Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Sola-ordfører Tom Henning Slethei møtte Israels ambassadør Alon Roth på Tananger i november i fjor. (Foto: Privat)

Ordfører vil kjøpe vaksiner av Israel

Tom Henning Slethei har henvendt seg til den israelske ambassaden.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Tom Henning Slethei, Frp-ordfører i Sola kommune i Rogaland, sendte torsdag brev til den israelske ambassadøren i Norge der han spør om muligheten for å handle vaksiner av Israel, skriver Stavanger Aftenblad.

– Israel ligger langt foran Europa og verden i vaksineringen, og om kort tid vil befolkningen være fullvaksinert. Da er det grunn til å tro at de vil ha en god del vaksiner til overs, sier ordføreren til avisen.

Det var to ting som trigget ham til å sende brevet til ambassaden.

– Sola må gi fra seg vaksiner, mens andre, deriblant Stavanger og Sandnes får beholde sine. Jeg reagerer på at vi blir behandlet ulikt i et felles bo- og arbeidsmarked. Norge får gang på gang levert for få vaksiner, men regjeringen gir ikke noe klart og tydelig svar på hva de gjør for å skaffe flere. Da må vi selv gjøre noe med saken, sier Slethei, som møtte den israleske ambassadøren Alon Roth i november i fjor.

På sin egen Facebook-side skriver Sola-ordføreren at han ønsker et vaksinesamarbeid med Israel, som snart har vaksinert hele sin voksne befolkning.

«Vaksineringen i Norge går for treigt. Vi er alle så leie korona nå at vi er forpliktet til å se på alle muligheter for å raskest mulig komme tilbake til normalen. Konsekvensene for innbyggere og næringsliv er enorme, og hver eneste dag med korona koster oss dyrt, både sosialt og økonomisk», skriver han på Facebook.

Se MIFFs intervju med Sola-ordføreren (starter rundt 10.50) i direktesending fra 4. mars.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Helseminister Bent Høie skrev onsdag dette i en epost til Aftenbladet:

«Det er ikke slik at land nå sitter på godkjente vaksiner som de ikke selv trenger og som dermed er tilgjengelige for Norge. Hovedutfordringen i dag er å øke produksjonen av godkjente vaksiner. I den sammenhengen er det en styrke at vi står sammen med resten av Europa i forhandlingene med industrien om å sikre vaksiner til oss.»

Israels ambassadør Alon Roth gir følgende respons på Sola-ordførerens henvendelse:

«Israel er alltid positiv til å promotere og gjennomføre teknologisk samarbeid, spesielt i helsesektoren i disse dager. Vi deler allerede kunnskapen fra vaksinasjonskampanjen med flere internasjonale partnere, i håp om at det vil redde liv under pandemien. Sammen vil vi gjerne se nærmere på og vurdere det foreslåtte samarbeidet.»

Også Frp sentralt har åpnet opp for et vaksinesamarbeid med Israel. Det gjør også Senterpartiet, som nå legger press på regjeringen. I dag besøker den danske statsministeren Israel for å diskutere vaksinesamarbeid med statsminister Benjamin Netanyahu. Den turen er ikke Erna Solberg med på.

Oppdatering: Artikkelen ble oppdatert med ambassadørens respons torsdag 4. mars kl. 22.45.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart