Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

«… og det ble lys!»

Forskningsleder og professor Zeev Zalevsky har sammen med sine forskningskolleger funnet en måte å gi genetisk blinde evnen til å se. (Foto: Bar Ilan-universitetet)
Forskningsleder og professor Zeev Zalevsky har sammen med sine forskningskolleger funnet en måte å gi genetisk blinde evnen til å se. (Foto: Bar Ilan-universitetet)
Mennesker som er født blinde vil kanskje få synet igjen, takket være ny israelsk oppfinnelse. Et nyopprettet teknologiselskap hjelper også svaksynte med å få en bedre hverdag.

Tenk deg at alt du har «sett» hele livet er et eneste tomt mørke, eller bare ørsmå glimt av lys. Alt du vet om farger og nyanser er det du hører folk rundt fortelle deg, mens de nytteløst forsøker å forklare deg en sanseopplevelse du ikke har grunnlag for å forstå.

Tenk deg så at du plutselig, for første gang, får se en solnedgang eller soloppgang. Eller fargene på blomstrene. Snøen som smelter. Solstrålene som treffer huden. Synet av alt det vakre i denne verden, som vi seende kan nyte uhemmet.

Håp i vente
Mange blinde håper nå at en ny israelsk oppfinnelse kan hjelpe dem med å få realisert nettopp dette. Ved å få festet et kamera til brillene sine og få signaler sendt til en bionisk kontaktlinse. Linsen sender så videre signalene videre til ulike hjerneområder, ved å stimulere til simulering av visuell informasjon.

– Denne teknologien er gode nyheter for menneskeheten, særlig for å gjøre at mennesker som er født blinde kan få syn, uten å måtte gjennomgå operasjon eller skade andre viktige sanser eller organer, forklarer professor Ze’ev Zavelsky.

Han leder Electrical Engineering and Nanophotonics Institute ved Bar Ilan-universitetet og det aktuelle forskningsprosjektet.

Mange andre systemer er oppfunnet de siste årene, skriver Ha’aretz, for å gi mennesker synet igjen. Men ingen av dem kan hjelpe den gruppen som har vært blinde hele livet. De gamle oppfinnelsene avhenger av å kunne stimulere områder i hjernet som vi bruker for å kunne se. Denne delen av hjernen utvikles normalt ferdig i barndommen, men for dem som er født blinde blir dette området ikke stimulert.

Mens tradisjonelle metoder kun gir det kunstige synet en oppløsning på 16 piksler (i et normalt øye er det 1 million), skal den nye oppfinnelsen gi langt bedre syn på 10.000 piksler.

Foreløpig svart/hvitt
– Den nye teknologien prøver å ta tak i de problemene som finnes med eksisterende teknologi for bioniske øyne, for å sikre at mennesker som har vært blinde fra fødselen av, hvor hjernedelen som prosesserer visuell informasjon ikke er utviklet, kan få se, sier Zavelsky.

Bar-Ilan har foreløpig benyttet seg av ti testpersoner under arbeidet med den nye oppdagelsen. De kan nå kun se svart/hvitt, men det er Zalevskys håp at forskerne snart klarer å gjenskape farger.

Google Glass for svaksynte
En annen spennende israelsk oppfinnelse, står det nyopprettede selskapet OrCam for. Ifølge New York Times har de skapt et slags «Google Glass-kamera» for svaksynte, som skal hjelpe dem med å krysse gatene, kunne lese menyene på restaurantene og handle på supermarkedet.

Ved hjelp av avansert teknologi, kan for eksempel OrCam lese avisen eller bøker for deg. Alt du trenger å gjøre er å plassere tekst foran kameraet, festet til brillene dine, så den kan prosessere informasjonen. I tillegg vil den huske igjen varer i hyllene på supermarkedet, etter ha sett dem første gang.

Teknologien er framstilt av Amnon Shashua og Shai Shalev-Shwartz på Det hebraiske universitet i Jerusalem. Kameraet vil koste rundt 13.500 kroner på det amerikanske markedet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart