Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Talmud

HVA ER TALMUD ELLER DEN MUNTLIGE LÆRE?

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Den muntlige lære inneholder noen av de viktigste deler av jødisk liv og tenkning gjennom flere generasjoner. Kort sagt kan vi si at Talmudinneholder forskrifter og bestemmelser om hvordan Bibelen skal forstås, muntlig overlevert fra far til sønn, fra lærer til elev, helt fra Israels tidligste historie til den ble nedskrevet ca. år 500.

Opprinnelig var det ikke lov å skrive ned disse muntlige forskriftene, men i år 70 etter den alminnelige tidsregning, da den jødiske staten og Templet var ødelagt av romerne, ble mange av de lærde redde for at den muntlige læren skulle bli glemt. Våre store lærde besluttet derfor å skrive dem ned tross forbudet.

En av de største av disse, Rabbi Jochanan Ben Zakai, utbredte den idé at det ville være mulig for jødene å leve videre som et folk uten eget land og uten et tempel hvor man kunne ofre på de store høytidene. Man skulle heller lese og lære om jødedommen. Mange skoler og lærehus ble opprettet både i og utenfor Palestina, hvor jødedommen ble omhyggelig studert og diskutert. Det mest kjente var lærehuset (jeshiva) i Yavne.

MISHNA – GEMARA – TALMUD
MISHNA er den del av loven som ifølge jødisk tradisjon ble overlevert til Moses på Sinai, men ikke ble skrevet ned. Dommere, profeter og rabbinere førte loven videre fra slekt til slekt, helt til Rabbi Yehuda Hanasi, en av den tids mest ansette lærde, ordnet Mishna i 6 hovedavsnitt og lot den bli skrevet ned ca. år 200 etter alminnelig tidsregning.

Da Mishna var fullført, ble den grunnlaget for detaljerte diskusjoner i de neste 300 år i de babylonske og palestinske høyskolene. Disse diskusjonene ble nedskrevet ca. år 500 og kalles GEMARA. Dette verket inneholder diskusjoner om historie, legender, moral, legevitenskap m.m. Det meste av Gemara er skrevet på arameisk.

Sammen kalles Mishna og Gemara for Talmud, den muntlige lære. Nest etter Bibelen har Talmud betydd mer for jødisk liv og tenkning enn noe annet som er skrevet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart