Gjennomsnittsalderen i Gaza er selvsagt ikke 17,6 år.
MIFF rettet en lignende feil fra Palestinakomiteen i Østfold i februar 2018. Den gang skrev vi:
«Forventet levealder på Gaza-stripen ved fødsel er 74,2 år, ifølge CIA World Factbook. Dette plasserer befolkningen på Gaza-stripen på 124. plass i verden, foran land som Brasil (128), Iran (129) og Egypt (142).
Medianalderen på Gaza-stripen er 17,2 år, men den er ikke et uttrykk for «gjennomsnittlig levealder». En lav medianalder betyr at det er høye fødselstall, med en vital befolkning som ser så lyst på framtiden at de setter store barnekull til verden.»
Om ikke Mads Gilbert skjønner at han sier feil, så burde vel avisen Nordlys forstå? Eller er det de som har feilsitert Gilbert?
Helgeintervjuet med 71 år gamle Gilbert dreier seg først og fremst om hans oppgaver som professor i akuttmedisin og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk på UNN. Men journalist Asbjørn Jaklin stilte ham også dette spørsmålet:
– For nøyaktig ti år siden opplevde du fryktelige scener på sykehuset i Gaza. Du rapporterte at du vasset i død, blod og amputater. Hvordan ser du tilbake på dette?
Gilbert svarte: – Israel bombet en barneghetto. Gjennomsnittsalderen i Gaza er bare 17,6 år. Bombingen av palestinske skoler, sykehus og ambulanser savner sidestykke. Etter ti års beleiring og fire store militære angrep er situasjonen like jævlig. Det burde for lenge siden vært innført politiske og økonomiske sanksjoner mot staten Israels okkupasjon og brudd på menneskerettighetene. Ingenting skjer under det sittende regimet i Norge. Historien vil dømme oss hardt for at vi ikke gjorde mer.
Ifølge en palestinsk organisasjon på Gaza var 288 av 1.268 drepte under Gaza-krigen i 2008/2009 barn. Det vil si 22,7 prosent. Beregninger som ble offentliggjort i New York Times, fortalte at 16 % var barn under 15 år. Når det er over 50 prosent barn i området, viser denne statistikken i seg selv at Israel gikk veldig langt i å unngå å ramme barn i de militære forsvarsoperasjonene.
Dessverre blir sivile drept i alle kriger, og konflikten mellom Israel og palestinerne er intet unntak. Men det er én forskjell: Israel rammer i langt mindre grad kvinner og barn enn noen annen militærorganisasjon, ved alle de målbare parametere som foreligger.
Det er ikke bare gjennomsnitt og median professoren fra Tromsø roter med. SMS-meldingen som Jaklin siterer ble sendt av Gilbert 3. januar 2009. MIFF har søkt etter spor i Goldstone-rapporten, Amnesty-rapporten, B’Tselems oversikt over alle drepte og rapporten til Palestinian Centre for Human Rights etter en slik hendelse enten 3. januar eller 4. januar. Vi har også søkt etter andre nyhetsmeldinger fra den gang som kan bekrefte episoden. Vi fant ikke noe i 2014, og Gilbert nekter å svare på spørsmål om MIFFs undersøkelse. Professoren har ikke kunnet vise til noe eksempel på en israelsk militæraksjon der 20 ble drept og 80 skadde 3. januar 2009.
Under krigen i 2009 rapporterte Hamas-myndighetene først om svært høye sivile dødstall. Siden ble det ikke så viktig å lyve om disse tallene lenger. Sivile tap på Gaza-stripen var langt lavere enn det som er vanlig i sammenlignbare kriger.
Har du hørt eller lest om Gaza-krigen i 2009…
- at sivile tapstall var langt lavere enn vanlig i tilsvarende kriger?
- at Hamas først kraftig overdrev sivile tapstall, før de senere, da de hadde egeninteresse av det, bekreftet tall på antall stridende drepte i den størrelselsorden som Israel hele tiden hadde presentert.
- at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner følger Israels kriger mye tettere enn alle andre lands kriger. FN satte i gang granskning etter Gaza-krigen, men har latt være å granske kriger som har kostet mange titalls ganger flere sivile liv.
- at episoder fra forrige Gaza-krig, som først ble presentert som store krigsforbrytelser, viste seg å være resultatet avoperasjonelle feil?
- at alle land tar mer hensyn til sine egne soldater enn til fiendens sivile? – Derfor brukte IDF overlegen stridsstyrke under bakkeinvasjonen i 2009.
- at oppslutningen til Hamas-bevegelsen gikk kraftig ned etter krigen i 2009?
Les mer her.