Søk

NRK fortier det faktiske nyhetsbildet

Det viktigste funnet i Dagens gransking av Dagsrevyens intifada-reportasjer er at Dagsrevyen systematisk og målbevisst har fortiet sentrale deler av det faktiske nyhetsbildet. Journalistisk bedømt kvalifiserer det til strykkarakter.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er 29 midtøsten-reportasje i løpet av de åtte første ukene av intifadaen i fjor høst Dagen har gransket. De viktige delene av det nyhetsbildet Dagsrevyen har fortiet, handler om all den arabiske skytingen mot små israelske utposter fra innsiden av steinkastende arabiske tenåringsflokker. Dagens hovedkonklusjon er derfor at NRK har krenket den gamle journalistiske gullregelen om at «Facts are sacred, comments are free». For det er helt sentrale faktanyheter NRK har fortiet.

På den andre siden representerer Dagsrevyens intifada-dekning også en grov krenkelse av Redaktørplakatens krav om at mediene skal gjøre forskjell på reportasje og kommentar. I Lars Skgurd Sunnanås midtøsten-reportasjer er reportasje og kommentar systematisk og målbevisst blandet sammen.

I tillegg til dette har Dagens NRK-gransking bragt for dagen noen særlig skandaløse enkelt-reportasjer, så som dekningen av Ramallah-lynsjingen, dekningen av terrorbomben i Kfar Darom, de ensidig proarabiske helteportrettene og den skjeve presentasjonen av skytingen mellom Gilo og Beit Jalla (se egne artikler i dagens avis).

Nyere krigs-journalistik
Nå er krigs-journalistikk en egen sektor i journalist-fagen, en svært vanskelig sektor. I nyere journalistikk regnes Vietnamkrigen som ikke så lite av et vannskille. For da møtte en ny, kritisk journalist-generasjon opp ved slagmarkene og nektet å profilere reportasjene sine slik som de amerikanske generalene ville. Resultatet var at USA først tapte mediekrigen og deretter selve Vietnamkrigen.

I 1982 fant det sted to kriger som av mediene ble dekket på to innbyrdes helt uforenlige måter. Under Falklandskrigen var det ingen dag-for-dag-rapporterende journalister ved fronten. Derfor refererte mediene daglig to krigsversjoner, den ene fra Buenos Aires og den andre fra London. En måned senere dekket til dels de samme journalistene Libanonkrigen. Men da satt de på det PLO-kontrollerte Hotel Commodore i Beirut og gav verden ensidig bare PLOs versjon av hva som skjedde. I ettertid ble begge typer krigsjournalistikk utsatt for hard kritikk.

I 1991 dekket mediene Gulf-krigen på delvis samme måten som under Falklandskrigen. Man dekket både Bagdads versjon og Pentagons. Men man gav Pentagons versjon større tiltro. I ettertid ble mediedekningen sterkt kritisert.

I 1999 dekket mediene Kosovo-krigen. Da kjøpte man innledningsvis Natos påstand om en «humanitær intervensjon». Deretter rystet man seerne med bilder av Milosevic’s «etniske rensing». Men noen medier, blant annet Dagbladet i Norge, greide (delvis med amatør-hjelp) å praktisere en beundringsverdig nyansert type krigsjournalistikk, som dessuten har vist seg slitesterk også i ettertid.

Faren for antisemittisme
Det er en slik nyansert vilje til å få frem alle viktige fakta Dagen mener NRK Dagsrevyen nå mangler fullstendig i midtøstendekningen.
Dessuten er det ikke til å komme fra at all journalistikk som berører jøder, trenger et ekstra vern for ikke å havne i antisemittisme. Jødehat er en tankens to-trinnsrakett. Først lyver man på jøder. Så straffer man jødene kollektivt for de onde tingene man har løyet på dem.

Dagsrevyens intifada-dekning er et rystende bevisstløst eksempel på praktisering av det første av disse to trinnene. Det er av den grunn nesten ikke mulig å komme på intellektuelle argumenter som kan forsvare NRK mot anklager om implisitt jødehat.

Når det gjelder jødehat-rakettens annet trinn, er desssuten Arafats egne planer klare. Han vil ha medienes hjelp til å mobilisere FN-styrker (eller Nato-styrker) til å intervenere for å straffe Israel kollektivt for de «krigsforbrytelsene» man nå har løyet på den jødiske staten.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart