Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas har åpnet opp en ny front mot Israel med støtte fra Hizbollah og Iran

Skader på en bygning i byen Shlomi i Nord-Israel etter et rakettangrep fra Libanon 6. april. (Foto: Flash90)
Hamas har bygget opp en avdeling i Libanon. Med støtte fra Iran frykter eksperter at de kan bli enda farligere enn hovedgrupperingen på Gazastripen.

6. april ble Israel utsatt for et stort rakettangrep fra Libanon, som ga et innblikk i de militære kapasitetene til den libanesiske avdelingen av den palestinske terrorgruppen Hamas. 36 raketter ble avfyrt mot Nord-Israel, i det største rakettangrep fra Libanon siden krigen i 2006.

Rakettforsvaret Iron Dome klarte å skyte ned de fleste rakettene, men ikke alle. To personer ble skadet og flere bygg fikk materielle skader.

Rakettene, som tilsynelatende ble avfyrt av en libanesisk avdeling av Hamas, ser ut til å være av iransk opprinnelse og kan ha blitt levert direkte fra Iran eller gjennom den iransk-støttede libanesiske terrorgruppen Hizbollah, skriver nettavisen Times of Israel.

Flere raketter som ikke hadde blitt avfyrt ble funnet av den libanesiske hæren etter angrepet. Eksperter mener at det dreier seg om 122 mm grad-raketter og 107 mm raketter. Disse har rundt 21 og 8 kilometer rekkevidde. Det finnes også varianter med en rekkevidde på 40 km.

De ubrukte rakettene stod siktet inn mot Galilea-regionen i Nord-Israel.

Lignende raketter ble brukt i angrepet 6. april. Disse rakettene ble aldri avfyrt. (Foto: Libanon Army)

Grad-rakettene og de iranske variantene av dem ikke nye i regionen, da disse har blitt brukt av både Hamas og Hizbollah tidligere. Rakettene er «grunnleggende, enkle og unøyaktige», forklarer en ekspert.

Men som en etterfølger av det sovjetiske rakettartilleriet Katjusja, også kjent som «Stalinorgelet», har de kapasitet til å forårsake store skader når de avfyres i større mengder. Rakettene var montert i hjemmelagde utskytningsramper. Med et batteri og en telefon avfyres de fra avstand.

Den mektige libanesiske terrorgruppen Hizbollah, som kontrollerer store deler av Sør-Libanon, har lignende utstyr i sitt arsenal. Nå frykter flere at Hizbollah også vil gi noen av sine mer avanserte og kraftigere raketter til Hamas i Libanon.

En amerikansk tjenesteperson uttalte nylig til Sky News at Hizbollah hadde forsynt Hamas i Libanon med langtrekkende raketter til bruk mot Israel. Nylig møttes også Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og Hamas-leder Ismail Haniyeh i Beirut for å diskutere et tettere samarbeid.

De siste årene har Hamas i stillhet utviklet en libanesisk avdeling, slik at de kan åpne opp flere fronter mot Israel i fremtidige konflikter. Dermed kan de true innbyggerne i både Sør- og Nord-Israel med sine raketter.

Hamas sin avdeling i Libanon er basert i byen Tyr, 37 kilometer nord for Akko i Israel, men de har også utposter andre steder landet. Det bor palestinske flyktninger og deres etterkommere over hele Libanon.

Enkelte eksperter frykter Hamas i Libanon kan bli enda farligere enn hovedgrupperingen på Gazastripen, da det er mye enklere for Iran å drive opplæring og levere våpen til en avdeling som er basert i Libanon.

Brannmannskaper slukker en brann i Shlomi etter et rakettangrep fra Libanon 6. april. (Foto: Flash90)

Selv om det var Hamas sin avdeling i Libanon som tok på seg ansvaret for rakettangrepene 6. april, så er det ingen tvil hos militære eksperter og analytikere at også Hizbollah til en viss grad var invovlert. Hamas kunne aldri utført et slikt angrep uten Hizbollahs samtykke.

Det israelske forsvaret undersøker også om Iran var direkte involvert.

Også i Syria bygger palestinske terrorister opp et arsenal av raketter til å kunne angripe Israel, med støtte fra det iranske regimet. Presteskapet i Teheran ønsker å bygge opp et stort arsenal av avanserte våpen til sine støttespillere i regionen til et fremtidig angrep på Israel.

Da Tyrkia og Syria ble rammet av et kraftig jordskjelv i begynnelsen av februar utnyttet Iran katastrofen til å smugle våpen og militært utstyr under dekke av å være nødhjelp. Blant annet prøver de å smugle elektronisk utstyr for å gjøre raketter mer presisjonsstyrte.

Iransk-støttede Hizbollah har lenge vært den største militære trusselen ved Israels grenser, med et anslått arsenal på rundt 150.000 raketter. Mange av disse kan nå mål over hele Israel. I tillegg har den libanesiske terrorgruppen flere hundre presisjonsstyrte raketter. Så spørs det om Hizbollah er villig til å dele disse avanserte våpnene med Hamas.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart