Det har vært en amper stemning mellom Israel og NATO-landet Tyrkia siden 7. oktober-angrepet og den påfølgende krigen på Gazastripen. Tyrkia har vært en av de mest høylytte kritikerne av Israel og har stanset all handel med landet.
Den siste tiden har retorikken tilspisset seg. Nylig gikk det så langt at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan ba om Israels utslettelse.
Det var under et besøk til en moské i forbindelse med avslutningen av Ramadan at Erdoğan sa: «Måtte Allah ødelegge det sionistiske Israel».
Nå har fiendtlighetene mellom de to regionale maktene begynt å smitte over til Syria, som både Israel og Tyrkia grenser til.
Mens Iran var en viktig alliert og støttespiller av Assad-regimet, så er Tyrkia en nær alliert av det nye regimet, som ledes av Ahmed al-Sharaa. For å få mer innflytelse over Syria ønsker Tyrkia nå å etablere militærbaser i landet.
For den tyrkiske presidenten handler det ikke bare om grensesikkerhet og deres langvarige kamp mot kurderne i Nord-Syria, men også om å skape en interessesfære som strekker seg helt ned til den israelske grensen.
Han ønsker en korridor med sunnimuslimsk kontroll slik som det Osmanske riket en gang hadde. Mange mener Erdoğan drømmer om å gjenreise riket.

Tyrkia ønsker også mer kontroll og innflytelse over det østlige Middelhavet. Denne ekspansjonen er en sentral del av Erdoğans visjon. Seks ubåter som produseres i samarbeid med Tyskland skal være fullt operative i 2027. I tillegg er det egenproduserte lettere hangarskipet TCG Anadolu snart ferdigstilt.
Dette vil gi Tyrkia større innflytelse og makt over det østlige Middelhavet.
Det byr igjen på store utfordringer for Israel, som lenge har tenkt på det østlige Middelhavet som en trygg flanke. Det er en antakelse som ikke lenger holder. Nå har dette potensialet til å bli en ny front. Israel vil også stå overfor økte trusler mot gassanlegg, energisikkerhet, fri handel og maritim suverenitet.
Israel har den siste tiden trappet opp luftangrepene mot militære mål i Syria. Nylig ble de gjenværende militære kapasitetene ved den militære flybasen Hama bombet. Tyrkia kaller angrepet et inngrep i Syrias anliggende, mens Israel svarer at de vil forhindre fiendtlige makter i å ta i bruk militærbasen.
Spenningen mellom Israel og NATO-landet Tyrkia har blitt så stor at den tyrkiske utenriksministeren Hakan Fidan fredag 4. april gikk ut og sa at Tyrkia ikke ønsket noen konfrontasjon med Israel i Syria. Uttalelsen kom under NATO-møte i den belgiske hovedstaden Brussel, skriver Jerusalem Post.