Et flere timer langt regjeringsmøte med sterk indre uenighet, vedtok den israelske regjeringen søndag en rekke tiltak som bringer fredsprosessen stadig nærmere en ny forhandlingsrunde. PA har krevd full byggestans og frigjøring av 104 palestinske fanger, for å ville stille opp med forhandlingsbordet.
Statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering vedtok i går å frigjøre alle fangene som PA krever, pluss at Netanyahu informerte om en byggestans i bosetningene for de neste to månedene. Unntaket er 1.000 boliger, som vil bli reist fortrinnsvis i de store bosetningsblokkene, rapporterer Times of Israel. Tretten regjeringsmedlemmer stemte for å frigjøre fanger, sju imot og to avstod.
Ha’aretz melder at de 104 fangene som nå settes fri alle ble fengslet før Oslo-avtalene ble underskrevet i 1993. Til sammen skal de ha drept 55 sivile israelere, 15 soldater, en utenlandsk turist og titalls palestinere mistenkt for å være spioner for Israel. Forsvarsminister Moshe Ya’alon stiller seg bak det kontroversielle vedtaket og sier at nye opplysninger vil komme etterhvert.
– Situasjonen med palestinerne er ikke stabil og vi ønsker å stabilisere den med denne avtalen. Det er de som har løpt bort fra forhandlingsbordet fram til nå, hevdet han.
Ya’alons viseforsvarsminister Ze’ev Elkin er av en helt annen oppfatning. Likud-politikeren mener Netanyahu gjør feil i å støtte en palestinsk stat, ikke minst grunnet den økende misnøyen han står overfor i eget parti.
– Dette går mot retningen i partiet. Netanyahu betaler en politisk pris dag for dag, time for time, for sin tro på en palestinsk stat. Det er svært vanskelig for ham i hans parti. […] Netanyahu er klar for å betale en politisk pris for det han mener er riktig. Jeg mener han tar feil. Her er er vi sterkt uenige. Men jeg respekterer ham fordi han sier «dette er hva jeg tror er rett og er forberedt på å betale prisen», forklarte han i et intervju med David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel.
I tillegg forsøker Netanyahu desperat å holde sammen en regjering som er splittet i spørsmål som ultra-ortodokses militærtjeneste, et vanskelig statsbudsjett og spørsmålet om en tostatsløsning med palestinerne. Derfor har han gitt beskjed om at han arbeider med et nytt lovforslag, som sier at enhver fredsavtale må godkjennes gjennom en folkeavstemning. Det vil kunne minske mye av presset han opplever fra høyresiden i regjeringen, og i sitt eget parti.
Sannsynligvis vil forhandlingene starte opp i Washington allerede på tirsdag, etter tre år uten noen forhandlinger eller framgang. I dag møter diplomatiminister Tzipi Livni FNs generalsekretær Ban Ki-moon, for å drøfte hvordan begge parter kan unngå å tråkke hverandre på tærne så lenge forhandlingene varer. Tirsdag vil samtalene mellom Livni og PA dreie seg om å legge en forhandlingsplan for de neste månedene. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier partene allerede er blitt enige om å føre sluttstatus-forhandlinger i en periode på ni måneder.