Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Solberg og Søreide røper at de ikke forstår hva krigen dreier seg om

Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide. (Foto: Høyre, Facebook)
Høyre-toppene slutter med å erklære at krigen må avsluttes nå. Det er oppskrift på at Hamas igjen tar full kontroll over Gaza og at det blir nye kriger i framtiden.

Tirsdag kveld rykket Høyre-toppene Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide ut med fordømmelse av Israel. Her er hele meldingen de skrev på sine Facebook-sider:

«Angrepene på Rafah er dypt urovekkende og må stoppes.

Israelske angrep mot Rafah har truffet teltleirer med flyktninger to ganger på tre dager. Mange mennesker har mistet livet. Bilder viser forkullede døde og svært unge ofre som har mistet kroppsdeler. Det gjør uendelig vondt å se og høre beskrivelsene.

I går sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det første angrepet var en feil. I dag skjedde det igjen.

Når man den ene dagen innrømmer feil, men neste dag fortsetter krigføringen uten å sikre seg mot nye feil, er det uakseptabelt. Det er all grunn til å stille spørsmål ved hvilken kontroll og troverdighet ledelsen i Israel egentlig har.

Hamas startet denne krigen, med sitt grusomme terrorangrep på Israel 7. oktober. Det fordømte vi på det aller sterkeste. Vi fordømmer også den brutale krigføringen Israel driver mot sivilbefolkningen i Rafah.

Summen av alt som har skjedd de siste syv månedene er ikke en proporsjonal gjengjeldelse, men langt over grensene for det som er legitimt.

De sivile tapene er enorme. Denne krigen må avsluttes nå.»

 

MIFFs kommentar

Israel rykker ikke inn i Rafah for å gjøre livet vanskelig for sivilbefolkningen der.  Militæroperasjonen er satt i gang for å oppnå målene som Israel satte seg etter at landet ble invadert og israelere massakrert 7. oktober.

  1. Uten en Rafah-operasjon vil en større del av terrorstyrkene til Hamas forbli intakt, noe som vil bety nye runder med krig og lidelse. Tidligere har Israel hørt på Høyre-ledere og andre som har ropt om at de tidligere Gaza-krigene måtte avsluttes. Denne gang vil Israel prøve noe nytt, og det er enkelt å forstå dem.
  2. Uten en Rafah-operasjon hvor Hamas er helt nedkjempet, vil ikke andre palestinske grupper våge å ta ansvar for styringen av sivil administrasjon i området – de har levd 17 år under totalitær kontroll under Hamas. Israel må vinne en overbevisende og fullstendig seier dersom det skal bli skapt en ny situasjon med mulighet for velstandsutvikling for Gaza-befolkningen.
  3. Hamas har kun gått med på en løslatelse av gisler når de har vært under sterkt militært press.

Rafah-operasjonen er også viktig for at israelere som bor nær Gaza trygt skal kunne flytte tilbake til sine boliger og at smuglingen av våpen inn til Gaza fra Egypt kan stanses.

Solberg og Søreide kritiserer Israel som om det var ønsket fra IDFs side at brann skulle bryte ut i en teltleir søndag 25. mai. Men sannheten er at Israel angrep to Hamas-terrorister, for å hindre nye terrorangrep og massakrer som de planla. Israel rettet ikke noe angrep mot en teltleir for flyktninger, men det brøt ut en brann på grunn av sekundære eksplosjoner. Hør hele IDFs forklaring.

Så nevner Høyre-lederen og hennes utenrikspolitiske talskvinne «et israelsk angrep» også på tirsdag, samme dag som de publiserte sin melding. Men de ignorerer at Israel har benektet å stå bak dette angrepet. Solberg og Søreide forstår ikke at hver eneste sivile død på Gaza er en tragedie for Israel, men strategi for Hamas.

Det gjør uendelig vondt å se at Høyre-toppene tror det er mulig å unngå feil i krig, særlig i en urban krig hvor terroristene skjuler seg blant sivilbefolkningen. Solberg var minister i en regjering som sendte soldater til andre siden av verden og stod for «voldsom maktbruk». Israel forsvarer seg mot sine nærmeste naboer, som sier at de vil begå nye massakrer mot den jødiske befolkningen i Israel.

De norske soldatene som Solberg var med på å sende ut i krig, reagerte på «hvordan de nærmest dro ut på drapsraid». Høyres forsvarsminister ønsket å gi de norske spesialstyrkene «færrest mulig begrensninger» i Afghanistan. I en fase ble alle menn i militær alder som var ute på nattetid regnet for å være et lovlig mål. Dersom Israel hadde kjempet på Gaza-stripen med de samme løse engasjementsregler, ville det blitt et ramaskrik. Da norske soldater kjempet på oppdrag fra Høyre var det tydeligvis ikke så viktig å ha kontroll. Men Høyre-lederne er tydeligvis tilfreds med å ha en annen standard for Israel. Man kan godt spørre hvem det er som er troverdig? Dødstallene i Afghanistan var mye større enn på Gaza-stripen.

Høyre-toppene nevner ikke at Israel har ventet i flere måneder med å gjennomføre en Rafah-operasjon, nettopp for å redusere lidelsen for sivilbefolkningen. De siste ukene har Israel lagt til rette for at over 1 million palestinere har kunnet trekke nordover til sikrere soner. Det er en krigføring i tråd med folkeretten, som søker å redusere sivilbefolkningens lidelse, mens man forsøker å oppnå de lovlige målene med krigen.

Også mot slutten av sin uttalelse røper Solberg og Søreide at de ikke forstår hva krigen dreier seg om. Israels krig er ikke en gjengjeldelse, men en krig for å hindre at Hamas kan gjenta sin massakre. Proporsjonalitetskravet handler ikke om å sammenligne dødstall, men å sikre at stater å bruke makt til selvforsvar, som (a) er rettet mot et militært mål, (b) tilfeldig skade på sivile og sivil eiendom blir redusert så mye som mulig mens man oppnår det militære målet, og (c) enhver skade på sivile og sivil eiendom ikke er overdrevet med hensyn til den militære fordelen man forventer å oppnå. Israel er forpliktet etter folkeretten til å sikre sin sivilbefolkning.

Høyre-toppene slutter med å erklære at krigen må avsluttes nå. Det er oppskrift på at Hamas igjen tar full kontroll over Gaza og at det blir nye kriger i framtiden. Solberg og Søreide burde lytte til og si det samme som USAs utenriksminister Anthony Blinken sa i januar: «Hamas kunne ha gjort en slutt på dette 8. oktober ved ikke å skjule seg blant sivile, ved å legge ned sine våpen, ved å overgi seg, ved å løslate ofrene. Ingenting av lidelsen – ingenting av lidelsen – ville ha skjedd dersom ikke Hamas hadde gjort som de gjorde 7. oktober, og hadde tatt andre avgjørelser siden. Så det er veldig viktig å se dette i perspektiv, og igjen, dette kunne ha sluttet i morgen dersom ikke Hamas tok sine valg.»

Med sin ensidige fordømmelse av Israel, risikerer Høyre å gjøre seg like lite relevante som Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre har gjort Norge de siste månedene.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart