Søk

Jordansk politikk

I alle arabiske land, uten unntak, blir store avgjørelser angående skjebnen til hele nasjoner og titalls millioner mennesker tatt av en håndfull mennesker eller av eliter på noen hundre personer. Ofte har det vært de samme beslutningstakerne i flere tiår. Det finnes riktignok parlamenter, valg og stadig mer liberale massemedier. Men likevel er de arabiske samfunnene spesielt upåvirkelige av politisk modernisering.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Den politiske herskerklassen i Jordan har nå en mulighet for å forandre denne situasjonen og arbeide for en sunn, politisk utvikling som ikke har vært i noe arabisk land på mange år. Det kan skje hvis de forstår hvilke muligheter som ligger i debatten om en ny valglov i Jordan. Dette vil avgjøre om Jordan skal bryte ut av den faststøpte sløvheten man finner i de arabiske landene.

Før 1997 kunne en velger i Jordan stemme på like mange kandidater som det var mandater i deres valgkrets. (Dersom det var slik i Norge, ville vi altså kunne stemme på like mange kandidater som antallet mandater fylket vårt har, uavhengig av liste/parti.) Dermed kunne folk for det første stemmer for sitt førstevalg, som ofte blir avgjort ut fra stammetilhørighet. Men de kunne også stemme på den kandidaten de foretrakk av ideologiske grunner, og siden på kandidater man vil støtte av andre grunner. Ved dette opplegget kom det forholdsvis mange medlemmer fra opposisjonen inn i parlamentet.

I 1997 ble valgloven endret. Nå kan hver velger bare stemme på en kandidat fra sin egen valgkrets (mange kretser med en valgt representant fra hver). Dermed blir det stammetilhørighet som avgjør det meste, og islamistiske og venstreorienterte kandidater får liten oppslutning. Dette styrker den tradisjonelle maktstrukturen, styret av de konservative, gamle menn. Under dette systemet blir også få kvinner valgt.

Det er nå mange forslag til endringer i valgloven. Det som virker mest sannsynlig akkurat når dette blir skrevet, er at antallet representanter i parlamentet blir økt fra 80 til minst 100. Hver velger skal kunne stemme på 3 kandidater: En kandidat i egen valgkrets, som nå. Så en kandidat hvor som helst i landet, alternativt fra samme fylke. Og så på en kvinnelig kandidat til mandater som skal være reservert for kvinner.

Men det er jo ikke bare et spørsmål om hvem som sitter i parlamentet. Det er vel så viktig hvilken innflytelse parlamentet har. Og der er inntrykket at ikke noe valgt arabisk parlament de siste 25 årene har klart å endre i særlig grad den politikken regjeringen har bestemt, selv ikke der folket åpent viser sin misnøye med denne politikken.
Dette har Jordan nå en mulighet til å endre til det bedre.

Fritt etter en artikkel i Daily Star, Beirut, 6.6.01. Gjengitt i oversettelse i Jerusalem Post 11.6.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart