Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norge støtter PAs ønske om å bli observatørstat i FN

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Foto: Norsk UD)
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Foto: Norsk UD)
Norges utenriksminister Espen Barth Eide opplyser at Norge vil støtte at de palestinske selvstyremyndighetene får status som observatørstat i FN uten stemmerett eller medlemskap. Israel har tonet ned sine trusler før FNs generalforsamling stemmer over resolusjonen, og vil se hva som skjer videre.

Barth Eide sier til NTB at han har lest resolusjonsteksten som PA vil legge fram og at den oppfyller Norges krav.

– Den står ved alle tidligere forpliktelser, bruker et akseptabelt språk og står på forhandlingslinjen og på at en fremtidig palestinsk stat må leve side om side i fred med Israel.

Han sier også at den er fri for tendensiøse formuleringer i Israels disfavør.

USA uenig med Norge
Den samme formuleringen ser en rekke europeiske land ut til å trekke. Frankrike har også bestemt seg for å støtte PAs sak, mens Storbritannia kan komme til å følge etter. USAs to viktigste allierte i Europa er dermed på kollisjonskurs med Washington i denne saken. Amerikanerne er opptatt av at en palestinsk stat bør skapes kun gjennom direkte forhandlinger med Israel.

Israel med kalde føtter
Jerusalem toner onsdag ned sine trusler om å bryte ut av Oslo-avtalen og styrte PA-president Mahmoud Abbas, dersom selvstyremyndighetene får oppgradert sin status av generalforsamlingen. Men de ser likevel på PA-planene som et «grovt brudd» på avtalene de to partene har signert, sier en sentral regjeringskilde til Times of Israel. Til en annen israelsk avis bekrefter Lieberman den diplomatiske helomvendingen.

Det er tydelig at palestinerne ikke har tenkt å ligge på latsiden, dersom de får oppgradert sin observatørstatus. I følge lederen for palestinernes etterforskningskomité, Tawfiq Tirawi, ønsker PA å gå til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag dersom de finner beviser på at tidligere PA-president Yasser Arafat ble myrdet av Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart