Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Avslørte israelsk spionvirksomhet

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) har avslørt sensitiv israelsk etterretningsinformasjon til Iran. (Foto: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) har avslørt sensitiv israelsk etterretningsinformasjon til Iran. (Foto: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), flickr.com)
Ankara skal ha avslørt overfor Teheran identiteten til ti spioner som opererte for Mossad i Iran. Spionene møtte sine israelske operasjonsledere inne i Tyrkia.

Den diplomatiske situasjonen mellom Tyrkia og Israel har vært anspent lenge, spesielt etter at Mavi Marmara ble stanset da skipet forsøkte å bryte den lovlige sjøblokaden av Gaza-stripen i mai 2010. Utenriksjournalist i Washington Post David Ignatius hevder Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er så frustrert, at han har avdekket navnene på ti iranere som har spionert på vegne av Israel. Mossad-ledere møtte sine agenter regelmessig inne i Tyrkia for å bli oppdatert. Det skal ha vært møter tyrkisk etterretning hadde full oversikt over.

Israelske kilder forklarer at Ankaras lekkasje har utgjort et «betydelig» etterretningstap for dem. Ignatius mener de helt bevisste handlingene til tyrkerne er en av årsakene til at statsminister Benjamin Netanyahu har vært så tilbakeholden med å beklage drapene på de ni tyrkiske statsborgerne under bordingen. Først etter at USAs president Barack Obama fant en «beklagelsesformel» begge parter kunne gå med på, gikk Netanyahu med på å gi en unnskyldning i vår.

Men det dårlige forholdet med Tyrkia ser ut til å fortsette. Forhandlingene om normaliseringen av det diplomatiske forholdet har ikke gitt noen kjent framgang. Samtidig hevder Ignatius at israelerne egentlig ikke liker Ankaras etterretningssjef Hakan Fidan, som de mener har for tette forbindelser til Iran-regimet. Amerikanerne har heller ikke kritisert Ankara for avsløringen av Mossad-agentene, men fortsetter sitt varme sikkerhetssamarbeid.

– Netanyahu-Erdogan-krangelen, med dens stadige etterretningsangrep og -pareringer, er et eksempel på kaleidoskopiske endringer som kan stå foran oss i Midtøsten. USA, Israel, Iran, Saudi Arabia og Egypt leter alle etter nye allianser og sliter med å finne en ny likevekt, både i det skjulte og i det åpne, avslutter journalisten.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart