Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dødehavsrullene lagt ut på nettet

Manuskriptet 4Q7-4Q Gen er et utdrag fra Toraen (1. Mos). (Foto: Shai Halevi)
Manuskriptet 4Q7-4Q Gen er et utdrag fra Toraen (1. Mos). (Foto: Shai Halevi)
Google og israelske antikvitetsmyndigheter har lansert en nettside med høyoppløselige bilder av fragmentene i Dødehavsrullene.

Ved bruk av denne nettsiden blir et av de mest spektakulære arkeologiske funn i moderne historie mye lettere tilgjengelig for forskere og andre interesserte verden over.

De israelske antikvitetsmyndighetene holder for øyeblikket på med å digitalisere alle de nesten 1000 ulike manuskriptene med et helt spesielt utstyr som er utviklet for den amerikanske romfartsmyndigheten NASA. Om tre år vil de aller fleste av fragmentene være publisert på nettet.

Et forskningsteam ved Universitetet i Tel Aviv holder nå på med å finne nye måter å se de ulike fragmentene i sammenheng på, for å kunne avsløre ny informasjon, melder Times of Israel.

– Dette er en del av Googles oppdrag – å gjøre all informasjon tilgjengelig og klar til bruk, sier lederen for Googles forskningssenter, Yossi Matias.

Godt bevart
De første Dødehavsrullene ble oppdaget av den beduinske gjetergutten Muhammed Edh-Dhib og hans fettere Jum’a Muhammed og Khalil Musa i 1946/47. Utgravinger i Qumran-området pågikk deretter fram til 1956 og avdekket nye leirkrukker med manuskripter og fragmenter, mange av dem forbausende godt bevart.

Tekstene stammer fra tidsrommet fra 400 f.Kr fram til det jødiske opprøret i perioden 66-73 e.Kr. Tradisjonelt har de blitt tilskrevet den jødiske sekten essenerne, som levde sine liv i ødemarken, fordi de var motstandere av de jødisk-religiøse myndighetene som kontrollerte tempelet i Jerusalem.

Unik innsikt
40 prosent av manuskriptene som er funnet består av tekster fra Det gamle testamentet. 30 prosent består av dokumenter fra perioden til det andre tempelet (som ikke har blitt en del av den hebraiske bibelen), mens de siste 30 prosentene forklarer leveregler og teologiske tolkninger innad i essenersamfunnet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart