør, men vi praktiserer ikke unntak for våre politikere», skriver Solberg, som dermed ikke slår følge med Fredriksen.
Mens Danmarks sosialdemokratiske statsminister søker økt samarbeid med Israel, er situasjonen en annen i deres norske søsterparti, Arbeiderpartiet. Nylig vedtok Arbeiderpartiet i Bergen en full boikott av den jødiske staten.