Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israel er ikke en apartheid-stat

Sør-Afrikas tidligere forsvarsminister Mosiuoa Lekota i det sørafrikanske parlamentet 24. mai 2019. (Foto: Flickr/GCIS)
Anti-apartheid aktivist og tidligere forsvarsminister i Sør-Afrika avviser at det finnes apartheid i Israel.

De siste årene er det drevet en intensiv svertekampanje i et forsøk på å fremstille Israel som en apartheid-stat. En slik anklage avvises blankt av den sørafrikanske politikeren Mosiuoa Lekota, som i en årrekke kjempet mot apartheid i Sør-Afrika.

– Jeg var i Israel og der fant du ikke de samme skillene mellom jøder og ikke-jøder som vi så under apartheid. Det var ingen segregerte busser for ulike etniske grupper, som jøder og arabere, forteller han i en podkast med South African Friends of Israel, skriver Jerusalem Post.

Lekota sonet i fengsel sammen med Nelson Mandela og ble senere landet forsvarsminister fra 1999 til 2008. Den tidligere anti-apartheid aktivisten sier det ikke er forhold i Israel som kan kalles for apartheid.

– I Israel går alle ombord den samme bussen, de kan reise hvor de vil og gå av når de vil. Det er ikke noe apartheid i Israel, heller ikke på skolene deres, sier den tidligere forsvarsministeren.

Den 75 år gamle sørafrikanske politikeren var tidligere medlem av det dominerende partiet African National Congress (ANC), men har siden en splittelse i 2008 ledet partiet Congress of the People (Cope). I podkasten forteller han om sitt første besøk til det israelske parlamentet Knesset.

– Jeg hadde i likhet med de fleste i Sør-Afrika den oppfatningen om at jødene satt i det ene hjørnet og de andre i det andre hjørnet, men da jeg besøkte parlamentet ble jeg overrasket over å se arabere i parlamentet og at alle satt sammen, forklarer han.

I 2017 var sørafrikanske Benjamin Pogrund foredragsholder på MIFFs Israelkonferanse. Også han kjempet mot apartheid-regimet i Sør-Afrika og var en god venn med Nelson Mandela. I foredraget sitt omtalte han apartheid-anklagene mot Israel for en oppkonstruert løgn.

Apartheid-anklagen mot Israel er ikke noe nytt, men begynte under den kalde krigen da antisionister ble sponset av kommuniststatene

Sammenligninger mellom apartheid i Sør-Afrika og situasjonen i Israel og Vestbredden viser at anklagen er grunnløs. Det understreket også sveitsiske Jacques De Maio, som tidligere ledet Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyreområdene.

– Røde Kors kjenner veldig godt til det regimet som styrte Sør-Afrika under apartheidperioden, og vi svarer til alle dem som anklager Israel for det samme: Nei, det er ikke noe apartheid i Israel. Det er ikke noe regime som tror på en overlegen rase eller som nekter grunnleggende menneskerettigheter til én spesiell gruppe mennesker på grunn av deres påståtte underlegenhet. Det er en blodig nasjonal konflikt, hvor det mest fremtredende og tragiske er en årelang okkupasjon. Men det er ikke noe apartheid, sa De Maio til avisen Yedioth Ahronot i 2017.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart