Samtidig kommer det nye eksempler på at Israel ikke er anerkjent.
Spørrekonkurranse
I løpet av den muslimske fastemåneden Ramadan sendte den statseide fjernsynskanalen PA TV et spørreprogram. I palestinske flyktningeleirer i Syria og Libanon ble innbyggerne tilbudt 100 dollar (rundt 600 kroner), dersom de kunne svare på et spørsmål.
Spørsmålet som programverten ba de tilfeldig forbipasserende å svare på, var om de kunne navngi fem byer ”i Palestina”, eller fem land ”som deler grense med Palestina.”
Dem som inkluderte israelske byer som Jaffa, Haifa, Acre, Ramle o.l. i sine svar, fikk dem godkjent som ”palestinske” byer. De som sa de ikke anerkjente Israel som et naboland fikk også de 100 dollarene. En mann mottok på samme grunnlag penger for å ha sagt at Palestina grenser til ”Middelhavet”.
Programvert: – Kan du fortelle meg hvilke land som deler grense med Palestina?
Mann: – I nord: Libanon og Syria. I øst: Jordan. I vest: Middelhavet. I sør Egypt og Sinai.
– Fortsatt okkupert
En kvinne som poengterer at palestinerne fortsatt er okkupert og dermed ikke har sin egen stat, blir hjulpet av programverten. ”Ja, hele Palestina er okkupert”, men ”vi håper å bli frigjort, ” svarer han før han hjelper henne å finne navnet på fem ”palestinske” byer. Tre av disse ligger i Israel. Med andre ord er programvertens poeng at Israel ikke er en legitim stat og at området mellom Gaza og Vestbredden tilhører palestinerne. [Se video]
Beit Fajar-besøket
Bedre ble det da PA TV skulle dekke en delegasjon av rabbinere som besøkte Beit Fajar-moskeen i nærheten av Betlehem i begynnelsen av oktober. Moskeens koraneksemplarer og tepper ble satt fyr på av en ekstrem gruppe israelske bosettere. De besøkende, som selv var rabbinere i ulike bosetninger på Vestbredden, var kommet for å beklage hendelsen.
Rabbi Furman fra bosetningen Tekoa fikk mye positiv oppmerksomhet i den statlige avisen Al-Hayat Al-Jadida. Han overgav en eske koraneksemplarer til moskeen, for å gjøre opp for de skadene ekstremistene hadde forårsaket.
”Bosettere som støtter fred”
Al-Hayat beskrev dem som ”bosettere som støtter fred”, og som kom til Beit Fajar for å dele sin fordømmelse over handlingene.
– I går besøkte en delegasjon jødisk-religiøse ledere landsbyen Beit Fajar og undersøkte de skadene forårsaket av brannen for to dager siden. De understreket at jødedommen ikke har skyld i ugjerningen. … Rabbinerdelegasjonen la også vekt på at hensikten med besøket til Beit Fajar var å vise solidaritet med innbyggerne og muslimene.
Nytt lite lysglimt
To dager senere kom nok et lite lysglimt i den samme avisen. Et bilde som kom på trykk viser israelsk-palestinsk sameksistens i praksis. En jødisk bosetter sitter under et tre og spiller gitar for en palestiner som høster oliven. Billedteksten er som følger:
– Bosetter fra Kiryat Arba spiller på sin gitar mens en [palestinsk] innbygger samler olivenen han har høstet.