Ifølge en rapport fra den britiske tanketanken The Henry Jackson Society (HJS) er tallet på antallet drepte under krigen på Gazastripen manipulert og forfalsket. Tallet som de palestinske helsemyndighetene opererer med inkluderer blant annet tusenvis av mennesker som døde av naturlige årsaker.
Helsemyndighetene, som styres av Hamas, skal også ha blåst opp antallet kvinner og barn som er drept i den over 14 måneder lange krigen med Israel.
HJS sier Hamas manipulerer tallene for å tilpasse dem sin egen propaganda og mener mediene er alt for raske med å akspetere tallene fra terrorgruppen.
I rapporten skriver HJS at Hamas «systematisk blåser opp dødstallene ved å ikke skille mellom sivile og stridende og overrapportere andelen kvinner og barn». Også mennesker som døde før krigen brøt ut er oppført som ofre.
«Dette har skapt et narrativ om at sivile blir uforholdsmessig rammet i angrepene fra Det israelske forsvaret (IDF), mens de faktiske tallene tyder på at en betydelig andel av de drepte var stridende», skriver HJS i rapporten sin.
Forskningen ble utført av frivillige fra Fifty Global Research Group, med støtte fra pro-israelske International Institute of Social and Legal Studies.
Krigen på Gazastripen startet 7. oktober i fjor, etter at tusenvis av Hamas-terrorister hadde stormet inn i Israel og massakrert 1200 mennesker og tatt 251 som gisler. I den påfølgende krigen mellom Israel og Hamas har 44.000 palestinere mistet livet, ifølge de Hamas-drevne helsemyndighetene.
Men dette tallet, som på ingen måter er verifisert, skiller ikke mellom stridende og sivile. Israel sier de forsøker å minimalisere de sivile dødsfallene, men at det er umulig å unngå sivile tap når Hamas bruker sivile som menneskelige skjold og kriger mot Israel fra sivile boliger, sykehus, skoler og moskeer.
Etter å ha gjennomgått tallet fra Hamas på 44.000 drepte skal rapporten til HJS ha avdekket at rundt 5000 av dem var palestinere som hadde dødd av naturlige årsaker, inkludert kreftpasienter som senere dukket opp på en liste over de som fortsatt mottar medisinsk behandling.
I tillegg var de fleste av de som var rapportert drept menn i stridsdyktig alder fra 15 til 45 år. Hos mange var alderen i Hamas sin oversikt derimot senket i forhold til hva som var oppført i det palestinske folkeregisteret. Dette er et åpenbart forsøk på å få det til å se ut som om flere mindreårige er blitt drept.
Den militære eksperten Andre Fox, forfatter av rapporten, mener denne desinformasjonen har bidratt til å skape det feilaktige narrativet om det stort sett er sivile, spesielt kvinner og barn, som mister livet i krigen. Dette påvirker både offentlighetens følelser og medienes dekning.
Hamas sitt tall på antallet drepte inkluderer også palestinere drept av Hamas sine egne raketter. Flere hundre av de tusenvis av rakettene som Hamas har avfyrt mot Israel i løpet av krigen har landet og eksplodert inne på Gazastripen.
For eksempel var det en palestinsk rakett som eksploderte utenfor Al Ahli-sykehuset i Gaza by den 18. oktober i fjor. Da påstod Hamas at Israel stod bak og at minst 500 sivile var drept. Norske og internasjonale medier var raske med å viderebringe anklagene fra Hamas, mer eller mindre uten forbehold.
Da det viste seg at det trolig var snakk om noen titalls drepte, i tillegg til at det var en palestinsk rakett som hadde eksplodert, ble saken dysset ned i mediene.
Ifølge HJS har de også oppdaget at Hamas har oppført flere voksne som barn og menn som kvinner i sin oversikt over antallet drepte. For eksempel var en 22-åring oppført som en fireåring og en 31-åring var oppført som et spedbarn.
Både israelsk og amerikansk etterretning antar at minst 17.000 av de drepte på Gaza har tilhørt Hamas. HJS bemerker at tallet på antallet drepte Hamas-terrorister ofte er utelatt i artiklene til internasjonale medier. Også norske medier pleier i de aller fleste tilfeller å utelate denne informasjonen.
«Å utelate denne informasjonen skaper et feilaktig narrativ, som fremstiller alle ofrene som sivile, som igjen påvirker opinionen og internasjonal politikk basert på ufullstendige eller manipulerte data», skriver rapportens forfatter.
En gjennomgang av dekningen til en rekke mediehus, inkludert The New York Times, BBC og CNN, viste at hele 98 prosent brukte Hamas sine tall på antallet drepte, mens bare fem prosent siterte tallet fra israelske myndigheter.
Det er også svært sjeldent at mediene skriver at tallene fra helsemyndighetene på Gaza er kontroversielle og ikke kan verifiseres. Når de siterer israelske myndigheter derimot, så blir troverdighetene til tallene ofre trukket i tvil.
Rapporten fra HJS er ikke den første som påpeker at tallene fra Hamas er forfalsket. I mars slo en professor i statistikk alarm om at tallene fra Hamas umulig kunne stemme. Også hans analyse viste at tallene var forfalsket.
I mai halverte FN-organisasjonen OCHA antallet drepte kvinner og barn i sin oversikt, etter en gjennomgang av tallene fra Hamas.
Og i sommer skrev journalisten Roger Hercz et innlegg i Nettavisen om at Hamas kan ha lurt «alle» med å ha manipulert tallene på antallet drepte.
Stoler du på tallene fra Hamas? Si din mening i kommentarfeltet!