Fredag 27. september inviterer Stockmanndagene i Trondheim til debatt om «hvordan vi snakker sammen når krigen herjer».
Stockmanndagene presenterer panelet slik: «Den lille jødiske minoriteten i Norge opplever at de blir ansvarliggjort for Israels krigshandlinger og er mer utrygge enn noen gang siden annen verdenskrig. Skoler avlyser markering av Krystallnatten fordi temaet oppleves for “polarisert.” Samtidig opplever ungdom og folk med bakgrunn fra Midtøsten at deres fortvilte og ærlige engasjement for Palestina stemples som antisemittisme og støtte til terror. Hvordan snakker vi med hverandre når krigen herjer? Hvor går grensene for hva man kan si i kampens hete?
Litteraturhuset inviterer til samtale mellom engasjerte aktører. Vi møter Linda Noor, leder i tenketanken Minotenk, en representant fra Mosaisk Trossamfund, Kathy Barolsky, medlem av Jødiske Stemmer for Rettferdig Fred og førsteemanuensis i drama og teater ved NTNU, Asher Serussi, medlem i Med Israel for fred (MIFF) og forstander i Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST).»
Representanten fra DMT i Oslo er informasjonsansvarlig Martin Bodd, opplyser Universitetsavisa.
På arrangementets Facebook-side har det kommet flere protester på at informasjonsansvarlig i Norges største jødiske menighet og leder av Norges nest største menighet (de to eneste av noen størrelse) får komme til orde i debatten.
– Denne debatten lukter MIFF og sionistene fra A til Å, skriver en av de anti-israelske aktivistene. De som protesterer ønsker bare å slippe til jøder som er like anti-israelske som dem selv. Dette kan minne om linjen til Islams Råd i Norge – de godtar bare jøder som underkaster seg status som et folk uten land.
– Jeg oppfordrer til boikott av denne skjeve debatt som er laget for å løfte MIFF og sionistiske narrativ, skriver professor Bassam Hussein, Akademisk nettverk for Palestina, ifølge Universitetsavisa. Nestleder Lise Behné Eie i Studenter for Palestina har «klaget deltakerlisten inn til fylkeskommunen».
– Dette er et arrangement som går til angrep på ytringsfriheten og som styrker den allerede eksisterende skjevheten mellom palestinernes stemme og rett til å ytre seg og sionistiske organisasjoners tilstedeværelse i det politiske rommet, skriver hun.
Debattansvarlig på festivalen er Jo Skårderud, som også er journalist i Klassekampen.
– Å bli kritisert for å løpe sionistenes ærend, jeg så ikke den komme. Jeg tenker at de kraftige reaksjonene illustrerer godt at denne samtalen er en av de aller vanskeligste man kan ta akkurat nå. Derfor er det desto viktigere at vi tar den, sier Skårderud til Universitetsavisa.