Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Forskningsleder og professor Zeev Zalevsky har sammen med sine forskningskolleger funnet en måte å gi genetisk blinde evnen til å se. (Foto: Bar Ilan-universitetet)
Forskningsleder og professor Zeev Zalevsky har sammen med sine forskningskolleger funnet en måte å gi genetisk blinde evnen til å se. (Foto: Bar Ilan-universitetet)

«… og det ble lys!»

Mennesker som er født blinde vil kanskje få synet igjen, takket være ny israelsk oppfinnelse. Et nyopprettet teknologiselskap hjelper også svaksynte med å få en bedre hverdag.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Tenk deg at alt du har «sett» hele livet er et eneste tomt mørke, eller bare ørsmå glimt av lys. Alt du vet om farger og nyanser er det du hører folk rundt fortelle deg, mens de nytteløst forsøker å forklare deg en sanseopplevelse du ikke har grunnlag for å forstå.

Tenk deg så at du plutselig, for første gang, får se en solnedgang eller soloppgang. Eller fargene på blomstrene. Snøen som smelter. Solstrålene som treffer huden. Synet av alt det vakre i denne verden, som vi seende kan nyte uhemmet.

Håp i vente
Mange blinde håper nå at en ny israelsk oppfinnelse kan hjelpe dem med å få realisert nettopp dette. Ved å få festet et kamera til brillene sine og få signaler sendt til en bionisk kontaktlinse. Linsen sender så videre signalene videre til ulike hjerneområder, ved å stimulere til simulering av visuell informasjon.

– Denne teknologien er gode nyheter for menneskeheten, særlig for å gjøre at mennesker som er født blinde kan få syn, uten å måtte gjennomgå operasjon eller skade andre viktige sanser eller organer, forklarer professor Ze’ev Zavelsky.

Han leder Electrical Engineering and Nanophotonics Institute ved Bar Ilan-universitetet og det aktuelle forskningsprosjektet.

Mange andre systemer er oppfunnet de siste årene, skriver Ha’aretz, for å gi mennesker synet igjen. Men ingen av dem kan hjelpe den gruppen som har vært blinde hele livet. De gamle oppfinnelsene avhenger av å kunne stimulere områder i hjernet som vi bruker for å kunne se. Denne delen av hjernen utvikles normalt ferdig i barndommen, men for dem som er født blinde blir dette området ikke stimulert.

Mens tradisjonelle metoder kun gir det kunstige synet en oppløsning på 16 piksler (i et normalt øye er det 1 million), skal den nye oppfinnelsen gi langt bedre syn på 10.000 piksler.

Foreløpig svart/hvitt
– Den nye teknologien prøver å ta tak i de problemene som finnes med eksisterende teknologi for bioniske øyne, for å sikre at mennesker som har vært blinde fra fødselen av, hvor hjernedelen som prosesserer visuell informasjon ikke er utviklet, kan få se, sier Zavelsky.

Bar-Ilan har foreløpig benyttet seg av ti testpersoner under arbeidet med den nye oppdagelsen. De kan nå kun se svart/hvitt, men det er Zalevskys håp at forskerne snart klarer å gjenskape farger.

Google Glass for svaksynte
En annen spennende israelsk oppfinnelse, står det nyopprettede selskapet OrCam for. Ifølge New York Times har de skapt et slags «Google Glass-kamera» for svaksynte, som skal hjelpe dem med å krysse gatene, kunne lese menyene på restaurantene og handle på supermarkedet.

Ved hjelp av avansert teknologi, kan for eksempel OrCam lese avisen eller bøker for deg. Alt du trenger å gjøre er å plassere tekst foran kameraet, festet til brillene dine, så den kan prosessere informasjonen. I tillegg vil den huske igjen varer i hyllene på supermarkedet, etter ha sett dem første gang.

Teknologien er framstilt av Amnon Shashua og Shai Shalev-Shwartz på Det hebraiske universitet i Jerusalem. Kameraet vil koste rundt 13.500 kroner på det amerikanske markedet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart