Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fire israelere skadet i knivangrep

Åstedet for knivangrepet der to israelere på 13 og 25 år ble alvorlig skadet mandag ettermiddag. (Foto: Det israelske politiet)
En 13 år gammel gutt er livstruende skadet etter at han ble knivstukket mens han syklet i Jerusalem mandag ettermiddag. Til sammen er det begått fire terrorangrep i byen mandag.

Mandag kveld omtrent klokken 20.30 lokal tid ble en israelsk soldat og en sivil person knivstukket av en palestinsk terrorist om bord på en buss i Jerusalem, ifølge Jerusalem Post.

Terroristen forsøkte først å stjele skytevåpenet til soldaten. Da han ikke klarte det, prøvde han å ta kvelertak på soldaten, før han tok han fram en kniv og knivstakk ham. En av de andre passasjerene begynte å slåss med gjerningsmannen, og bussen stoppet. Politistyrker som befant seg i nærområdet gikk inn i bussen for å pågripe mannen. I tumultene som oppsto fikk angriperen tak i et skytevåpen fra en av politimennene. En annen politimann så at han hadde fått tak i våpenet og skjøt og drepte ham før han fikk brukt våpenet.

Dette var det fjerde terrorangrepet i Jerusalem mandag.

 

To alvorlig skadet i ettermiddag

To unge arabiske angripere knivstakk to jødiske israelere nord i Jerusalem, i bydelen Pisgat Ze’ev, omtrent klokken 15.30 mandag ettermiddag, ifølge Times of Israel, Ynetnews.com og Jerusalem Post. Først angrep de en 25 år gammel mann som kom gående langs gaten, og deretter angrep de en 13 år gammel gutt som kom syklende. Begge ble alvorlig skadet. 13-åringen er livstruende skadet, mens tilstanden er stabilisert for 25-åringen, ifølge Magen David Adom.

To fettere på 13 og 15 år fra bydelen Beit Hanina i Øst-Jerusalem sto bak angrepet. En bilfører som var vitne til det som skjedde, kjørte mot angriperne med bilen sin og stanset dem fra å knivstikke flere. Han traff den yngste av dem, som ble kritisk skadet. 15-åringen løp videre rett mot en politimann og en grensepolitimann med kniven løftet. De skjøt og drepte ham da han ikke adlød ordre om å stanse.

 

To angrep tidligere på dagen

Kort tid tidligere, omtrent klokken 14.15, gikk en palestinsk kvinne bort til en 20 år gammel israelsk grensepolitimann langs en gate ved Ammunition Hill i Jerusalem. Politimannen ba henne stoppe da han oppfattet henne som mistenkelig, men hun fortsatte uten å adlyde, og da hun hadde kommet opp på siden av politimannen, trakk hun kniv og knivstakk ham. Den skadde politimannen skjøt og skadet terroristen i selvforsvar. Noen medier melder at to angripere skal ha vært involvert. Politimannen slapp fra angrepet med lettere skader, men er innlagt til behandling på sykehus, ifølge Magen David Adom.

Mandag morgen i ni-tiden gikk en 18 år gammel palestiner fra Øst-Jerusalem til angrep ved Løveporten i Gamlebyen i Jerusalem. Han gikk bort til en grensepolitimann, trakk kniv og stakk kniven i vesten til politimannen, som ikke ble skadet i knivstikkingsforsøket. Israelske sikkerhetsstyrker i nærheten skjøt og drepte angriperen umiddelbart.

 

Fire knivstukket søndag kveld

Også i helgen var det flere terrorangrep i Israel. I nærheten av byen Hadera, som ligger midt mellom Haifa og Tel Aviv, skadet en palestinsk terrorist fire israelere. Angrepet skjedde langs vei nummer 65, ved inngangen til kibbutzen Gan Shmuel. En 20 år gammel palestiner fra Jenin-området på Vestbredden, som bodde i den nord-israelske arabiske byen Umm el-Fahm, kjørte først på en 19 år gammel kvinnelig israelsk soldat. Deretter gikk han ut av bilen og knivstakk henne i ansiktet og overkroppen. Etterpå knivstakk han ei jente på 14 år i skulderen. Begge er moderat skadet. To menn på 20 og 45 år ble lettere skadet av knivstikk da de tok opp kampen med terroristen. Alle fire er på sykehus.

En av mennene er Benayahu Arazi, som arbeider ved den nærliggende kibbutzen. Fra sykehuset forteller han om hendelsen i et intervju med Channel 2. Det er gjengitt av Times of Israel:

– Jeg var på vei hjem fra jobb da jeg hørte at en bil bremset hardt. Etterhvert så jeg en mann som slo og knivstakk ei ung jente. Hun ropte om hjelp, og jeg kunne se at hun var stukket i skulderen. Hun var svært modig, for selv om hun var såret, advarte hun andre i nærheten mot å nærme seg, forteller han.

En mann stanset bilen og gikk ut for å slåss mot terroristen. Arazi og en annen person ble også med på det. De tre klarte å holde gjerningsmannen nede til politiet kom, selv om han fortsatte hele tiden å forsøke å knivstikke dem, og klarte å skade to av dem.

– Han var fast bestemt på å knivstikke oss. Han ville ikke stoppe, og han var helt gal hele tiden, forteller Arazi.

– Da sikkerhetsstyrkene kom, så jeg at en kvinnelig soldat var alvorlig skadet av knivstikk i ansiktet. Vi ble hos henne til ambulansen kom, fortsetter han.

 

Flere angrep i helgen

Søndag morgen detonerte en 31 år gammel kvinnelig palestinsk sjåfør eksplosiver i bilen sin ved en israelsk kontrollpost mellom Ma’ale Adumim og Jerusalem. Kvinnen, som ikke er kjent av politiet fra før, hadde også med seg en gassbeholder som ikke gikk av i eksplosjonen. Hun ble alvorlig skadet selv, og en politimann ble lettere skadet. Hun hadde på seg brosjyrer med støtte til ”palestinske martyrer”. Like før eksplosjonen ropte hun ”Allahu Akbar”, ifølge politiet.

Lørdag morgen knivstakk en palestinsk tenåring to ultraortodokse jøder på 62 og 65 år like utenfor Damaskus-porten inn til Gamlebyen i Jerusalem. Den 16 år gamle terroristen ble skutt og drept av politiet.

Noen timer senere forsøkte en 19 år gammel palestiner fra Shuafat i Øst-Jerusalem å knivstikke en grensepolitimann på samme sted. Han ble skutt og drept av politiet før han rakk å skade noen.

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Spenningsnivået har eskalert den siste tiden, etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.

Hamas har erklært at opptøyene er begynnelsen på en ny intifada, men de fleste tolker det ikke slik enda.

Netanyahu har gjort flere tiltak for å forsøke å roe gemyttene og unngå ytterligere eskalering.

Radikale islamisters hatkultur og oppfordringer til vold er en sentral drivkraft bak terrorbølgen.

I tillegg til kniv- og bilangrepene pågår også bølgen av steinkasting og opptøyer fortsatt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart