Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels statsminister avviste møte med Anniken Huitfeldt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). (Skjermdump fra Stortinget TV)
Israels statsminister og utenriksminister Yair Lapid har avvist å ta imot besøk av Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt når hun skal besøke Israel og palestinske selvstyremyndigheter i september.

Norges utenriksminister har tradisjonelt hatt minst to årlige turer til Israel og palestinske selvstyremyndigheter, hvor det er avholdt møter med toppledere i forkant av giverlandskonferanser. Anniken Huitfeldt (Ap) har planlagt neste tur i september, men får denne gang ikke møte Israels statsminister og utenriksminister Yair Lapid, ifølge den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

Ifølge journalist Itamar Eichner blir Huitfeldt avvist etter at Norge i juni valgte å innføre krav om spesialmerking av varer fra israelske bosetninger. MIFF skrev den gang: Huitfeldt lager særegne lover for å straffe jøder hun mener bor på feil sted. Dette vil skade forholdet mellom Norge og Israel, sa Lapid.

Norges ambassadør i Israel, Kåre Aas, skal for noen dager siden ha hatt møte med Aliza Ben Noon, visedirektør for utenriksdepartementet i Israel. Der skal Ås ha bedt om et møte mellom Lapid og Huitfeldt. Ifølge Yedioth Aharonoth skal Ben Noon ha svart med å liste opp en rekke negative tiltak som Norge har gjort mot Israel de siste årene, og sagt at Lapid ikke vil være tilgjengelig for noe møte fordi han er opptatt i valgkamp.

Israelske statsministre og utenriksministre har også tidligere vært opptatt med valgkamper når Norges utenriksminister har kommet på besøk, men har så vidt MIFF kjenner til ikke sagt nei til noe møte tidligere. At avvisningen i tillegg blir lekket til media viser at forholdet mellom Norge og Israel allerede er skadet.

I flere år har Israels toppledere avvist å møte Sveriges utenriksminister, men etter at Yair Lapid ble utenriksminister i 2021 ble forholdet varmere og Ann Linde var på besøk i oktober. Med Norge går utviklingen imidlertid motsatt vei.

Hvilken politikk bør Norge føre overfor Israel?

Med Israel for fred (MIFF) er en av Norges største utenrikspolitiske interesseorganisasjoner. Til skiftende norske regjeringer har vi klare krav:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart