Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny merking på Vinmonopolet gjør israelsk vin lettere å finne for kundene

Produksjon av vin ved Gush Etzion winery i Judea og Samaria. De kan ikke lenger selges via Vinmonopolet. (Foto: Flash90)
Tidligere lå mange israelske viner under «Øvrige».

Det er nå 31 israelske produkter tilgjengelig på Vinmonopolet. Det siste tilskuddet i tilbudet av israelske viner og andre alkoholholdige drikker er en chardonnay fra vinprodusenten Clos de Gat Winery.

Produsenten holder til i Judeaåsene mellom Jerusalem og Tel Aviv. Det er første gang denne produsenten er på markedet i Norge.

På Vinmonopolets nettsider står det at vinen har frisk smak av sitrus og eple med innslag av fat. Det er en relativt ekslusiv vin, med en pris på 427 kroner. Vinanmeldere har gitt produsenten svært høye karakterer.

Antallet israelske produkter på Vinmonopolet har mangedoblet seg de siste årene. I 2018 var det bare fire israelske produkter tilgjengelig.

En av dem som har gjort at israelske produkter er blitt mer tilgjengelig for nordmenn er vinimportør Christian Helsvig i selskapet eWine.

– Jeg var nede og besøkte en del av produsentene i Israel. Jeg har lyst til at nordmenn ikke bare skal bli kjent med israelsk vin, men at de også kan bli kjent med de ulike regionene av landet. Nå har vi viner fra nord, sør, øst og vest i Israel, sa importøren til MIFF i 2020.

For øvrig har Vinmonopolet begynt å merke enkelte israelske produkter som produsert i israelsk bosetning, etter et vedtak fra regjeringen. Det førte til kraftige reaksjoner fra den daværende israelske regjeringen, som mente slik merking ville skade forholdet mellom Norge og Israel.

Men merkingen gjør det i alle fall enklere for kundene å finne israelske produkter. Tidligere var det vanskeligere å finne varer produsert i Judea og Samaria (Vestbredden) og Golanhøyden, da disse stod under «Øvrige land». Nå dukker disse varene opp når man søker på Israel, siden de er merket som israelske bosetninger.

På Vinmonopolets nettsider er Gamla nå registrert som produsert i israelsk bosetning. Det gjør at vinen er enklere å finne. Tidligere lå den under «Øvrige land». (Foto: Skjermdump Vinmonopolet)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart