Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

At det går an. Faktisk gjør det det.

Skjermdump fra Nrk.no 21. mars 2017.
Skjermdump fra Nrk.no 21. mars 2017.
Dagbladet, VG og NRK trenger ikke gå langt for å finne falske nyheter.

Tirsdag 21. mars presenterte Dagbladet, VG og NRK «et historisk samarbeid», nettstedet Faktisk. Egenpresentasjonen lyder slik: «Faktisk skal faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter som sprer seg i det norske samfunnet. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Vi tar sikte på lansering innen sommeren 2017.»

Faktasjekk og avdekking av falske nyheter burde være en integrert del av virksomheten til alle de tre mediehusene. I redaktørplakaten heter det: «Gjennom sitt medium skal redaktøren fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling. Redaktøren skal etterstrebe en journalistikk som gjør det klart for mottakeren hva som er reportasje og formidling av informasjoner og fakta, og hva som er mediets egne meninger og vurderinger.» Vær Varsom-plakaten går mer i detaljer, og slår også fast at «det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle».

Kan vi se på Faktisk som en innrømmelse fra Dagbladet, VG og NRK om at de hittil ikke har gjort jobben sin?

Journalistene i Faktisk trenger i hvert fall ikke gå langt for å finne falske nyheter. Senest denne måneden delte Dagbladets Jan-Erik Smilden en lenke til falsk overskrift fra et kjent nettsted for falske nyheter. I januar tok det én uke for NRK å fjerne fra sitt nettsted en falsk opplysning fra nyhetsbyrået NTB. I desember holdt daværende utenriksminister i USA John Kerry en tale som NRK gjenga fullstendig ensidig.

NRKs falske nyheter fra Midtøsten de siste generasjoner er nok hovedforklaringen til at 4 av 10 nordmenn mener Israels behandling av palestinerne er like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig. Den ekstreme overdekningen, som Dagbladet og VG også har vært med på, har fått svært alvorlige konsekvenser.

Gjennom de siste årene har MIFF gjentatte ganger tatt NRK i å formidle falske nyheter. Her er noen eksempler.

De første ukene av den andre intifaden fra høsten 2000, fant Odd Sverre Hove at NRK Dagsrevyen systematisk fortiet palestinernes skyting, og konsekvent blandet sammen reportasje og kommentarer.

Etter krigen mellom Israel og Hamas i 2014 påpekte MIFF en rekke feil og mangler ved NRKs dekning. I ettertid ga Kringkastingsrådet enstemmig kritikk mot NRK.

I 2013 publiserte NRK en demonstrativt falsk påstand om innreise til Vestbredden. Journalist Sidsel Wold nektet å rette den falske opplysningen, som fortsatt ligger ute på NRKs nettside. Senere har andre NRK-journalister i det stille fjernet lignende falske påstander etter faktasjekk av MIFF.

Listen over NRKs falske nyheter om Israel er veldig lang. MIFF har også funnet overtramp av VG, Dagbladet og andre norske medier.

Vi ønsker Faktisk lykke til! Med tanke på hvem som faktisk står bak, stiller dere med handikap når det gjelder troverdighet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart