Forgården til den israelske høyesterettsbygningen i Jerusalem. (Foto: Shira Karp)
Forgården til den israelske høyesterettsbygningen i Jerusalem. (Foto: Shira Karp)

– Høyesterett en trussel mot demokratiet

Det viktigste tiltaket Israel kan gjøre for å bevare sin demokratiske natur, er å innskrenke makten til Israelsk høyesterett, mener journalist Evelyn Gordon.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det finnes nesten ikke grenser for hvilke saker Høyesterett i Israel har makt til å dømme i. De kan gjøre alt fra å danne nye og ugyldiggjøre gjeldende lover, til å stanse regjeringsvedtak som stridernmed Uavhengighetserklæringen eller menneskerettighetene. I tillegg har opptil flere palestinere opplevd å vinne fram i retten, når de har klaget på traseen til Israels sikkerhetsgjerde mot Vestbredden.

I 1992 innførte daværende president i Høyesterett, Aharon Barak, nye grunnlover, på tross av at kun en fjerdedel av Knesset støttet dem. Israel har som land aldri utformet en helhetlig grunnlov.

Hvem innfører grunnlov?
Men grunnlovsspørsmålet er nå oppe til debatt igjen. Både politikere og Høyesterett selv ønsker en grunnlov som kan beskytte menneskerettigheter og demokratiet.

Den nylig avtroppede presidenten i domstolen, Dorit Beinisch, kommenterte for kort siden sitt ønske om en ny og helhetlig grunnlov, under en tale ved Interdisciplinary Center i Herzliya. Her argumenterte hun for at både politikerne og Høyesterett selv kunne tatt på seg ansvaret med å utforme og vedta denne grunnloven.

Sovjet-liknende demokrati
Uttalelsen skaper reaksjoner hos Jerusalem Post-skribent Evelyn Gordon, i form av en kommentarartikkel. Hun reagerer kraftig på at Beinisch ønsker å erklære nye lover, uten at det har vært gjennom den valgte nasjonalforsamlingen. Dessuten mener hun Beinisch representerer en udemokratisk kultur som rår blant dommerne i Høyesterett.

– En tidligere president i Høyesterett mener at «demokratiet» er fullt ut forenlig med at ikke-valgte dommere skal utforme en grunnlov og erklære den for innført. I virkelige demokratier kreves det at grunnlovene godkjennes av folket eller deres valgte representanter. Men Beinisch foretrekker tydeligvis et Sovjet-liknende demokrati, der ikke-valgte statsrepresentanter kan ta de virkelige beslutningene, mens hele den «valgte forsamling»  er der bare til pynt, mener Gordon.

Negative følger
I USA har Høyesterett mye av den samme juridiske friheten som den har i Israel. Der har landet fått bekreftet at en domstol som hasteinnfører politiske lover som passer dem, skaper store demokratiske problemer. 1 1973 bestemte nemlig Amerikansk høyesterett at selvbestemt abort skulle være en grunnlovsrett for alle borgere, selv om den nasjonale politiske debatten rundt saken på ingen måter var fullført.

I ettertid har amerikanerne slitt med et kraftig politisk skille mellom dem som er for og imot abort. I stedet for at opinionen sakte, men sikkert kunne bli overbevist gjennom en demokratisk gi-og-ta prosess, ble de overkjørt av et ikke-valgt rettssystem. Selv de som støttet domstolen den gang innrømmer i dag at vedtaket ikke var verdt det, siden det skadet landet mer enn det samlet det, hevder journalisten.

Frustrerte israelere
– Mange israelere er på liknende måte sinte over at Høyesterett hele tiden ugyldiggjør de slagene de selv har vunnet på den demokratiske arenaen. Retten har påberopt seg retten til å ugyldiggjøre regjeringsbeslutninger eller nye lover som de innfører, på nesten hvert eneste viktige saksområde som Israel står overfor: immmigrasjon, statsborgerskap, budsjettprioriteringer, familiespørsmål, ja selv militær taktikk i krigstid. Etter deres syn er det ingen saker som tilhører de folkevalgte å bestemme over, skriver hun.

I mange tilfeller ugyldiggjør ikke retten regjeringsvedtatte lover fordi de er grunnlovsstridige, men fordi dommerne selv mener de er «urimelige», fortsetter Gordon.

– Det er en beslutning de fleste demokratier overlater til velgerne.

Demokratiet det største offer
Første offer for denne juridiske «politikken» er retten selv, som stuper i popularitet i Israel. Dessuten ødelegger det offentlig debatt, siden den tapende part føler seg overkjørt og bitter – som situasjonen i USA. Men det største offeret er uten tvil demokratiet, mener hun.

– Når folket ikke lenger føler at de har noen innflytelse over regjeringens politikk, fordi flertallet av beslutningene til slutt ender opp med å bli tatt av en gruppe ikke-valgte jurister, mister de troen på det demokratiske systemet.

Derfor, avslutter Gordon, «dersom israelere ønsker å bevare demokratiet, må innskrenking av Høyesterett [sin makt] være førsteprioritet.»

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart