Yak-130. (Foto: Vincenzo Vaccarino, flickr.com)
Yak-130. (Foto: Vincenzo Vaccarino, flickr.com)

78 prosent av Syrias våpen kommer fra Russland

Russland leverte 78 prosent av Syrias våpenimport fra utlandet i tidsrommet 2007 til 2011. Den totale importen var 580 prosent større enn tidsrommet 2002 til 2006.

Stockholm internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI) publiserte mandag en rapport der disse tallene framkommer, forteller Jerusalem Post.

I løpet av 2011 fortsatte Russland å levere Buk-M2E SAM-systemer og Bastion-P kystforsvarssystemer til Syria. I tillegg ble det også gjort avtale om 36 Yak-130 trenings- og krigsfly.

Rapporten viser at store våpenleverandører fortsetter å levere våpen til arabiske land som har vært preget av stor intern uro det siste året, til tross for usikkerhet rundt hvilke intensjoner de nye regimene har.

USA vurderte i 2011 sine retningslinjer når det gjelder våpensalg til regionen, men fortsetter å levere et stort antall våpen til både Tunisia og Egypt. USA leverte 45 M-1A1 tanks til Egypt i året som gikk, og har avtale om å levere ytterligere 125.

– Våpenoverføring til stater som er påvirket av den arabiske vår har ført til offentlig og parlamentarisk debatt i et antall leverandørland. Påvirkningen av disse debattene på landenes eksportpolitikk har imidlertid inntil nå vært begrenset, sier Mark Bromley, seniorforsker ved SIPRI til Jerusalem Post.

Rapporten forteller også at Saudi-Arabia har bestilt 154 F-15SA krigsfly fra USA i løpet av fjoråret. Det er den største våpenavtalen de siste tyve årene.

Asia og Oceania stod for 44 prosent av verdens våpenimport, mens Europa kommer på andre plass med 19 prosent. Midtøsten står for 17 prosent av verdens våpenimport, mens det amerikanske kontinentet importerer 11 prosent og det afrikanske ni prosent.

India er det landet i verden som importerte mest i fjor, med 10 prosent av den globale våpenimporten. Sør-Korea med seks prosent, Pakistan og Kina med fem prosent hver og Singapore med fire prosent følger etter.

– Større asiatiske importland forsøker å utvikle sin egen våpenindustri og minske sin avhengighet av eksterne kilder for [våpen]tilgang, sier Pieter Wezeman, seniorforsker ved Sipri.

SIPIRIs våpenoverførselsdatabase har informasjon om all internasjonal overførsel av store konvensjonelle våpen fra 1950 frem til i dag.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart