I et nylig intervju med den Hamas-tilknyttede avisen Felesteen (Palestina) avslørte senior Hamas-funksjonær Musa Abu Marzouk den iransk-støttede terrorgruppens strategi for å skape en «multifront» mot Israel. Hamas-strategien er å skape en tilstand av konstant ustabilitet og sårbarhet i den jødiske staten i møte med flere samtidige trusler, skriver Baruch Yedid i Jewish News Syndicate (JNS).
Hamas sin strategi er å være en aktiv aktør i Irans «motstandsakse» og finansielle stabilisering av Gaza via arabisk bistand.
Multifronten krever omfattende koordinering og har fått fart siden Hamas sluttet seg til Irans «Jerusalem-akse» i 2021 – alliansen inkluderer også de iranskstøttede terrororganisasjonene Hizbollah, Palestinian Islamic Jihad (PIJ) og andre proxy-militser i Syria, Irak og Jemen.
Hamas’ fornyelse av forholdet til Syria var et avgjørende vendepunkt for alliansen, som fungerer som Irans motvekt til Abraham-avtalen, som siden 2020 har skapt et tettere forhold og samarbeid mellom Israel og flere arabiske/muslimske land.
Spenningen øker allerede ved Israels grense til Libanon.
Iran spiller en avgjørende rolle i å gi penger, våpen og teknologisk støtte til palestinske terrorgrupper.
Saudi-Arabia og Iran har også blitt nærmere hverandre – I april besøkte Hamas-ledere kongeriket for å styrke båndene. Det er et tydelig signal om at det har skjedd en endring etter flere år med boikott.
MIFF har i lang tid skrevet om Hamas sine forsøk på å styrke sin posisjon i Judea og Samaria (Vestbredden). I slutten av juni 2023 skrev MIFF at Iran allerede er i Judea og Samaria. Terrorgruppen Hamas ser på området som kjernen i sin strategi. Dette er fordi det bor en stor palestinsk befolkning i området, som er i direkte konflikt med Israel.
Hamas har imidlertid også utfordringer – terrorgruppen er i en komplisert situasjon på grunn av økende rivalisering med terrorgruppen PIJ i Gaza, som Hamas har kontrollert siden 2007, samt økende rivalisering med de palestinske myndighetene (PA), som prøver å slå ned på terrorgruppene i Judea og Samaria. Det skal legges til at Hamas begikk et blodig kupp mot Fatah (Fatah kontrollerer PA) i Gaza i 2007. Altså. at PA siden kun har hatt kontroll over område A & B i Judea og Samaria, mens Israel har full kontroll over område C (jf. Oslo-avtalen, 1993). I tillegg har PA mistet kontrollen over flere av byene sine – spesielt byen Jenin, hvor flere terrorgrupper har tatt over og truet Israels sikkerhet. Det siste året har Israel blitt rammet av en terrorbølge – bare siden nyttår har Israel vært utsatt for minst 3640 terrorangrep.
Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen