Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Slik vil Netanyahu dempe spenningsnivået

Statsminister Benjamin Netanyahu på pressekonferanse torsdag 8. oktober 2015. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu på pressekonferanse torsdag 8. oktober 2015. (Foto: GPO)
Nøkkelen er å få slutt på ryktemakeriet om Tempelhøyden, mener Netanyahu.

Med sikkerhetsstyrkene i høy beredskap, og økt avskrekking gjennom høyere straffer for steinkasting og annen terror, kjemper israelske myndigheter mot den pågående terrorbølgen.

Det som først og fremst satte bølgen i gang, var ryktet om at Israel vil forandre status quo på Tempelhøyden. Ifølge Netanyahu stammer dette ryktet i stor grad fra den religiøse organisasjonen Den islamske bevegelsen og fra de palestinske selvstyremyndighetene. Tempelhøyden holdes som kjent hellig av både jøder og muslimer. Jøder har i dag lov å besøke stedet til angitte tider, men ikke til å be der. Ryktene som spres blant palestinerne går ut på at Israel sakte, men sikkert forsøker å ta over makten på Tempelhøyden, og at de planlegger å rive al-Aqsa moskeen og gjenoppbygge det jødiske tempelet. Da israelske styrker i september gikk inn på Tempelhøyden for å stanse palestinske opprørere fra å kaste steiner og brannbomber mot jøder og turister, fikk disse ryktene ny kraft.

 

Oppfordrer Abbas til å droppe ryktespredningen

Fredag gjentok Netanyahu det han har sagt hele tiden: At ryktene er fullstendig usanne. Nå ber han Mahmoud Abbas om å avstå fra å fortsette å spre dem. Ifølge Channel 2 sendte han ut sin personlige medarbeider Yitzhak Molcho sammen med COGAT-leder Yoav Mordechai for å gi Abbas’ administrasjon en klar oppfordring om dette (COGAT er det israelske myndighetsorganet som koordinerer israelsk aktivitet på Vestbredden og overfor Gaza). Dette skriver Times of Israel.

Abbas brukte FN sin talerstol til å beskylde Israel for å endre status quo på Tempelhøyden i forrige uke. Tidligere uttalte han at jøder ”besudler” det hellige stedet med sine ”skitne føtter”.

 

Forbyr politikere å besøkte Tempelhøyden

Onsdag kveld utstedte Netanyahu et forbud mot at Knesset-medlemmer og regjeringsmedlemmer skal kunne besøke Tempelhøyden, ifølge blant andre Jerusalem Post. Hensikten er å hindre politiske besøk på Tempelhøyden. Slike besøk vil kunne bli misforstått i retning av ryktene som verserer, og dermed bli oppfattet som nye provokasjoner fra israelsk side. Tiltaket møter blandede reaksjoner blant politikerne.

 

Avlyser byggeprosjekt ved Vestmuren

Torsdag tok Netanyahu enda et grep for å hindre misforståelser som kan føre til ytterligere eskalering. Han trakk byggetillatelsen for et planlagt byggeprosjekt på torgplassen ved Vestmuren (like nedenfor Tempelhøyden). Prosjektet var inne til godkjenning hos det nasjonale plan- og bygningsrådet, men statsministerens kontor trakk byggetillatelsen før saken ble behandlet der, begrunnet i sikkerhetssituasjonen, ifølge Army Radio.

Byggeplanen ble først framlagt i 2012, og palestinere har vært motstandere av planen hele tiden. Prosjektet har fått navnet Beit Haliba, og inneholder en bygning på 3.700 kvadratmeter med blant annet et museum. Prosjektet hadde støtte fra mange i regjeringen og fra Western Wall Heritage Foundation, organisasjonen som er ansvarlige for å forvalte plassen, skriver Times of Israel.

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Spenningsnivået har eskalert den siste tiden, etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart